香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

香港馬拉松20周年 渣馬主題曲《人生馬拉松》

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

晴報        2015-07-09

Eason明年跑馬拉松「講住先」        

明年是陳奕迅(Eason)入行20周年,適逢亦是渣打香港馬拉松踏入第20個年頭,Eason獲邀參加明年的賽事,又以他的新歌《人生馬拉松》成為下年渣馬主題曲。雖然老婆徐濠縈有長跑經驗,但Eason向來欠缺運動細胞,他笑言仍未落實是否出賽。

陳奕迅明天(10日)推出全新廣東大碟《準備中Getting Ready》,當中收錄新歌《無條件》已稱霸亞洲各地媒體音樂榜共457個冠軍位置,昨日在尖沙咀舉行新碟發布會,大會安排六位小朋友穿上不同民族服飾,逐一向Eason獻吻。

大會安排不同地區的歌迷向Eason發問,有人問Eason與謝霆鋒再合作好不好玩?他即抵死表示:「下次不如試搞『十幾道燶味』!」全場爆笑。

提到大碟名為《準備中》,司儀問Eason人生還有甚麼事未ready?他直言:「準備做跑手囉,我從來冇開始過,跑步對我係幾大負擔,雖然身邊有位跑步專家(徐濠縈),但仲未撻着我嘅樂趣。」他自嘲曾經試過跑七公里,當中卻有五公里都是走路,並分享之前在日本撑老婆跑35公里馬拉松,看到她的堅毅,非常感動。

Eason昨日穿上紫色透視Tee,外面加上西裝褸,問他何以如此性感?他笑言:「係咩,今早到現在都縮住個肚,唔好講我同個肚,都係窿一個。」明年是否報名參加馬拉松?他認真說:「其實一直未報名,報咗都可以縮沙,好多嘢公布咗有變數,等我自己決定咗去唔去先。」他認為距離目標愈來愈近,動力就會減少,所以現階段盡量避談。

唔知小豬受壓

Eason稍後會為梁漢文個唱做嘉賓。至於在台灣金曲獎完美獻唱九分鐘,他說事前花了兩個月準備。有指跟住上台的羅志祥(小豬)受壓落淚,Eason無奈稱:「我唔知點解佢(小豬)咁大壓力,見到面會同佢傾下。」

採訪:Pauline

編輯:陳禮恒

設計:鄧俊明
    +1 3
    上一篇︰請問 09.28 PB 跑第三回 有没有優惠?下一篇︰美研究:BMI計算方法不合理

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 31 天

推薦
    得中文版,咁會否有英文版比外國跑手學懂唱呢?

笑左 唔洗下下咁就外人 要唔要出埋日文 法文  詳情 回覆 發表於 2015-8-14 12:42
    其實點解要有英文版呢? 外國既馬拉松, 亦唔會專登整另一個版本俾其他人識唱, 因為個馬拉松係當地既比賽, 唔係為外人而存在.. 唔係話世界大同既比賽, 好似世界盃或奧運咁..  詳情 回覆 發表於 2015-7-12 23:50

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

推薦

文化的沉淪吧、一定要親英、崇日、戀歐、舔美嗎?
    記得某CEO當年一句:"渣馬"遠遠超越最長歷史的波士頓馬拉松。
    還是要董伯伯的(超曼哈頓)式趕美呢?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://youtu.be/-Oj3n6p2WcU

《人生馬拉松》(渣打香港馬拉松大會官方主題曲)

主唱:陳奕迅
    作曲:曲世聰
    填詞:袁兩半 (源良‧潘)
    編曲:劉志遠
    監製:JIM LEE 李振權

半次到一百次 一天一天去試
    靠勇氣加鬥志 放棄太輕易
    沉迷還是幼稚 根本不介意
    願到最後我知 鍛鍊裡的意義

每次我想算了 彷彿聽到竊笑
    笑我只差半秒 最尾卻輸掉
    明明全部氣力 一早消耗了
    用意志力抵銷 卻又看出奧妙

一副骨格身軀 一對酸軟的腿
    用盡力氣的追 下去
    一口清澈的水 一些古訓金句
    流入我 平伏我 來讓我戰勝畏懼

從高山深海 歡欣悲哀 走來
    途中的姿采 總躲不開 多障礙
    時空多更改 只好拋開 等待
    應不應該 精不精彩 總結在 我愛

世界也許變了 有結果方會要
    個個會跑會跳 奮鬥卻省掉
    誰和誰在較量 根本搞錯了
    沒法接受渺小 卻望老天照料

一副骨格身軀 一對酸軟的腿
    用盡力氣的追 下去
    一口清澈的水 一些古訓金句
    流入我 平伏我 來讓我戰勝畏懼

從高山深海 歡欣悲哀 走來
    途中的姿采 總躲不開 多障礙

無數次競賽 一波一波 湧來
    誰可躲得開 一點一點 小意外

升級   20%

該用戶從未簽到

Got theme song... Hopefully official date is release soon...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

eric798 發表於 2015-7-9 15:37

其實點解要有英文版呢?
    外國既馬拉松, 亦唔會專登整另一個版本俾其他人識唱, 因為個馬拉松係當地既比賽, 唔係為外人而存在.. 唔係話世界大同既比賽, 好似世界盃或奧運咁..

由於2016渣馬勢必升格為金標賽事,亦為2016巴西里約熱內盧全馬奧運資格賽, 會有特別多外國選手專程來港參賽,以爭取奧運資格, 因此實際上已成為國際體壇盛事,和波士頓、東京等BIG SIX齊名, 故此,宣傳方面亦應該  詳情 回覆 發表於 2015-7-17 15:29

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 31 天

wlau 發表於 2015-7-12 23:50
    其實點解要有英文版呢?
    外國既馬拉松, 亦唔會專登整另一個版本俾其他人識唱, 因為個馬拉松係當地既比賽, ...

由於2016渣馬勢必升格為金標賽事,亦為2016巴西里約熱內盧全馬奧運資格賽,
    會有特別多外國選手專程來港參賽,以爭取奧運資格,
    因此實際上已成為國際體壇盛事,和波士頓、東京等BIG SIX齊名,
    故此,宣傳方面亦應該「國際化」。

你唔叫日本馬拉松有中文歌?>  詳情 回覆 發表於 2015-8-14 12:43

升級   77%

開心
  • 簽到天數: 12 天

eric798 發表於 2015-7-9 15:37

笑左
    唔洗下下咁就外人

要唔要出埋日文
    法文

同意  發表於 2015-8-17 15:52

升級   77%

開心
  • 簽到天數: 12 天

eric798 發表於 2015-7-17 15:29
    由於2016渣馬勢必升格為金標賽事,亦為2016巴西里約熱內盧全馬奧運資格賽,
    會有特別多外國選手專程來港 ...

你唔叫日本馬拉松有中文歌?>