香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

食得清淡備戰 鄭融跑馬拉松Keep Fit

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

頭條日報 014-12-12

食得清淡備戰鄭融跑馬拉松Keep Fit        

四年前,鄭融(Stephanie)愛上跑步,近年更經常參加馬拉松,早已報名明年初舉辦的「渣馬」半馬賽事。為了以最Fit狀態參賽,鄭融要加緊訓練,早晚餐亦要食得清淡。日子有功,體形Slim了,肌肉更結實,故現時着衫比以前好睇,她稱嬌小型女性要着短身衫、窄身褲,加點飾物點綴;而男友則最愛她着裙配高跟鞋,夠晒女性化。撰文:李佩儀 攝影:李維隆

化妝:Vinci Tsang@vwmakeup

髮型:Kate Shek@hairculture

鄭融自小已愛游水,近年亦有做瑜伽,現階段更愛上跑步,她表示:「幾健康吖,所以一路Keep住,同埋跑步可以鍛煉意志力,我以前遇到困難會好易放棄,但家會試咗先,好似有啲歌好難唱,我以前好怕去唱,但家會不停試,直至唱好為止。」

跑上癮的她,過去兩年曾到洛杉磯、台灣和上海等地參賽,明年二月底的「渣馬」,為了積極備戰,她每星期要跑三十公里,還要調節飲食去配合。

「我早餐會食麵包、烚蛋同一杯咖啡或豆漿,晏晝通常做嘢,為咗方便會食燒味飯,但當然唔會食晒,至於夜晚返到屋企會煮麵、烚菜同煎三文魚,但咩調味料都唔落,我都唔怕食無味嘢。」由於食得健康,身體少了病痛,連肌肉也結實了,所以現時着衫都算容易,「我比較鍾意隨意嘅打扮,着衫舒服就得喇,唔會追潮流。」

不過最近卻愛上戴手繩,尤其是來自意大利的Cruciani,「我不嬲鍾意將啲鐲同鏈一齊戴,但呢個牌子嘅手繩因有唔同顏色同款式,幾條撞埋一齊又幾好睇喎。」

+1 0
    上一篇︰Road Course Measurer 丈量員 馮宏德 「量地」先驅 細算國際賽道下一篇︰「正生仔」挑戰南極馬拉松