香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2015.09.27 第一屆網走馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

http://www.abashiri-marathon.jp/
    時限: 7時間
    但未知受唔受外國人玩
    3月25開始報
    +1 0
    上一篇︰2015年1月11日簽到記錄貼下一篇︰懲署10公里賽葉東海奪冠

Like: 5.0
    Like: 5

升級   13.8%

該用戶從未簽到

推薦
    2015年9月27日, 完成網走馬拉松! 時間是 PERSONAL WORST 5 小時 18 分.

出發之前在香港的練習極度不足, 最長 (講出嚟都唔好意思...) 係 14 K. INTERVAL 呀衝圈呢 D 不嬲都無做 (係我懶, 怕辛苦... ), 只係 CORE TRAIN 諗住補一補.

賽事約有二千多人參加, 同日本其他馬拉松一樣, 全馬係絕大多數.

開賽前海外參加者在市內的 ECHO CENTER (似係大會堂連圖書館咁既 BUILDING) 取選手包同俾錢 (全馬 8000 YEN), 都好方便. 由於賽前一晚我入住網走湖莊酒店, 比賽當日坐酒店車 730 出車到起點, 時間都好充裕. 起點安排都 OK , 不過女更衣室是借用了起點處一座入面是和式的建築物, 入屋要取鞋, 去廁所又要換佢入面 TOILET 專用的拖鞋 (仲要係蹲式的 TOILET! 唔... 唔 LIKE). 呢度有少少 LEI HAIR. 當我去完 TOILET 仲有整理下自己裝備, 走人時女廁已經排到 INFINITY 咁長... ... 所以都係早早處理好過遲.

寄完行李上線, 都順. 大會廣播都好周到, 會介紹一下一陣出發先經邊度, 轉去邊... 之類. 仲有公布下全場最大年紀的男女參賽者, 男係89歲, 女係77歲, 真是嘩嘩嘩... ...

9 點準時出發, 之前睇左賽道資料, 頭 5 K 係市內, 平路冇咩問題. 天氣好好, 太陽有些少猛, 有點點熱 (應該有 20 度, 短袖再加 ARM WARMER, 下身長 TIGHT 就剛好). 當我跑到第 4 K 我見到第一個民間的 FOOD TENT, 係食蟹 ... ... 我見到一隻隻蟹腳, 我個心好想過去, 但我又好怕唔夠時間 (因為之後 10K 應該唔係人咁品, 要趕住在 11 點 10 分前過到 "非誠勿擾" 那個能取岬! 所以, 我就唯有忍著淚對蟹 GOOD BYE...

接住第 5 至 15 K 果然係好多上落上落, 第 5 K 開始仲係大會所說的 "激坂" ! 都幾斜仲要向上轉彎咁. 沿路兩邊都有樹, 不過若干段落都好曬 (CAP 帽同太陽眼鏡真係唔慳得), 賽事仲要每 5 K 先有一個水站 (比起東馬呢 D 2, 3 K 就有得飲, 係辛苦少少, 所以我自己帶一枝細水頂一頂), 都幾 CHUR.

到第 14.4 K 就係能取岬, 兜曬成個燈塔先回番, 風都大, 有少少辛苦 (之前 UPS AND DOWNS 左 10 K 真係用了不少精力). 之後再去就一段平路, 再入一段約 2 K 的隧道, 嘩, 隧道唔曬舒服多了!

由隧道出來就係海景為主 (老實, 網走馬拉松的景係幾唔錯, 雖然中間去了荒野無咩人打氣, 但鄉下地方自有一番風味), 平路多不過間唔中有暗斜 (有上有落), 天氣又曬又熱, 有些少辛苦. 到 23 K 左右仲有跑手暈左! 我個心都離一離. 不過不得不讚搞開馬拉松大賽的日本人, 火速地先有單車 AED 人飛車幫手, 跟手無耐就有救護車到場. 雖然我只能路過, 但都希望事主無事.

由於事前在香港的練習量超少, 在 "沒有奇蹟, 只有累積" 的馬拉松賽道上, 到 25, 26 K 我已經覺得自己開始謝謝地... ... 心諗, 死囉, 29K 同 35K 都有 CUT OFF 截人位, 我行的話一定上垃圾車! 於是死頂. 到 29K 去了一個公園, 內設大水站又有野食, 仲有一個無人同我爭的女廁仲要唔係蹲既!!!! (從來都冇試過架, WAKAKA) 心情當堂好起來, 出左公園就開心多了.

30 K 開始, 係意志的考驗, 因為去了能取漁港那邊, 係超...... 超...... 大風, 係北海道以北的秋天海風, 真係唔係人咁品, 唯有死忍跑 只係兩三 K 的路程因為又大又鹹的海風而難了幾倍, 而此時天口亦陰起來, 心想: 唔會咁黑落雨嘛... ...

3X K 之後, 真係開始落雨, 初初只係毛毛雨, 越落越大. 此時路段轉入一段單車徑 (唔係香港咁平, 有上落暗斜咁款), 身邊不少人已經做了步兵, 但當時仲有差不多 10K, 8K先完, 心想如果行真係有排. 再者, 後段落大雨如果行會越來越凍, 一定會凍死, 於是, 頂硬上啦唯有!

