香港長跑網  - 長跑長友

港人國內工作感受

升級   48.42%

該用戶從未簽到

不知各位ching/ctse有冇國內工作經驗?本人每天從香港到深圳上班,有約二年多。在國內工作最大感受是文化差異,在香港覺得是小事一件,但國內變成大事,無限上線上綱。再者,國內人的行為舉止,令人望而生畏。看見一個漂漂亮亮的女孩子搶地鈇座位時,甚麼印象分都扣掉。

回想當年上班時,普通話都不懂聽、說,到现在要上台致詞都能馬虎應付。如大家有興趣,我會多說一些國內所見所聞和大家分享。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-5 12:02 發表

小弟都有時要在國內虎門上班,閣下在國內有沒有跑步習慣?

國內人多車多,晚上街燈超暗,治

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 tstcktt 於 2008-12-5 11:59 發表
不知各位ching/ctse有冇國內工作經驗?本人每天從香港到深圳上班,有約二年多。在國內工作最大感受是文化差異,在香港覺得是小事一件,但國內變成大事,無限上線上綱。再者,國內人的行為舉止,令人望而生畏。看見一 ...

haaa... 在辦公室吐痰,吐落垃圾桶,真的很難受....  

升級   0%

該用戶從未簽到

I was station in ShenZhen & DongGuan for more than 2 years, nothing special but need to pay attention for safety especially at night.

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

開會時經常咳又不掩囗,去廁所又冇洗手,所以在辨公室內在洗手前絕不用手碰口鼻,以免生病。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-5 12:21 發表
I was station in ShenZhen & DongGuan for more than 2 years, nothing special but need to pay attention for safety especially at night.

ching一定好多夜生治

升級   76.67%

該用戶從未簽到

我每週4天在惠阳工作,已有10年。每天晚上跑步是我逃避"花天酒地"的最好方法,我的"監護人"會經常Check吓我的身體狀態,如果條車軚肥咗,佢就大興問罪。所以各位常出差大陸,帶往對跑鞋,另一半會好 放心。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tstcktt 於 2008-12-5 12:26 發表

ching一定好多夜生治

Normally playing mahjong, ktv, bowling, .....

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-12-5 13:03 發表
我每週4天在惠阳工作,已有10年。每天晚上跑步是我逃避"花天酒地"的最好方法,我的"監護人"會經常Check吓我的身體狀態,如果條車軚肥咗,佢就大興問罪。所以各位常出差大陸,帶往對跑鞋,另 ...

靜水兄:
你 嫁 " 監護人" 都好醒啊!

你腳傷患好返未? 好少見你參加賽事。

我好番八成啦!所以离排跑番多咗同參加多咗比賽,大家一齊跑好開心嫁!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-12-5 13:03 發表
我每週4天在惠阳工作,已有10年。每天晚上跑步是我逃避"花天酒地"的最好方法,我的"監護人"會經常Check吓我的身體狀態,如果條車軚肥咗,佢就大興問罪。所以各位常出差大陸,帶往對跑鞋,另 ...

我比較少在國內跑步,但會跟同事行山,但這里的山都不漂亮,不及我家附近的馬鞍山。
请問有否跟國內朋友打乒乓波或羽毛球,因為這些是國粹,隨時輸七個一皮。

升級   76.67%

該用戶從未簽到

5618兄,

多謝關心,好番約5-6成(自己覺得),無跑步的日子好惨,近期經常失眠,睇医生話可能平時我是用跑步來鬆馳精神,沒有跑步3個月,精神過份緊張,所以失眠。我想如果學你好番8成, 我就開始再跑,真係等唔切十成好番。唔知你8成康复用咗幾耐?希望師兄係跑步中全部康服,達到以前最佳狀態。
唔知有幾多CHING好似我吔经常係大陸工作,為免大家"監護人"担心,我哋可以試吓係大陸約跑,搞吓搞吓,萬一出差番大陸過夜,你就話同班网友約跑,你D"監護人"會放心的。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

在國內工作地點大家都不同,很難約跑。如在深圳跑,你可約我。其實如出差過夜又不去夜生活,如果不上网,真不知有甚麼可做?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

靜水兄:

其實我的舊患是双膝,2004年跑番便整傷咗,慢慢醫、慢慢練,
要2007年才好番八、九成,前一排( 網友約跑 : 9.21半馬鹿頸行 + 盛夏野火會 ) 跑鹿頸落長命斜又弄傷番,要休息、走慢D,運動量及强度減少,近排先好 D 都係返番 八成倒,我己經好滿足啦!因有得跑啊!

至於前排你知嫁傷係 "筋膜炎" 我就睇咗三次物理治療,至后便自已晚上敷冰,一跑完就敷冰,跑都照跑,但也是照舊休息多D、走慢D,運動量及强度減少,現在跑完都無痛,應該好得九成啦 !
我有個心得,習慣運動的人,受傷不要一下子停止哂所有運動,除非傷患嚴重,將運動量及强度減低,待身體的新陳代謝與運動時差不多,因為有運動時新陳代謝會快D,這樣康復能力比完全停止會好,而且我地D年紀大,一停咗要上番D 狀態便有排!
希望給你參考下!

我以前出差多(北面方 ),都有帶跑鞋一齊,但就一定耍拺地方跑,江邊、河邊、湖邊等... 所以到杭州就實會跑,到西湖邊早上跑,風景實在太美啦!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

我三年前也患右腳錚筋膜炎及骨刺,后來看跌打做推拿及針咎約兩個月,现在一點事都冇,好像從來未患過骨刺一樣。但在醫治期間,不能跑步。

升級   76.67%

該用戶從未簽到

5678兄,

睇呢都要學吓師兄,繼續保持小量跑步先,Keep 住個狀態。
大陸好多地方都好靚,如師兄所講的杭州、上海,但佢地D夜場仲"靚",好多大陸做嘢的港人,晚晚都跑,不過都跑去夜場,我哋D40+如果唔集中的精神練跑,除時跑錯咗過隔離夜場.......。練咗幾年跑,已清心年寡欲了,依家好想去的大陸地方是,跑厦門馬拉松、北京馬拉松....。

升級   76.67%

該用戶從未簽到

好多人都對大陸有負面想法,但可用另一思維去想,30年前小学去深圳係一片荒野,30年后去廣州係坐HK都冇的高速列车,改变巨大,人還是3歲定80,慢慢改啦!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

靜水兄說得對,其實除了負面的东西外,國內工作也有很多正面的事,如人情味很濃厚,他們回鄉回來,一定大包小包送你,雖然不是名贵品,但全都是他們家里不捨得食,拿來送給上司,但他們送给我,我又用不著或不喜歡食,又不好意思不要。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 pwong5618 於 2008-12-5 14:10 發表

靜水兄:
    你 嫁 " 監護人" 都好醒啊!

你腳傷患好返未? 好少見你參加賽事。

我好番八成啦!所以离排跑番多咗同參加多咗比賽,大家一齊跑好開心嫁!

但當傷了的時候
    就要搵過第二d 野做來避過"引誘"