香港長跑網  - 長跑長友

由大埔跑到沙田有幾多km?(想練半馬)

升級   77.37%

該用戶從未簽到

由大埔圓州仔出發,沿吐露港一直跑到出馬料水,再繼續沿城門河跑到沙田中央公園(即係一般人由大埔踩單車到沙田果條路線)

請問有幾多km?

我想跑這段路來練半馬~

Thanks!

另外新界北區有冇其他好地方介紹適合訓練半馬,謝謝!!

升級   23.16%

該用戶從未簽到

你好, 根據沙田中央公園附近的指標, 由該處前往大埔海濱公園為10.8K左右
如果師兄操半馬, 一個來回差不多了

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   77.37%

該用戶從未簽到

多謝以上兩位師兄~!!

那個網站我有用過,不過有時算得不是太準,所以才出post請教大家......

另外我有一個問題.....
如果跨區練習,例如小弟不是身住大埔區,但到以上路線訓練,隨身物品(例如銀包,電話,乾淨衣服,毛巾等等)應如何處置?圓州仔會有locker嗎??
難道我要背著背包來跑?

升級   23.16%

該用戶從未簽到

小弟愚見
據師兄的跑距, 用個腰袋內附ID+水+8仔+錢小量+電話, OR加條毛巾仔, 應該都非常ok了
我平時沙田跑到馬鞍山來回都是差不多的

升級   10.53%

該用戶從未簽到

可以到沙田運動場借locker, 放下其他物品, 出外跑步, 然後跑完之後可以在場內沖涼, 但一定要帶鎖, 因為有可能給人偷去locker內物品

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 chris 於 2008-11-26 10:00 發表
小弟愚見
據師兄的跑距, 用個腰袋內附ID+水+8仔+錢小量+電話, OR加條毛巾仔, 應該都非常ok了
我平時沙田跑到馬鞍山來回都是差不多的

明白......咁個腰袋都要幾大下喎.

升級   77.37%

該用戶從未簽到

原帖由 swyyeung 於 2008-11-26 17:06 發表
可以到沙田運動場借locker, 放下其他物品, 出外跑步, 然後跑完之後可以在場內沖涼, 但一定要帶鎖, 因為有可能給人偷去locker內物品

沙田運動場......係咪即係銀禧?

升級   23.16%

該用戶從未簽到

都唔係好大既姐, ok啦
樓上師兄所說應該係源禾路運動場

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

不如試吓呢處起步,

馬鞍山遊樂場>>>元洲仔,11.5公里。

馬鞍山遊樂場﹕
    位於毗連馬鞍山運動場,
    初期稱為「馬鞍山運動場 第2期」,
    每天上午7時至晚上11時 開放公眾使用,
    更衣室內Locker可以身份證借用。
    交通﹕

• 港鐵馬鞍山綫恆安站
    • 九巴/龍運/過海隧道巴士:
    • 40X 、85C 、85M 、86C 、86K 、86S 、87D 、87K 、89D、285、286M 、299 、680 、680X、681、682、885及A41P。

• 綠色專線小巴:26、801、803、808、810及807K

升級   10.53%

該用戶從未簽到

由沙田運動場出發有一個好處, 有人已量度了很多路程的距離.
    過對面河可以避開單車, 因為對面河少一些單車

球場 --- 對面河 --- 大埔() --- 回程                                           22K 平路
    球場 --- 對面河 --- 梅子林 --- 馬鞍山 ---梅子林 --- 球場          23K 練斜路

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

如非必要, 唔好跑馬鞍山果邊呀...

仲係有工程=.=

空氣...?  SO BAD!!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔知Alvin兄最近進度如何?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alvin 於 2008-11-25 23:58 發表
    由大埔圓州仔出發,沿吐露港一直跑到出馬料水,再繼續沿城門河跑到沙田中央公園(即係一般人由大埔踩單車到沙田果條路線)

請問有幾多km?

我想跑這段路來練半馬~

Thanks!

另外新界北區有冇其他好地方介紹適合 ...

Alvin,
    如果可以 , 我來緊 14-12-2008 (sun) 8:00a.m. 會
    由上水官立 沿單車徑 - 蔚翠 - 牽晴間 - 大窩西支路 - 康樂園 - 帝欣苑 - 太湖花園 - 沿大埔中心對出單車徑去元洲仔 (10-12km)
    - 去吐露 - 双子橋 - 再回元洲子...去大埔墟食 lunch.
    我係 nike...後面可以袋 ID , 8 仔 , + 2 包 power gel, 手臂nike 电話袋.
    可 PM ....我再留手提电聯