到最後 2, 3K 其實大會好好, 在最後一段的花田種了整片向日葵, 仲計好日子滿開曬, 但個天似乎想我完賽得型 D, 竟然以超級大雷雨慶祝我完跑! 於是最後一段我就咁樣衝線... ... 幸不辱命 (限時 6 粒, 差 D 就墮馬)

其實最慘並唔係賽道上發生的事, 而係過完終點的領獎牌, 毛巾, 仲有排隊拎行李, 全部事情都在無遮無擋的地方進行 (係電腦 PRINT CERT 的位置有個 TENT ), 仲要女更衣室係一個漏水的帳幕, 地下濕的! 於是我取回行李後勉力只能換了上身衫 (下身真係無能為力... 帳幕入面情況真係唔 OK), 就走去掛隊諗住坐 FREE SHUTTLE 去番網走巴士總站, 點知條隊好鬼長 (SHUTTLE 轉唔到入來, 因為好多人自駕出車), 寒風刺骨, 加上的都未換曬乾淨衫, 我覺得自己未肺炎都好叻.

最後有工作人員帶我地行另一條路, 走了好一陣先在大路上車, 折騰一番終於回到酒店. 呼~~

今次少少體會就係, 練得太少打天才波只會辛苦自己. 亦感謝自己有 TRAIN CORE, 因為 FEEL 到 30K 打後真係胸背腹 + 四頭 + 小腿幫到手, 否則連個跑姿都崩埋就死得更快.

如果東京馬拉松的難度是 1 星, 網走應該至少係 3 星 (加埋今日晴陰雨雷電風咩都出曬, 應該有 4 星). 如果大家跑悶了大城市的比賽, 網走都可以考慮 (不過網走個市的確係好靜, 好少見人,如果鍾意行街買野的跑友要調節下自己心情).  

天氣不似預期~~~ 但要走總要飛~~~  發表於 2015-10-29 12:52

升級   13.8%

該用戶從未簽到

推薦
    有冇師兄師姐會跑? 我今日出發啦。
    有的話就網走見,冇的話我都會賽後報告。

加油  發表於 2015-9-25 15:47
    加油! 期待師兄報告。  發表於 2015-9-24 12:59
    C-tse, add oil!!!  詳情 回覆 發表於 2015-9-24 09:56

升級   13.8%

該用戶從未簽到

推薦
    sent 咗 email 去問問,等回覆

升級   44.85%

該用戶從未簽到

42K 只有2500人..

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

嘩,正, 最鍾意呢 D 一個大圈

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我都有興趣,沿海跑好正

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

官網無中/英文?

通常只有日文既馬拉松一般都只係預比日本本土人事參與。再遲下睇下會唔會開夜比外國人。  詳情 回覆 發表於 2015-1-13 23:20

升級   44.85%

該用戶從未簽到

師兄有消息記得係度匯報下,唔該晒

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

通常只有日文既馬拉松一般都只係預比日本本土人事參與。再遲下睇下會唔會開夜比外國人。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我尋日喺網走馬拉松個 facebook 見到,佢地整緊俾外國人嘅資料。我覺得幾大機會好似佐賀櫻花馬拉松嗰種,經當地旅行社報,一舊錢包酒店。
    希望快啲 ready ,好想玩呀!

升級   13.8%

該用戶從未簽到

有資料啦,大家執生。

Good afternoon.

We're very sorry slower reply.
    We’re appreciated to have your inquiry about Okhotsk Abashiri marathon.
    We’d like to accept the application by email. 
    Please fill out the form below, and send it back to us from March 23, 2015 to July 3, 2015.

******  Application *********

I entry Okhotsk Abashiri marathon.
    Accidents caused by my responsibility during this event, I pledge to be processed in my responsibility.
    ○Application Date                           
    ○Events:(・Marathon, ・5km Run, ・3km Run)
    ○Name:                   
     *(Male ・ Female)
     *Birthday(Month    / ay    / Year      )
    ○Nationality:                                       
    ○Address:                                          
    ○Phone:                                            
    ○Emergency Contact                                
    ○Estimated time of completing the race (  :  )
    ○Affiliated Group                                   

※Please defray the participation fee (¥8,000) at the Opening Ceremony, September 26.
    ※ When we accept your application , we send you the verification email within 3 days.Please let us know, when you don’t get any email from us 3days afterward.

Motoe Ishihara
    Okhotsk Abashiri Marathon Executive Committee
    email:[email protected]

升級   12.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 50 天

師兄,係6個小時時限呀~~
    第5-17k個上落斜都甘甘地.....
    風景好似幾靚

升級   13.8%

該用戶從未簽到

報到,不過酒店全 full! 已問主辦單位有冇計幫手……否則只有放棄。

主辦單位suggested "KNT Taiwan"..... quite quizzical, wasn't it?  詳情 回覆 發表於 2015-3-24 09:04

升級   45.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

ah_teng 發表於 2015-3-23 17:25
    報到,不過酒店全 full! 已問主辦單位有冇計幫手……否則只有放棄。

主辦單位suggested "KNT Taiwan"..... quite quizzical, wasn't it?

升級   13.8%

該用戶從未簽到

終於 book 到地方瞓,不過要搬酒店(26/9 住一間,25,27/9 住另一間)。總算解決咗。

升級   48.75%

該用戶從未簽到

ah_teng 發表於 2015-9-24 08:02
    有冇師兄師姐會跑? 我今日出發啦。
    有的話就網走見,冇的話我都會賽後報告。 ...

C-tse, add oil!!!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1092 天

期待 ching 的賽後報告