香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2015.02.22 東京馬拉松

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 1006 天

第一次在這麼冷的天氣下跑步,估計當天只有5度左右,要等1小時才起跑,衣著上有甚麼意見嗎?
    +1 3
    上一篇︰捐贈 運動手錶 募集活動下一篇︰環島行 Green Power Hike 07feb2015

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

推薦

我抽唔中,但會同老婆跑Friendship Run
    正日會影相

初定位置如下
    飯田橋(約5.5K,盡量影晒)
    藏前駅(約27.5K雷門寺附近,起跑後1.5小時至3小時)
    豊洲駅(約38K ,主要影中後段跑手)

因為我唔係大會攝影師,所以會靠行人路(左邊)影,到時會著黃色雨傘背心喺面,見到就打聲招呼啦。

技術同資金有限,唔好太大期望。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

推薦
    有換衫地方,不過冇一格格,係一間超大嘅板間房,怕羞者可以帶埋沙灘用那種由頸(橡筋頭的)笠到落腳嘅毛巾,套住個人點換都得。愛清潔者亦可考慮帶膠檯布墊地,將啲架生攤喺上面。
    沖涼冇㗎,如喜歡可以帶啲濕紙巾抹身,因為成身鹽粒都係幾難受。

Like: 5.0
    Like: 5
    謝謝你的意見~  詳情 回覆 發表於 2015-2-8 18:16

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 396 天

推薦
    寄行李車好方便, 早点到場感受氣氛, 特別係見識吓d冇門流動厠所, 我都係第一次用

升級   13.8%

該用戶從未簽到

長梯衫長梯褲,外面加短袖跑衫同短褲。等起步時可笠膠袋,也可加暖包,起步後掉(唔太環保,有啲卑劣)。
    一定戴帽仲有黑超,擋風擋太陽。手套都有用。
    最重要預備一顆玩樂的心,投入同當地人擊掌 say hi。盡興!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 23 天

是否有很多食物和飲品供應?要不要帶Power bar and Power Gel?跑完領取物品等得耐嗎?

I ran last year. Yes, it was very cold. As what mentioned by another C-tse upstair, you should cover a plastic rubbish bag to block the chilly wind. Yes, you should wait over an hour as they cut of  詳情 回覆 發表於 2015-2-9 09:20
    我未參加過,不過聽說沿途的補給相當充足~ 個人無食power bar / gel的習慣,不過會隨身攜帶朱古力和糖~  詳情 回覆 發表於 2015-2-8 13:43

升級   13.8%

該用戶從未簽到

個人習慣當天起跑前三粒鐘食幾個飯團,起步後水站又有 Amino Value 夠頂到半馬先食 Gel 。建議帶一至兩包傍身。路上有很多補給,尤其係民間的。
    跑後領毛巾獎牌等物資都好順的,不過如果嘆埋針灸,按摩,足浴等先出嚟,迎接你啲朋友可能有排等。

個人無食power bar / gel的習慣,不過會隨身攜帶朱古力和糖~ 師兄參加過東京馬拉松?我反而想知道完賽後有沒有洗澡換衫的地方?  詳情 回覆 發表於 2015-2-8 13:46

升級   0%

無聊

raymok 發表於 2015-2-7 18:56
    是否有很多食物和飲品供應?要不要帶Power bar and Power Gel?跑完領取物品等得耐嗎? ...

我未參加過,不過聽說沿途的補給相當充足~
    個人無食power bar / gel的習慣,不過會隨身攜帶朱古力和糖~

升級   0%

無聊

ah_teng 發表於 2015-2-7 20:18
    個人習慣當天起跑前三粒鐘食幾個飯團,起步後水站又有 Amino Value 夠頂到半馬先食 Gel 。建議帶一至兩包傍 ...

個人無食power bar / gel的習慣,不過會隨身攜帶朱古力和糖~

師兄參加過東京馬拉松?我反而想知道完賽後有沒有洗澡換衫的地方?

升級   0%

無聊

ah_teng 發表於 2015-2-8 16:13
    有換衫地方,不過冇一格格,係一間超大嘅板間房,怕羞者可以帶埋沙灘用那種由頸(橡筋頭的)笠到落腳嘅毛巾 ...

