香港長跑網  - 長跑長友

2015.11.01 New Zealand Auckland Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

已報,有無師兄/師姐,有興趣?https://www.aucklandmarathon.co.nz

機票已買,NZ Airline $6800,Auckland來回。Auckland住宿雙人房,約四百多港元一間,可行去去起步點的渡海輪碼頭。我會去一個月,開跑前一星期到達(去到當地練跑,適應下),跑完就玩南北全島。係Auckland International Airport鑼租車,租車貴過歐洲,約$12000,三個星期,是開心七人車。如果租Camry約$7000。不過,我地有幾部單車,Camry上唔晒。無法,要租,大大部的開心七人車。帶埋架車上南島渡輪。當然,又會唔少得帶部單車去,係紐西蘭踩車,風景絕靚。

11月係旅遊紐西蘭的最好季節。好多年,已想去紐西蘭玩,可惜近幾年,紐紙偏高,現在已由$5.9跌到$5.15,當然希望還可以再跌d。近年,美元強勢,最適合去非美元區玩,其中慳唔少。

Like: 5.0
Like: 5
真開心, 可以去D 比較特別既地方跑, 希望你跑完, 可以出番個REPORT  發表於 2015-7-24 10:59

升級   62%

開心
  • 簽到天數: 2 天

$6800 for a return fligh to auckland is really cheap, enjoy!!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

$6800 (air ticket from HKG to AKL) + $3000 (car rental 21 day) + $750 (fuel) + $250 x 21 day (accommodation in South Island) + $300 x30 (meal per day) + $400 (car/person ferry to south Island) + $600 (air ticket (bag + seat) from ChristChurch to Auckland) + $800 (Marathon registration fee)

=$26,600 (free accommodation in North Island

登錄/註冊後可看大圖
    ,係Auckland主要用單車代步,唔租車)
    如以21日計,(因我係Auckland可免費住宿),$26,600這個價錢比起去歐洲跑貴。去過歐洲跑幾次,都係21-23日咁上下的自由租車單車遊,$20,000就得(當然唔包什麼特別收費活動、購物),最平就去西班牙跑 $18,000(已包收費項目) 就得。所以,紐紙如果無下跌得咁利害,我就唔會唸紐西蘭,會繼續跑歐洲。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日跑完悉尼馬,過兩日返香港,又要預備一個月後跑紐西蘭馬。跑步季節開始,一場趕完又一場。係紐亞蘭的基本行程安排,已經定左。由ChristChurch回Auckland的機票亦已經訂埋。係南島,有些比較偏僻的旅遊區的往宿,亦已book了民宿。

返香港,上網,book埋架車,就乜都搞好。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

已經訂晒紐西蘭,南北島的住宿,由Wellington to Picton的船票,和租左架開心八人車。住宿,每人每晚$200港紙或以內,有民宿和旅社兩種,大部份係住民宿。祇有找唔到合適的民宿才訂旅社,因旅社無民宿咁方便和好住。民宿,全間屋租,自已友玩晒。旅社,要同人分設施,無咁好。

租車唔貴,18日,開心八人車,都係九千幾。同歐洲差唔多,接受得到。其實唔洗租咁大架車,不還,坐得舒服D,無壞。
    旅程安排本來係日間遊玩,到左四、五點才渣車返民宿。但我睇過紐西蘭的路,好似瑞士咁,山路多,路窄,灣多,晚間照明無。考慮到,玩完成日,各人都應該已經好累,還要係黃昏/晚間趕路,實在唔係好安全。加上一連玩成個月,體能、專注力和視力,晚上渣車可能非常危險。所以,已改晒行程,入黑前,就要趕到民宿。

