香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 00:31 發表

工會果d 出名平丫馬~~

完成一個鐵人比賽都係我既心願,不過要玩果年就要放棄龍舟同埋毅行者兩個活動~~

其實兩者都無乜衝突,反而我覺得你應該越早嘗試接觸呢項運動仲好,因為比賽係以分齡計算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 13:16 發表

其實兩者都無乜衝突,反而我覺得你應該越早嘗試接觸呢項運動仲好,因為比賽係以分齡計算

我意思係無咁多時間操,操龍至少一週兩課,操TW至少一過一次長山+2-3日跑,玩三鐵又要操水又要操單車...轉做職業就得...

兩年前開始揀,兩年都揀左龍舟+毅行,今年會認真考慮,如果你同我一齊玩就多數會玩~~

分齡我有so 過你...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 13:21 發表

我意思係無咁多時間操,操龍至少一週兩課,操TW至少一過一次長山+2-3日跑,玩三鐵又要操水又要操單車...轉做職業就得...

兩年前開始揀,兩年都揀左龍舟+毅行,今年會認真考慮,如果你同我一齊玩就多數會玩~~
...

其實你操龍舟+毅行都係須要體力鍛煉,可以試下加入游水踩車的元素無話不可

好似我而家練跑成日傷,偶爾游下水調理下咁,自己游游下唔經唔覺竟然可以應付到全奧的游水距離

以全年最大型賽事ITU黎計,分齡我有著數

繽紛:30-39
半奧:30-39
全奧:30-34

我今年應該都會玩,由繽紛組開始玩起,之後就半奧,最後就全奧,當我玩到全奧應該係最當打之時

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 13:37 發表

其實你操龍舟+毅行都係須要體力鍛煉,可以試下加入游水踩車的元素無話不可

好似我而家練跑成日傷,偶爾游下水調理下咁,自己游游下唔經唔覺竟然可以應付到全奧的游水距離

以全年最大型賽事ITU黎計,分齡我 ...

唔洗諗啦, 一於玩啦, 時間話有就有o架啦

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 13:37 發表

分齡我最蝕底,3字最尾 ,但今年一玩即黎半奧,慢速完成
出年應該會玩全奧

升級   53.45%

該用戶從未簽到

唔駛諗啦, 兩個一齊報工聯會COURSE , 學下D 基本入門知識, 再參加比賽啦

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008/12/30 13:08 發表

http://www.triathlon.com.hk/index.do

Athletes >>>Triathlon Training Course/Age Grouper

可以報d入門既course玩下先~

THX FOR 馬王 ching...

升級   0%

該用戶從未簽到

http://www.triathlon.com.hk/index.do

Athletes >>>Triathlon Training Course/Age Grouper

Dee兄,我決定報呢個:

中級三項鐵人訓練班
Course Code Tri-l1
2月3、10、17、24----7:00-9:30pm----跑步及游泳
2月7、14、21、28----3:00-5:30pm----陸上兩項

費用:$180
你會join嗎?平過工聯會~

聽日會寄出支票~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 23:15 發表

中級三項鐵人訓練班
2月3、10、17、24----7:00-9:30pm----跑步及 ...

咁抵??舊八 8堂?!

要7min 游300m 自由式喎,而家唔知得唔得...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 23:27 發表 咁抵??舊八 8堂?! 要7min 游300m 自由式喎,而家唔知得唔得...
    我尋日先試過14分幾游到600米....
    好似差d....

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有個問題呀馬王ching,2月8係一年一度跑友盛事喎,7跑仲去練兩項??

一係報三月果個好無??

升級   84.4%

該用戶從未簽到

總會d course真係好平, 不過時間未必o岩

或者可以諗下跟屬會練, 又可以識多d唔同程度的人, 都係一個好的選擇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-30 23:15 發表

中級三項鐵人訓練班
    2月3、10、17、24----7:00-9:30pm----跑步及 ...

因為係康文署資助 , 所以好平 , 我會參加 10 月o個個 course, 跟住報
    2009 Osim ITU
    真條去浸水都底番晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-30 23:27 發表

咁抵??舊八 8堂?!

要7min 游300m 自由式喎,而家唔知得唔得...

唔使理佢架 , 可以話俾你聽 , 8min 內完成都 Okay 架啦,
    事關好多人聽見鐵人就唔敢報名 , 搞到小貓 3 兩, 好在有
    政府資助 , 唔係多數開唔成班

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-30 23:49 發表
    我尋日先試過14分幾游到600米....
    好似差d....

free style ? or Breast Stoke?
    唔慢呀, 分零鐘 50m, 出到海可以快番少少,
    不過要克服 游直線,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-31 00:11 發表
    仲有個問題呀馬王ching,2月8係一年一度跑友盛事喎,7跑仲去練兩項??hgjD088" />" />hj

一係報三月果個好無??

我估2月7日果堂唔會用晒黎做體力訓練,到時可以會講解下三項對單車的規格要求、單車點樣入轉區至跑步的過程技巧及它資訊野咁
    就算到時要我跑圈,我都會渣渣灘~

我想早d報,因為跑完渣打後,可以馬上有另一樣目標可以推動自己前進

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2008-12-31 16:06 發表
    總會d course真係好平, 不過時間未必o岩

或者可以諗下跟屬會練, 又可以識多d唔同程度的人, 都係一個好的選擇

Ginny師姐,小弟睇晒有關你晌三項的經歷,獲益良多,謝謝!

請問乜野叫做"勾車"?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 19:30 發表

因為係康文署資助 , 所以好平 , 我會參加 10 月o個個 course, 跟住報
    2009 Osim ITU
    真條去浸水都底番晒

10月咁遲?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2008-12-31 19:38 發表

free style ? or Breast Stoke?
    唔慢呀, 分零鐘 50m, 出到海可以快番少少,
    不過要克服 游直線,

抄神無論跑步游水都好快