香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新鞋落地有咩要注意?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

係咪要著出街行幾日?

係幾多日?
+1 0
上一篇︰looklook 報到!下一篇︰請問大家鍾意邊個時段練跑?

升級   28.6%

該用戶從未簽到

新鞋.................

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   68.42%

該用戶從未簽到

新鞋~~~~
梗係新屎坑忍不住著多d 啦!!
比賽當日有好多人士都專登買對新鞋落場跑.
唔係話新鞋唔好,只不過每個人都要適應一下每對鞋的舒適度.

升級   7.37%

該用戶從未簽到

我諗著出街幾日著軟佢會好啲嘅@0@

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Bmtc 於 2008-11-30 04:20 發表
係咪要著出街行幾日?

係幾多日?

最好可以Warm Up 200公里左右至著去比賽.

升級   45.6%

該用戶從未簽到

最好可以Warm Up 200公里左右至著去比賽. << will it too much? I think that 40Km is OK la.

升級   28.6%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-7 21:13 發表

最好可以Warm Up 200公里左右至著去比賽.

Proper life for running shoes is 600km right?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

It only takes about 100 km (60 - 70 miles) to break in a pair of new running shoes.  Replace another pair when it is about 400 to 500 km old.  I love my Asics 2130, it doesn't require break in period.

升級   81%

該用戶從未簽到

如果係用黎練習o既基本上唔使點run in,最多頭幾次著o既時候唔好去盡…慢慢感覺下對鞋

如果係比賽鞋,就睇下係咪自己著過o既model,著過o既,我自己就可以即刻落場,真係完全新款未著過o既,賽前幾日走番6-8km感覺下就可以…除非你之前係未著過呢類鞋的話另計﹙如平時著開rider練但係買左對spacer黎玩比賽,咁樣你需要多少少時間黎感覺下對鞋﹚

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-12-8 14:25 發表
如果係用黎練習o既基本上唔使點run in,最多頭幾次著o既時候唔好去盡…慢慢感覺下對鞋

如果係比賽鞋,就睇下係咪自己著過o既model,著過o既,我自己就可以即刻落場,真係完全新款未著過o既,賽前幾日走番6-8km感覺 ...

想問吓比賽鞋係咪通常鞋底比較薄,如果用來跑長途(半馬以上)會唔會容易傷腳?
如果跑全馬都唔需要太快速度,係咪用練習鞋來跑會仲適合呢?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-8 17:29 發表

想問吓比賽鞋係咪通常鞋底比較薄,如果用來跑長途(半馬以上)會唔會容易傷腳?
如果跑全馬都唔需要太快速度,係咪用練習鞋來跑會仲適合呢?" />" />

簡單d講,比賽鞋o既作用係令到你每步o既效率提高﹙即更去﹚,大部份因為提高效率而放棄o既就係保護﹙cushioning﹚…一對適合你o既比賽鞋應該係兩者都有一個平衡﹙你跑得快時都俾到你信心,唔會擔心跑得多會傷﹙荷包傷另計﹚﹚,我而家都有兩對比賽鞋,試過o既效果係asics好過美津濃,不過價錢都有好大差距…

當然如果你只係以完成作目標,練習鞋絕對無問題,而你心理上都會放心好多﹙因為都陪左你唔知幾多百km喇﹚

其實講笑咁講,著白飯魚跑其實應該最快架…