我渣過咁多個國家,已知安全渣車的經驗,就係唔好趕路、唔好晚間渣車。預多點時間,唔好玩到咁盡。

兩個星期前,才跑完悉尼,返左黎無幾耐。練跑,唔可能咁密。因為,跑完全馬,個人好傷,要給個身體去恢復,休息緊要過練跑。好多時跑友跑完個全馬,覺得行得走得,無乜需要休息。這個是錯覺,我每次跑完全馬,都會休息兩、三個星期。係悉尼返左黎,唔係好習慣香港的天氣,濕濕的。練跑,都係keep番住條氣。紐西蘭的賽路,上上落落,落落上上,嫋似悉尼咁。這些港口賽事,d路唔會平得好邊,唔係上就落。因為,港口,通常都係由無數咁多個headland形成。上完一個又一個。紐西蘭馬,早上六點起步,真係有無搞錯??我未跑過一個海外馬,係早上六點起步。真係,洗唔洗咁早呀?想必,沖左線,市民都未起身。咁安排,紐西蘭政府,都係唔支持這種全民運動,想必祇是人有我有。求鬼其,比個晨早出黎,搞完就算。紐西蘭,Auckland,想必都唔係一個跑步的城市。六點起跑,我要四點就起身,坐車去起步點。陰公,個晚唔係訓。

紐西蘭馬,已經係我今年第五馬。紐西蘭馬之後,再跑多一隻馬,2015年就完結。跑左十一年全馬,年年係咁跑,都覺得好好玩。可能,是我以跑馬+旅遊+踩單車,咁樣玩,所以跑左咁多隻馬,都樂此不疲。加上,這些年黎,時間越跑越快,亦是背後的推動力,掛?

多謝師兄分享  發表於 2015-10-28 14:11

升級   42.2%

該用戶從未簽到

Ching,你的澳洲分享很精彩,真羨慕你每次可用兩三星期跑步+踩車+旅遊!你去的目的地和我的頗多類同,上次巴塞我只去一星期,而我是超慢腳,無緣相遇。而澳洲Sydney 我兩年前有去跑,因腳傷未癒臨時改跑半馬,我覺得氣氛也不太差,記憶中起跑當日有blackmores 帽及跑丅(early bird)派,我的跑友拿了給我。跑完有好多booths 派禮物/宣傳品,又有小食,又有按摩,人太多我拿了飛仔等按摩,在大草地看大電視睇全馬跑者返黎。的確,最開心是免費搭車,但最神奇是當地跑手唔知。因我走的時候同當地跑手行去撘地鉄係我話佢知。
    另外,auckland marathon 風景好靚!最辛苦是頭段上上落落,過了bridge 就沿海跑,跟住你一定覺得完全冇氣氛!路人完全冇興趣理你,但就有不少人踏單車,這個你應該會喜歡。我反而覺得呢度d人鍾情踩車多d!
    最後,終點區好像是不准外人進入的,這個真不明白!

謝YY524兄,提供紐馬的情況。 我覺得市面上,缺乏介紹馬拉松旅遊/自由行的書籍和資料。例如,各國馬拉松的介紹,實際參賽情況,行程介紹,等等。我係longrun.hk介紹馬拉松自由行,係想提供比較詳盡的資料,給有意去  詳情 回覆 發表於 2015-10-12 09:30

升級   7.9%

該用戶從未簽到

YY524 發表於 2015-10-11 23:03
    Ching,你的澳洲分享很精彩,真羨慕你每次可用兩三星期跑步+踩車+旅遊!你去的目的地和我的頗多類同,上次巴 ...

謝YY524兄,提供紐馬的情況。

我覺得市面上,缺乏介紹馬拉松旅遊/自由行的書籍和資料。例如,各國馬拉松的介紹,實際參賽情況,行程介紹,等等。我係longrun.hk介紹馬拉松自由行,係想提供比較詳盡的資料,給有意去跑外國馬拉松,有所依據。我玩左十一年,國外馬拉松,從前無唸過把資料上網。但發現,香港這類資料係缺乏。便想,盡自已所知,把資料供給網友參考。

我玩左這些年,去外國踩單車/跑馬,覺得單純旅遊好單調。國外,尤其歐洲,單車資源好豐富,如果單去跑馬,可能錯過左沿途美境、美食。如果,跟跑馬旅行團,就更加無野睇,而且又貴。不過,以香港人忙於家庭、工作、練跑、假期唔多,參加跑馬團都係一個唔錯的選擇。
    以現在互聯網的資訊,去國外跑馬/踩車/自由行,係好簡單而不複雜。言語不通,有左Google Translate,即時Translate,已經唔係問題。往宿,喜歡可以係香港book晒,如果唔想咁有限度,流浪式的玩法,可以去到,一晚一晚咁book。就算唔book,都有好多賓館選擇,一定唔會訓街。有架單車,就如虎添翼。例如去到Berlin,我踩單車繞境點黎影相,如果靠腳行,唔係得幾耐,幾遠。去到瑞士InterLaken,又可踩單車遊湖,風景靚絕。跟團,無可能咁玩。

