香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步拗柴

關閉 [複製鏈接]

升級   49.45%

該用戶從未簽到

昨晚如常跑步, 不過在差不多跑完時, 因光線太暗的關係, 右腳踏石屎路的裂縫中, 結果拗柴了, 之後要慢慢行回家. 之後以安美露來按摩足踝, 現在仍有些痛, 不知星期日的石門十公里可否繼續跑??

我的右腳經常拗柴, 有次照X光, 醫生說的右足踝關節已鈣化了, 所以較易拗柴, 不知是甚麼原因.

我平日跑步的頭1-2公里都會有D痛, 之後會消失, 這又是否正常?
+1 0
上一篇︰祝 Apple CTse,MJ576 CHing 生日快樂!下一篇︰MIZUNO 2009

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-5 09:34 發表

高寶兄,
你的足踝痛情形和小弟差不多, 要跑順左先至唔痛.
至於拗柴, 你勤d膚冰先, 睇到時得唔得, 如果唔掂就唔好跑喇.

多謝意見!!我會睇下這兩天的康復進度!!希望星期日可以見到大家!!

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo1128 c hing

保重 保重  休息多D   早日康復

長跑長友 ar

升級   92.85%

該用戶從未簽到

kopo hing ~

Is it swollen?  If it is swollen, you shouldn't run at all.  But I guess it is too late to tell you now.

升級   14.74%

該用戶從未簽到

我都有一隻腳..拗開就成日拗
我開初都會跑時少少痛,跑一陣先開始無野
但我發覺,只要跑前對腳浸下熱水,約十分鐘,跑果時舒服好多

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-12-7 03:49 發表
kopo hing ~

Is it swollen?  If it is swollen, you shouldn't run at all.  But I guess it is too late to tell you now.  

我隻腳無腫. 可能成日都拗柴的關係. 不過走路時有D痛. 之後陪老婆返大陸按摩, 腳底按摩師知道我拗柴, 全程幫我按摩受影響的筋及關節, 之後發覺走路時不再痛, 第二第三日重分別食左個30K長課及石門10K. 不過昨日練跑時足踝又開始痛, 不過應該跟拗柴沒有關係.