香港長跑網  - 長跑長友

太陽與海的祭典 沖繩那霸馬拉松 2015年06月23日AM730

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

好吸引
    http://www.am730.com.hk/article-269793

我想試下邊跑、邉跳 YMCA
    <quote>
    比賽的最驚奇一刻在十公里左右發生,原本只是一條無甚人氣的爬坡巿郊公路,但大會播放歌曲《YMCA》後,奇妙的事出現,大家跟著節拍動起來,一邊跑、一邊跟著音樂做手勢,齊齊用手在頭頂上砌YMCA這4個英文字母!單是一首樂曲,把一條很沉悶的公路,變成整個比賽最難忘的高潮。
    </quote>

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

呢個馬拉松的賽道比較狹窄,所以用享受心態參賽為佳.
    比賽完成後, 在領取紀念牌同時,職員會SCAN 跑手號碼布BARCODE來即時列印證書,
    我認為香港馬拉松可參考做法.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

YMCA 真係好正, 人情味一流既比賽.. 我飲飽食醉到唔留意官方水站既存在.. 我這個慢腳, 最後三分鐘先過左個閘門.. 一個最後2百米閘門, D 人就已經唔跑, 慢慢行番去.. 因為返去終點既路段有部大電視係度, 我地一路行番終點, 一路睇住個畫面開始COUNT DOWN , 講真, 我無估到佢COUNT DOWN 完之後係咁殘忍.. 最正係完賽牌.. 跑完, 仲係現場個食野攤檔食下野, 飲下啤酒.. 我有機會再返去跑, 但今年就唔去囉..

不過今年已經截左報名. 嘉儀, 如果你未報名既, 就下年請早..

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

水哥,係下下年請早。
    第一階段申請報名已於6月24日(五)晚間24時截止。
    http://www.naha-marathon.jp/zh_tw/

升級   89%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

第一次海外跑那霸,YMCA個度真係好驚喜~之後有幾個日本馬都見過YMCA,但對那霸始終最有印象.希望再有機會回味.