香港長跑網  - 長跑長友

樓主: may_may612

2015.02.22 東京馬拉松

升級   100%

該用戶從未簽到

炒炒 發表於 2015-2-17 11:57
日夜溫差有幾多左右?

各位師兄師姐,希望在22号賽道上見到大家,我都会著網衫跑的
奸爸爹!!

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 1006 天

17/2早上天氣:
    7°C,陰天,間中有雨/雪

個人覺得,16/2晚上和17/2早上溫度差不多。

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

我抽唔中,但會同老婆跑Friendship Run
    正日會影相

初定位置如下
    飯田橋(約5.5K,盡量影晒)
    藏前駅(約27.5K雷門寺附近,起跑後1.5小時至3小時)
    豊洲駅(約38K ,主要影中後段跑手)

因為我唔係大會攝影師,所以會靠行人路(左邊)影,到時會著黃色雨傘背心喺面,見到就打聲招呼啦。

技術同資金有限,唔好太大期望。

Like: 5.0
    今日friendship run見到師兄~5  詳情 回覆 發表於 2015-2-21 14:54
    Like: 5
    感謝CHING, 期待靚相  發表於 2015-2-18 08:40

升級   42.2%

該用戶從未簽到

may_may612 發表於 2015-2-11 17:23
    如果唔寄存行李,會唔會方便D呢?

寄行李好D, 跑完要加衣.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

我今晚上機,到時見

升級   0%

無聊

晴朗 發表於 2015-2-17 19:21
    我抽唔中,但會同老婆跑Friendship Run
    正日會影相

今日friendship run見到師兄~

升級   21.85%

該用戶從未簽到

stream 直播    eversport.tv

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

星島日報        2015-02-22

東京馬拉松 禁膠樽液體        

日本東京馬拉松今日舉行,由於遜尼派極端組織伊斯蘭國(IS)較早前發表明聲明揚言殺死日本人,主辦機構及警方加強保安。鑑於恐怖分子能輕易將膠樽等容器改裝成液態炸彈,並曾在恐襲中使用,主辦機構在警方要求下,禁止選手攜帶礦泉水等塑膠樽裝液體。

選手可攜帶未開封的紙包裝飲料,但飲品的容量限制在每樽二百毫升,總容量共四百毫升。主辨機構將在入閘進行包袋檢查,禁止被禁的飲品容器出現於起跑綫。

由於參加馬拉松的選手必須補充足夠的水分,限制跑手在比賽期間攜帶飲料實在罕見。雖然主辦機構會提供紙杯裝飲料,但部分跑手已作出投訴,指在受限制的環境下難以大顯身手。此外,警方除了派遣破紀錄的四千五百名警員維持治安,東京警視廳也會派出六十四名擅長長跑的警察,與參賽選手一起跑步,保障全程賽事安全。主辦機構也禁止選手穿上奇裝異服。東京馬拉松本屆參加者有三萬六千人。綜合報道

升級   13.8%

該用戶從未簽到

今日都見到啲警察,原來全 team 跑步警隊有 64人,分 8 小隊,每隊 8 人,唔同時間出發,輪住咁執勤,確保每節都有人幫手。而且跟先導集團選手嗰位警官,以前大學時出過 4 次箱根 ekiden ,唔嘢少!
    今日天氣一般,好在起跑後啲雨粉都收咗,不過等安檢入場我真係發癲(其實咁多人佢地查唔曬的 ,好似我把遮收埋都過到,但佢搞一搞其實就預多半粒囉最少。)

升級   100%

奮鬥

終於完成第一次海外馬拉松,氣氛當然比渣打好幾倍。沿途都有不少港人參與,遺憾自己不在狀態,做不到預期時間

升級   100%

該用戶從未簽到

其實佢安檢都係做下樣居多
    但就係知安檢麻煩
    所以七點幾已經到場

沿途不斷影相
    最後做倒 pb 好開心

升級   55.8%

該用戶從未簽到

我隻garmin 度到43.48k 。多咗成1.2k,你哋呢

升級   0%

無聊

我都係七點幾到會場,當時安檢好快,排幾個人就到~不過等起跑的過程真係幾凍,仲有少少雨粉,好彩係香港買定便利雨衣~

今次係我的初馬,20/2勁唔舒服,嘔足全日,諗過可能要退出,21/2開始食到少少野,22/2比賽前迫自己食左麵包,最後個人時間順利在5小時內完成,達到目標~

升級   100%

開心

太陽報 2015-02-23

徐濠縈跑到老抽傷膝        

跑得之人徐濠縈鍾情馬拉松,早前與AGA及張惠雅為品牌活動往日本接受馬拉松訓練,昨日更參與東京馬拉松,雖然過程中遇上小阻滯「跌倒兼抽筋」,惟她終打破個人紀錄,與特地前往東京的老公及女兒分享喜悅!