我去國外踩單車/跑馬,如我帶隊,call幾個朋友一齊去,就開團。其實我所謂計劃,都係得啖笑。去到當地,我有時連明天去邊,都唔知。唔係講笑。好似我去到法國,朋友問"現在由瑞士渣到黎法國,今晚係邊樹落腳?",我答,"哦,咁上網睇睇法國/瑞士邊境,有乜野玩?有,就係個度停停訓覺。"又好似,去到西班牙,睇到有個濕地大公園係Seville海邊,就決定渣去玩。這種,無乜安排,無乜預定行程,的單車/跑馬遊,我鐘意咁玩。有架單車,有架租車,去到邊都無問題。住宿,係文明的地方,唔會無。又好似,我渣到Munich已五、六點天黑,乜住宿都無事前book,就係路邊找左間Bar黎住(上面有客房)。去到法國Nice,又係咁。

我的朋友(佢地唔係跑步人),初時唔係好慣我咁玩的風格。係出發前,會問,行程點,book晒野未,等等?我就會答,"無禍,祇book左飛機票和架租車,和第一晚和最後一晚的住宿,其它去到執生。去邊道玩?我打算,行順時針行程,落腳邊度,到左先決定。"。但玩玩下,他們的擔心,全沒有了,還會覺得好有歷奇feel。去到踩單車又係,我跟住部Garmin踩,唔洗計劃踩去邊。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴日,黎到紐西蘭,氣溫和天氣都好好正午約18度,藍天白雲。落左機,去左Auckland東南邊的Turanga,沿海灣的一個市鎮。今朝沿海邊的跑步/單車徑,跑步。風景靚絕。又係個句,如果香港有咁靚的空氣和環境練跑,就好鑼。係這條單車/跑步徑,又係得三數隻小貓貓在跑步,踩車。紐西蘭,想必又係不是運動城市。Turanga係一個退休,渡假的地方,老人家多坐係海邊,曬太陽,吹水。同悉尼Coogee海邊有d吳同。我跑過的Coogee海邊,多太太推住小朋友,係度邊推邊吹水。當然,亦吳少得老少人家係度曬太陽。
    係Turanga海邊跑,有吳同的路面。有我喜愛的沙石地,草地和馬路面。可以給對腳去適應不同的環境。這幾天都會留係Turanga, 到星期六,才回Auckland鑼選手包。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今早係海邊練跑完,又係冷冷清清的。我獨係度練跑,無乜氣氛。下午就去左Mt Maunganui行山,睇睇風景。見到很多越野跑手,係度練跑。全身裝備,有些數人一隊,嘩! 原來班越野跑友,係Mt Maunganui練跑。我睇他/她們的跑姿,好靚。似飛多過跑。係我身邊,不時有越野跑友,跑過。非常熱鬧。係越野的環境,他/她好似跑馬路咁穩定。高手。可能,紐西蘭的越野跑,好得。比馬拉松跑,popular。
    我無玩越野跑,係我第一次見越野跑,可以跑到咁快。係我身邊像風一樣飛過。可能,紐西蘭,郊野環境好,跑越野賽有利條件。反而馬路跑,就真係冷清。單車/跑步徑,得減肥健康跑。係Mt Maunganui所見,應該係練比賽的一班人。不是一般體能健康跑。

可能香港玩開國際越野賽的跑友,會知紐西蘭是否有競爭力?我真係烏Sir Sir。不過,我就咁睇,紐西蘭越野跑的成績,應該好得。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

