香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

不知大家有無興趣攪番場長跑網杯私房賽

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 臭男人 於 2008-11-28 23:59 發表

不要,今年的總距離 / 時間
例如 : 我參加了 8K + 7.5k + 10k = 25.5k 共用了165.25分鐘  平均時間
         亞甲參加了 8K + 10K + 21.095 + 7.5 = 42.095 共用了 180.39 分鐘 平均時間比我少, 所以亞甲是冠軍

我參加少了一場賽事,大家可以加我若干時間在我的今年成績內

升級   0%

該用戶從未簽到

不過參加全馬的跑友的平均速度一定會較跑 10K 8K 的為慢,那麼只參加短距離的跑友的勝算便大增 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

例如 : 我參加了 8K + 7.5k + 10k = 25.5k 共用了165.25分鐘  平均時間
         亞甲參加了 8K + 10K + 21.095 + 7.5 = 42.095 共用了 180.39 分鐘 平均時間比我少, 所以亞甲是冠軍

ching唔好意思呀,你呢個計法唔係咁公平架,正常跑短途平均時間一定少過跑長途。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 00:23 發表

ching唔好意思呀,你呢個計法唔係咁公平架,正常跑短途平均時間一定少過跑長途。" />" />nbkmnb

小弟正是這想法。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

咁會計法可能會好複雜,
    及好難推動水準普通的跑手去進步,
    因為跑平路同斜路時間會差好遠,
    天氣又會成為幸運因素,
    我見議用同一比賽平台,
    不同水準會員要讓時間,
    計分方式可以,
    第一10分/第二8分/第三6分/第四5分
    /第五4分/第六3分/第七2分/第八1分…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 29-11-2008 00:23 發表
    ching唔好意思呀,你呢個計法唔係咁公平架,正常跑短途平均時間一定少過跑長途。" />" />nbkmnb

x2

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 00:23 發表

所以有人會把miss的全馬k數42.195會分為42.195分鐘,當然無論你8k或10k跑得多快,加你42.195分鐘曉飛都沒有用

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 00:28 發表

小弟正是這想法。

反正唔係所以跑手都跑到半馬or全馬,不如就間單少少淨係揀3個10K比賽來計分,如果想玩既跑手就一定要報使呢3個比賽,一年跑3個10K比賽大部份跑手應該都ok啦。
    至於handicap計法就比夠煩,等其他ching諗啦。

升級   8.33%

該用戶從未簽到

其實我不是不贊成你們攪私房賽,但單一比賽雖然可以增加大家的興,不過要抽時間和覓地,而且不能增加參與比賽的人數

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 00:39 發表

反正唔係所以跑手都跑到半馬or全馬,不如就間單少少淨係揀3個10K比賽來計分,如果想玩既跑手就一定要報使呢3個比賽,一年跑3個10K比賽大部份跑手應該都ok啦。ghu" />" />" />" />jg
    至於handicap計法就比夠煩,等其他ching諗 ...

這個想法很好,找未來的三或幾個短k的比賽計分先,下年再多幾個長k就更加刺激

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 臭男人 於 2008-11-29 00:44 發表

這個想法很好,找未來的三或幾個短k的比賽計分先,下年再多幾個長k就更加刺激

最好是用晶片計時的比賽,可以上官網查時間,包準確

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 00:39 發表

反正唔係所以跑手都跑到半馬or全馬,不如就間單少少淨係揀3個10K比賽來計分,如果想玩既跑手就一定要報使呢3個比賽,一年跑3個10K比賽大部份跑手應該都ok啦。ghu" />" />jg
    至於handicap計法就比夠煩,等其他ching諗 ...

贊成 ~ 不過要慎重考慮用來計分的比賽 ~
    以渣打為例,不少跑手都會嘗試跑半馬或全馬,若以渣打10K作計分賽,計分賽的指標性或會被降低。
    其實一些中小型比賽作為計分賽也已經可以了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 臭男人 於 2008-11-29 00:50 發表

最好是用晶片計時的比賽,可以上官網查時間,包準確

認同

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 00:59 發表

以渣打為例,不少跑手都會嘗試跑半馬或全馬,若以渣打10K作計分賽,計分賽的指標性或會被降低。

所以最好揀下季初既比賽開始,一來唔會影響大家季尾大賽既安排,二來等下季大家有進力會早d開操~

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 01:00 發表

認同
    係呀,這個計分賽的計分方 法可以借用他人的設備來計時間,又唔洗自己set東西,隨時有比賽又可以鬥,一舉好得
    讓他人為我們作嫁衣
    借種

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-29 01:03 發表

所以最好揀下季初既比賽開始,一來唔會影響大家季尾大賽既安排,二來等下季大家有進力會早d開操~ghu" />" />jg

要安排定那幾個比賽是你們要計分的比賽,好讓早一點通知男女跑手

升級   0%

該用戶從未簽到

臭 c-hing 個頭像好match你個名  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-11-29 00:59 發表

渣打呢 d 咁大型既比賽.. 有得計埋就好啦

不如試下渣打馬拉松分番 10k/半馬/全馬組... 同報0左名既網友排名次... 最好果頭三名有獎勵...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到