香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-30 19:22 發表

革命相未成功 (我話我咋 ) , 真係好長, 雖然唔係講得上好斜 , 但要跑畢全程 ,
我諗要操多幾課先可以再挑戰過 , 2009 年 , SCM 前要戰勝佢

我今日都可以,loud兄同樣都可以,加油!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-12-31 14:15 發表

馬王:

唔好谷得太利厲,你腳有傷,賽前三星期必須減量調整啦!

wong sir,多謝提點,小弟明白了~

今日長課之後,都明白到自己能力可以去到邊度。
應該要減下量,否則雙腿都好難可以支持到比賽當日

升級   0%

該用戶從未簽到

今日造的時間不是太好,要全馬sub4小時都仲未可以……

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-31 19:49 發表

我今日都可以,loud兄同樣都可以,加油!!

升級   0%

該用戶從未簽到

點解出唔到 d 字既??

躬起馬王兄戰勝新娘潭.
我今日放早都去左跑 ~ 15km ,
用左個新跑法...其實並唔係乜新野 , 只係我大鄉里者
今次將步腹收窄 d , 但步頻相對加密 D ,盡量用大腿力去
抬高膝頭跑 , 因為初次試跑並唔係好適應 , 所以跑起上來
有 d 怪怪地 , 但好奇怪時间無慢到(~ 5'30-6'/km), 膝頭唔痛

我明早會用呢種跑法去跑 " 新娘潭 " 對付上斜由其是下斜,
抬高膝頭無咁累和昜受傷

And wishing u happy new year

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 20:13 發表

"躬

loud兄用乜野輸入法?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-31 20:17 發表

loud兄用乜野輸入法?

掌心雷 (手寫架咋, 好似罰抄咁 )

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Congratulation!! HorseKing hing. I have not yet conquered this route. But I am sure you can achieve sub4 in the coming FM sine this route is much tougher than SCM's one. Add oil together!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 20:13 發表

躬起馬王兄戰勝新娘潭.
今次將步腹收窄 d , 但步頻相對加密 D ,盡量用大腿力去
抬高膝 ...

躬起馬王兄戰勝新娘潭.
抬高膝頭跑 , 因為初次試跑並唔係好適應 , 所以跑起上來
有 d 怪怪地 , 但好奇怪時间無慢到(~ 5'30-6'/km), 膝頭唔痛

我明早會用呢種跑法去跑 " 新娘潭 " 對付上斜由其是下斜,
抬高膝頭無咁累和昜受傷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-31 20:38 發表
Congratulation!! HorseKing hing. I have not yet conquered this route. But I am sure you can achieve sub4 in the coming FM sine this route is much tougher than SCM's one. Add oil together!!

忘命斜, 我聽日再上征途

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-31 19:47 發表
31-12-2008>>> 38.3km (3:42'36") --- 屋企>鹿頸路口(10km @56'07)>大尾督士多(21km @1:57'09)>汀太路油站(30.5km @2:51'36)>屋企

零八年最後一日,終可完成最後一件想要做既事!

呢兩日因為膝蓋有傷的關係,唔 ...

I used to have similar experience like you had. One time, I ran from Fanling to Sheung Shui but suddenly I felt I needed to do "big business". But at that time, I got no money and no toilet around. At that moment, I am sure I would "lai" if I kept running. So, I stopped a taxi and asked him to drive me home. I asked the driver to wait for a while and I asked the maid to give him money while I am busy for my "big business".

升級   53.45%

該用戶從未簽到

congratulations
只要肯努力, 一定會成功
今次最大既收穫應該係你克服倒膝傷 (改善跑姿+用膝帶)
咁全馬就無問題啦, 仲有一個月比你去改善速度
不過最緊要係休息, 休息係醫治膝痛既最好方法

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

你倆真係溫馨浪漫!
    跑步blog互相打氣, 唔通跑步跑到冇時間打電話或見面?

真係羨慕死隔離.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

叮叮唔洗比賽都咁早上網既~

升級   0%

該用戶從未簽到

躬起馬王兄戰勝新娘潭.
    抬高膝 ...

多謝loud兄~

你搵到自己適合的跑姿後,對日後長跑事業一定有幫助!
    而小弟都正慢慢改善中。

新娘潭果段路真係好舒服,車少空氣好,環境十分寧靜
    夏天去果度練長跑都OK,兩旁有樹陰唔會太熱,遲d應該仲會經常練車

今朝有太陽,新年的第一度晨光,我估loud兄差不多凱旋歸來~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 20:27 發表

掌心雷 (手寫架咋, 好似罰抄咁 )

試下用九方啦,好易上手,好好用

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-1 05:14 發表
    你倆真係溫馨浪漫!
    跑步blog互相打氣, 唔通跑步跑到冇時間打電話或見面?" />" />

真係羨慕死隔離." />" />

X2 , 能搵到一個同自己有共同嗜好的另一半,已經羨慕死人啦,馬王兄真幸福!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-31 20:38 發表

Thank you, Kopo hing~

Let's keep fighting for our dreams!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-31 23:34 發表

I used to have similar experience like you had. One time, I ran from Fanling to Sheung Shui but suddenly I felt I needed to do "big business". But at that time, I got no money and no toilet around.  ...

最近上水多左兩個公廁,分別晌上水官立球場格離、及榮真小學旁的公園裡,如果跑單車徑既話都有地方拋撈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-1 02:42 發表
    congratulations
    只要肯努力, 一定會成功
    今次最大既收穫應該係你克服倒膝傷 (改善跑姿+用膝帶)
    咁全馬就無問題啦, 仲有一個月比你去改善速度
    不過最緊要係休息, 休息係醫治膝痛既最好方法

係既,多謝師姐!