昨天晨咁早就渣車去大會安排跑手專車去Devonport起步點。我要3:45淩晨起床,去坐4:40am開的巴士。巴士上得小貓貓三四隻。到左起步點約5:10am。

係起步點的草坪,跑友都坐係度觀Rugby World Final,紐西蘭對澳洲。(陰公,最終澳洲輸左)。我行去起步點睇睇情況,竟然是空無一人(跑手), 祇有工作人員係度整緊個起步點。有無搞錯?還有四十五分鐘就開跑,還在setting up? 我頓時感覺似紐西蘭本地的club race多過係國際馬拉松大會有提寄存行李的服務,依號碼寄存。到左5:45am, 大班跑友才換衫,開始行去起步點。氣溫good fit, 13度,陰晴天。短衫短褲出戰。
    得1500人跑全馬,少得可憐。我行兩步己經可以行去起點線。起跑6:00am開始。零到十六公里,吳係上就落。最甘上奧克蘭大橋,同昂船大橋,有得比。加上連接不斷開始上坡的連接路,真係上到喊。過左條橋,還有一個坡係十六公里處,就終於上完。(呼一口氣)。過左這裡,就大平路向南跑,沿海。跑到約三十四公里就U Turn回程, 去finish line。

因吳熟個賽道,前十六公里,過於保守,速度慢了點。由十六公里開始慢慢加速,去追番d時。最後幾公里,見無PB, 就順溜回終點。跑得比悉尼慢了三分鐘。這條賽道我覺得比悉尼好。風景靚,地面正,又吳多灣和U Turn。而且上坡路段放係半程前。千五人跑,一起步,就海闊天空。慢快,自己可決定,吳會有人阻。途中,無見過一群群日本,中國人跑。吳似悉尼,有來自日本的跑團黎。

沿海邊跑,有時都幾大風,跑上奧克蘭大橋時,落左點雨。係咁少人跑的賽事,難找到人頂風。沿途好靜,祇得丁友係度打氣,"渣油,渣油"。大會安排有鼓手助陣,係奧克蘭橋左近。一個字形容,冷清。又係出現係悉尼同一現象,前面盡望吳見人。有一處,我前面無人,係個T junction, 有工作人員示意左轉。同香港,如人流長河的比賽,相差好遠。

紐西蘭人的跑步水準,我覺得一般。不過吳差。比例上,我覺得比較多的年輕女仕參加,二十來歲也不少。她們跑得吳錯。反而男人,可能身重,就睇吳到跑姿好靚。我指係一般民眾,吳係Sub 3個班。

跑完上網查一查個成績,係我的年齡組別,我排得比較前,一個驚喜。但我覺得吳係跑得咁好。我跑完悉尼這一個月以黎,練左三星期,每星期練三十公里的總哩數。係全馬訓練黎講,係一個非常少的訓練哩數。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

比賽沖線後,有獎牌,蕉和Powerade飲品。去到Victoria Park的匯合點,鑼番個行李包(重有大把包包放係度,未被領)。場中,有野食,有按摩,全要錢。

跑完,就行左去就近的Fish Market食野。這個Fish Marker認真雞,同悉尼個Fish Market無得比。悉尼個,又平又正又多野食。這個剩係得Fish And Chip, 魚生又少又貴。相對之下悉尼個一個,係天堂。

下午,就渣車去左Muriwai Beach睇雀鳥。非常正,係海邊近距離睇到成千上萬隻雀仔,聚係石頭上。好壯觀。好似National Geographic的生態記錄片咁。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

這兩天,係奧克蘭就近的地方食下野,行下。去過Devonport, Mission Bay, One Tree Hill, 等。昨天係Half Moon Bay坐船去奧克蘭對面的Waiheki Island。個島好大,有出名的Vineyard和Winery。風景靚,藍天白雲。我選擇左一段約四小時的海邊上上落落的行山徑。沿住兩個海灣行。
    自由行就可以咁,他他條條,吳趕時間,行下山,鬆下腳。係紐西蘭行山,汗都吳出,不過有時大風,吹到頭到痛。必要戴帽或頭巾。去Waiheki Island, 都好多船(以紐西蘭的標準),落左船可以買張全島巴士套票,NZD12,任坐巴士係島上自由上落,遊覽。係Winery要俾錢才可以試酒,我去左一間要乖乖交上NZD 10, 才有酒試。這個就吳似澳洲Hunter Valley的Winery,係澳洲係試酒全免費,想飲幾多就幾多。Waiheki Island上有不少的Art/craft shops,神奇。都吳知點解這個好似長洲的地方,會吸引到藝術家黎。這個可能有大嶼山咁大。要玩曬,可能要兩日。係島上有民宿,吳平。我見過一間,起錶NZD 145 雙人單床房。但佈置有taste。
    有很多人黎Waiheki Island行山,沿途都見吳少人。情況有點像香港的行山徑的人流。琴日係weekdays都有咁多人,想必到weekends必然更多。個島有三個主題,Winery, Arts/Craft, 行山和美軍係二戰的設施。我去左差吳多一天,都祇可以行下山,係市中心睇下shops。