東京馬拉松昨日舉行,熱衷長跑的徐濠縈(阿徐)亦遠赴東京挑戰全馬共42公里的賽事,期間日日備戰操練,最後以3小時45分跑畢全程,刷新自己的最佳時間,惟她透過短訊表示期間發生小意外:「跑到40公里時跌倒,因為Kick到塊計時地氈,跌完仲要抽筋,好痛!」她自言未在最佳狀態,若體能有所進步或不會那麼容易抽筋,又透露跑步時經常仆倒。

Eason終點迎接

阿徐曾自爆老公陳奕迅(Eason)及女兒會在終點等她衝線,阿徐稱受傷後,Eason買了藥物在酒店為她包紮傷口才一同慶祝,有指日本方面因防恐襲亦加強保安,派出多名警員陪跑,阿徐指保安上比較嚴密:「有好多範圍除咗跑手外係唔可以入去,同埋都知道有警衞陪跑。」阿徐又預告將參加在港舉行的10公里賽事,現可稍為休息一下,至於有份參加東京馬拉松的林海峰則以3小時49分完成賽事。

Regen練完唔跑

跟阿徐到日本的還有歌手AGA及張惠雅(Regen),AGA接受電話訪問時指三人參與品牌活動,並往日本受訓,但她和Regen未有參與賽事,AGA感謝阿徐在受訓期間教她很多跑步姿勢及常識:「一到日本嗰日就要跑,仲要得3度,都好擔心,因為第一次咁凍喺條街跑,亦係第一次同咁多職業跑手一齊跑,從來唔敢喺街跑步,依家推高咗我呢團跑馬拉松嘅火,嚟緊4月會跑10公里,依家日日練,希望喺特定時間完成。」Regen則透過WhatsApp稱是次去日本是為運動品牌拍宣傳照,對於東京有逾萬名保安防恐襲,她指朋友均緊張,但現場的日本人則表現輕鬆。

升級   100%

開心

京華時報        2015-02-23

東京陰雨中開跑 埃塞俄比亞包攬男女冠軍        

據新華社電在22日舉行的第九屆東京馬拉松賽中,埃塞俄比亞選手包攬男女冠軍。在男子組比賽中,埃塞俄比亞新秀因德紹以2小時06分00秒的成績摘得冠軍。女子組冠軍是去年屈居亞軍的埃塞俄比亞選手迪巴巴,其成績為2小時23分15秒。

上午9點10分鳴槍開賽後,肯尼亞、埃塞俄比亞等非洲國家選手組成了約40人的第一集團領跑。比賽進行至約37公里處,一直位居第一集團的因德紹開始加速,甩開倫敦奧運會馬拉松男子金牌得主、烏幹達的斯蒂芬·基普洛奇等對手,並將領先優勢一直保持至終點。基普洛奇以約30秒之差屈居第二,去年賽會冠軍春巴·迪克森獲得第三。

因德紹接受媒體採訪時表示:“今天有些陰冷,還下了點雨,比賽並不容易,很幸運獲得勝利。我希望能入選埃塞俄比亞國家隊。”日本選手今井正人2小時07分39秒的成績在全部參賽日本選手中位居第一,整體位列第七。由於本屆東京馬拉松賽還是今年北京田徑世錦賽的日本國內選拔賽,今井正人也由此斬獲世錦賽門票。

升級   100%

該用戶從未簽到

我用garmin 620
    度左43.17
    應該係新宿嗰邊多高樓無咁準
    我見佢喺新宿附近度出來條route 有少少周圍飛

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我喺 41k 附近撞到高橋尚子,開心到癲! 多得佢我即刻加快腳步,可以 PB (第一次 sub 5, 04:50:21)

升級   31%

開心
  • 簽到天數: 53 天

我用 Garmin 620 度到 44.18,用iphone 5s 的 runkeeper 就度到 45.48。

今次因為跑之前幾日去了富士山旅遊,有兩日早上四點起身影日出,休息唔夠。跑既時候沿途不斷影相,加上天氣有D凍,跑跑下覺得餓所以中途停左幾次食野,所以時間比計劃慢,跑了4小時39分鐘。不過跑得好開心。

升級   100%

奮鬥

在這麼好氣氛下,得出這樣的成績5小時29分,比渣打還差,有點羞愧..........

因為氣氛好,掛住周圍睇周圍望,慢左都唔出奇,最緊要享受過程~  詳情 回覆 發表於 2015-2-24 13:43

升級   0%

無聊

我用RunKeeper度到44.93km
    不過見出黎的路線有幾個位都好亂,尤其是銀座和淺草...
    在網上調整過之後,大概44km左右。

點樣調整哩 ?? 我用 garmin 都度到好亂  詳情 回覆 發表於 2015-2-24 17:19