謝謝你的意見~

升級   48.75%

該用戶從未簽到

raymok 發表於 2015-2-7 18:56
    是否有很多食物和飲品供應?要不要帶Power bar and Power Gel?跑完領取物品等得耐嗎? ...

I ran last year.  Yes, it was very cold.  As what mentioned by another C-tse upstair, you should cover a plastic rubbish bag to block the chilly wind.  Yes, you should wait over an hour as they cut off the entry to your waiting block very early and you need to the last block with all late comer.

Please go to the start line early as there are so many people trying et through the security gate to enter to the baggage storage area.  I believe this year will be worse given the alert of ISIS threat.

Yes, there are many food available.....I ate hot red bean soup, many bananas, small tomato, small cake, chocolate, etc etc.  But to play safe, you can still need to bring your own power gel for just in case.

Enjoy the race!!!

thank you for your sharing and suggestions~  詳情 回覆 發表於 2015-2-9 16:37

升級   0%

無聊

thomasip 發表於 2015-2-9 09:20
    I ran last year.  Yes, it was very cold.  As what mentioned by another C-tse upstair, you should c ...

thank you for your sharing and suggestions~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

東方日報 2015-02-05

日本人質遇害 安倍認衰         

【本報綜合報道】兩名日本人質湯川遙菜和後藤健二早前被IS斬首,被指營救不力的日本首相安倍晉三,昨日承認兩人被殺都是他的責任。

IS早前以斬首方式殺人質。圖為日本人質後藤健二(左)及湯川遙菜(右)。(美聯社圖片)

安倍昨日上午在國會眾議院預算委員會上,回答議員的質詢時承認:「保日本生命的責任,當然在於行政最高責任者,為此負責是理所當然的。」安倍早前訪問中東時,公開表示向中東國家提供兩億美元(約十五億六千萬港元)來應對IS問題。他在會上稱,對難民提供人道支持並無不當,不認為當日言論措詞有錯。

東京馬拉松警陪跑防恐

另外日本當局對本月廿二日舉行東京馬拉松嚴陣以待,將派出六十四名警員,沿途陪跑。有報道指,警員頭上會佩戴攝錄機,加強監視。今年的東京馬拉松將有三萬六千名跑手參與。

升級   0%

無聊

有無師兄/師姐都會去東京馬拉松呢?
    之前收到信,話2月第一個星期會有handbook,不過網上仲未見到呢...

這是日文的guidance http://www.tokyo42195.org/2015/entry/pdf/guidance.pdf  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 08:21
    brochure好耐之前已經有得download啦, 我以為有另一份新handbook添...  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 07:57
    有得 download 啦。佢叫 brochure。 年初一飛東京啦,跑道見  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 07:50

升級   31%

開心
  • 簽到天數: 53 天

我會去。。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

may_may612 發表於 2015-2-10 23:01
    之前收到信,話2月第一個星期會有handbook,不過網上仲未見到呢... ...

年初一飛東京啦,跑道見

ME TOO, 19/2 SEE U THERE  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 11:03

升級   0%

無聊

may_may612 發表於 2015-2-10 23:01
    之前收到信,話2月第一個星期會有handbook,不過網上仲未見到呢... ...

brochure好耐之前已經有得download啦,
    我以為有另一份新handbook添...

升級   0%

無聊

我16/2出發,到時見~

升級   31%

開心
  • 簽到天數: 53 天

這是日文的guidance

http://www.tokyo42195.org/2015/entry/pdf/guidance.pdf

thank you~  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 17:23

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

ah_teng 發表於 2015-2-11 07:50
    年初一飛東京啦,跑道見

ME TOO, 19/2 SEE U THERE

升級   32.33%

該用戶從未簽到

上年安檢好亂好迫.....建議今年要早d到會場.....

Like: 5.0 Unlike: 5.0
    Like: 5 Unlike: 5
    同感..塞到爆...同行朋友在呢一點失誤上感覺少少失望..  發表於 2015-2-13 01:10
    如果唔寄存行李,會唔會方便D呢?  詳情 回覆 發表於 2015-2-11 17:23

升級   0%

無聊

bigpig 發表於 2015-2-11 08:21
    這是日文的guidance

http://www.tokyo42195.org/2015/entry/pdf/guidance.pdf

thank you~