過多兩天,真正係紐西蘭的旅遊才開始。會去奧克蘭機場鑼架車,首站Rotorua。係紐西蘭渣車,危險。路窄,灣多,照明吳夠,車速高。渣去睇雀鳥海岸的一段郊野段,首次見識到渣紐西蘭郊野段的危險。路面設計有問題,如過灣段,馬路無加闊,而且無造斜邊,路邊有植物阻擋視線。對面有車黎,要好近才見到。朋友告知,北島己經算吳錯,南島重加危險。

紐西蘭的治安係一個問題。渣車去到紅綠燈位。光天化日下,見約五,六個男人,係紅綠燈前強迫車主洗前後玻璃,屈錢。我見前車不就範,就被兩個男人不繼拍打架車,情況相當嚇人。我地見咁情況,祇好乖乖付上些少金錢,打發他們。係咁雜的澳洲悉尼,都無出現咁情況,紐西蘭竟然有咁亂的治安。還有爛鬼係公眾路面免費的停車位,收錢。同西班牙一樣,陰公。不過我祇見過一次咁情況。泊左咁多日車,祇有一次係咁。

這裡的超市食物,貴過澳洲多多聲,選擇又少過悉尼。一D都吳平,大部分的食物俾香港還貴。初黎時,以為紐西蘭都會好似澳洲的物價咁上下,但睇過幾間超市,心淡。但質素又差過澳洲。牛,豬,雞羊,蔬菜,悉尼平靚正。紐西蘭的牛豬肉,又貴又吳好食。(我好懷念悉尼的超市)。海鮮比悉尼的,更比不上。朋友話南島,更差。要有心理預備。

好正呀,一個師兄去旅行! 留名跟進!  發表於 2015-11-4 08:32

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日黃昏,去左Mt Eden去行火山口。渣車上山時,係大閘寫住大閘會每天黃昏七時關閘。所以,我玩到咁上下就急急渣車落山,因為大閘一鎖,就成晚都出吳到黎。

渣車落山,好彩未夠七點,六點四十五分約莫。但前面己有約十部車停左係閘前,因為大閘己於六點就己被鎖。死,走吳到,吳搞。有些司機落車,打電話俾council, 但己收曬工,無人接電話。細心睇下,為何未夠七時己上鎖。原來,由今日開始到九號,大閘改左六點便鎖閘。有幾個比較年輕的,就用工想整爛把鎖。見整吳爛,就call左幾個朋友黎,帶埋爆格工具,爆開把鎖。當然,爆格工具一出,好容易整爛個鎖。終於搞左成粒鐘,二,三十部車,才可離開Mt Eden。
    這個經歷好發人深醒。因為弄壞把鎖,係屬於"刑事破壞"。我好奇怪,點解紐西蘭人,吳試下打電話去消防,警察或政府部門,叫佢地去開番把鎖,而自己犯著"刑事罪"的危險,去爆爛公眾財物?我百思不得其解。我祇覺得紐西蘭人的守法意識薄弱。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係機場鑼左架開心八人車,嘩,大架到無野講。好似渣mini van咁。由奧克蘭渣左落去Rotorua, 睇地熱公園和浸溫泉。浸溫泉,NZD27, 任浸。浸左一粒鐘,夠曬皮。Rotorua地熱公園,面積不大,好似迷你版九寨溝咁靚。加埋地熱出煙,好像九寨溝出煙咁,境象神奇。
    由奧克蘭渣車,用左四個鐘就到左Rotorua。我渣下,休下息,又停下。條路都無乜危險,吳太用神。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

