香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中環起動 Boost Your Summer

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

太陽報        2015-06-28

中環起動 adidas Sports Base        

去年九月「佔中」變「佔鐘」,筆者最近收到風,今年中環又會畀人Occupy,無論咩色絲帶都唔使激動住,今次「佔中」唔使捱警棍或者催淚彈,仲包你笑住嚟、笑住走,事關此乃體壇大事,就喺荔園隔籬、摩天輪附近,adidas HK大興土木Set Up咗一個綜合運動基地—adidas Sports Base,歡迎各位運動迷到場盡興一番,實實在在全民運動迎暑假!

身處中環海濱,對住維港打波、跑步、練瑜伽,唔再係癡人說夢,而且即將發生,事關就喺摩天輪下、荔園隔籬嘅adidas Sports Base,昨日已經由林書豪大駕光臨主持開幕禮,7月2日就會正式對外開放,喺為期五個多星期之內,成為屬於全香港人嘅運動公園,Are You Ready?

男女子組開班授徒

每逢夏天adidas就會舉行Take on Summer大型推廣活動,一於向「夏日炎炎正好眠」說不,今年更加大興土木建成咗adidas Sports Base。呢度唔只有籃球場及足球場,仲可以變成健身、瑜伽及跑步訓練場地,除咗舉行賽事及Streetball Academy活動外,其餘時間都會免費對外開放。adidas仲會開班授徒,例如歡迎男女老幼嘅「Run Pro」、「Boost Central」、「Urban Run」及「Run Around HKI」等跑步班;男生健身項目「adidas Circuit Training」;以及專為女生而設嘅「#mygirls Yoga Class」瑜伽訓練班及「#mygirls Run」跑步課等等,全部不另收費,仲有專業教練帶隊,想知課程內容及報名方法,就要密切留意三間聯盟嘅Facebook專頁了。

體驗J Lin射球訓練

對球迷而言,打街場落樓下都得啦,使乜咁遠去中環?adidas Sports Base嘅場地布置又豈是一般街場可比,先講籃球場,球場設有篷蓋,唔怕風吹雨打之餘,大會仲專程由美國運咗部自動射球訓練機,「J Lin」林書豪都係用呢部機練波,呢部機器可以自動向17個位置發射籃球,連力度都有得調校,畀球迷練習控球及射籃,事後仲會計埋你嘅入球命中率。至於足球場同樣講究,首先草面用咗由德國研發嘅Megaturf Cool Plus,唔似一般人造草場咁悶熱外,而且唔易積水,器材方面就有一部自動發球機坐鎮,最高球速可以去到140km/h,又可以調校角度及力度,仲可以「落篩」,據知多支大球會都會用嚟練控球,就連保方都用嚟練守龍,除此之外,入場球迷仲可以試玩adidas SMARTBALL,想知自己有幾重腳頭,射波準唔準,記住試了!

adidas Boost Your Summer小資料

地址︰中環海濱活動空間(鄰近摩天輪)

公眾開放日期︰7月2日至8月9日

開放時間︰7:00am-11:00pm

入場費︰ 全免

Facebook︰www.facebook.com/hkteamadidas

文︰Dick 攝︰Homan(部分圖片由adidas HK提供)

+1 1
    上一篇︰三代同堂跑出意志 要贏先學輸下一篇︰2015年6月29日簽到記錄貼

Like: 5.0
    Like: 5