渣車去到Lake Taupo北面的Wai O Tapu地熱公園,去睇地熱噴泉。未黎過之前,以為係天然野。原來噴到幾層樓高的地熱噴泉係人工野黎。比佢呃左。係人為砌出個噴口,然後放肥皂的化學品落去。引發壓力不同,而爆發。
    這個地熱公園,要收費。除左睇地熱噴泉之外,公園內還有不少的地湖。七彩咁,幾得意。睇完地熱公園,就繼續南下,去到Lake Taupo,。見到有不少遊人係度浸湖水。就打赤腳行落去。發現,湖邊的沙係熱,但水是凍的。浸隻腳落去,感覺腳底熱熱,但水是冰冷。好過引。係Lake Taupi湖邊,踩左個多鐘單車,沿住湖邊的單車徑,風景一流。如果跟鴨仔團黎,就吳可能又浸水,又踩單車。慢活咁,過左個黃昏。今晚,係Lake Taupo的民宿過夜,平靚正。屋主包早餐。都係每人HKD 170。抵玩。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

紐西蘭跑馬+南北島精華遊,28天行程,終於結束,琴早就已飛回香港。紐西蘭,風景靚絕,值得一遊。全程,28日,未計清條數,全包,大致上$21,000有找(當然唔計手信)。$6800飛機票+$2400租車連過南島渡輪+$7500食/玩/電油錢和部份現金付的住宿+$3000信用咭付的住宿+Christchurch回Auckland飛機票$600=$20,300.
    係紐西蘭,重點玩過計有,Auckland, Tauranga, Matakana Island, Rotorua, Turangi, Wanganui, Wellington, Nelson, Greymouth, Franz Josef, Haast, Queenstown, Milford Sound, Te Anau, Mt Cook, Tekapo, ChristChurch.

紐西蘭馬拉松,無乜睇頭,但如果未黎過紐西蘭,主要玩旅遊,可以跑下,當是其中的一個旅遊節目。但,如果黎係主要跑馬,就可能有點失望。

係紐西蘭,大把行山徑,資料好充足。由半小時至行六、七日的,都有。係沿途玩,我見唔少帶重裝備的行山友。紐西蘭行山,如果行幾日,係山上都有預訂的hut可以預先book定。紐西蘭行山,風景超靚,值得一去。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

曾去過NZ, 真是風光如畫, 2萬度去咁都多地方咁多天,C兄超值

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果跟香港出發的旅行團,8天至10天,報團費都要約$20,000,還未計導遊、機場稅和加遊加餐。而且,行程無我去的一半,約祇有四份一或者祇是五份一的行程。

係紐西蘭,最好味,係羊排(紐西蘭的,唔"show",澳洲的就比較"show")、青口(又肥又大,入口咬幾咬就得)、三文魚魚生、三文魚腩(煮熟黎食,入口爆油)、奇異果(比起運黎香港的更甜)、生蠔(係蠔場買黎食,比澳洲的更肥更多肉)、雪糕(係澳洲,最好味係Gelato。但雪糕就紐西蘭的好味),Blue Cod(唔知中文係叫乜名)。
    全程多住民宿,間中住係朋友度(免費,但要還人情債,可能重貴!),民宿唔貴。拉平均,約$180港紙一個人。大大間,有個大廚房。去到人煙唔多的地方,就要住motel。Motel都係約$200一個人,都係有大大間廚房。再去到Mt Cook, Te Anau,就要住YHA(陰公,要住大房),住YHA唔抵,都要$160一個人。盡量唔想住,但無法,去到Mt Cook,往宿的供應唔多。就算YHA,都要一早訂才有位。係Mt Cook,好多人黎行山,係YHA,我認識到一些重裝備的行山友,佢地行就係Mt Cook行幾日。我就祇行Hooker Valley Walk,來回約三小時,沿途風景無得彈。

係紐西蘭南島渣車,十分危險。灣多,由Picton去Nelson的一段,百多公里,全是灣路,直路唔多。d灣路好似上落大帽山咁,但香港大帽山,上落加埋祇是約十公里。但這條路係百多公里,多是25-35km的灣。全程平均時速,祇是四十多五十公里。因而,百多公里,要行三粒幾鐘。坐係後座,分分會感覺胸口悶,雲車浪。

紐西蘭的路,多是100公里限速。但最危險的,是100KM路段會突然間轉入多灣的25-65KM的大細灣。如果,警覺性唔高,就會出意外。而且,25-35KM的灣,多會比較上窄,如果有對頭車剛到灣,走過些少中間線,就會出現擦撞的情況。係春夏去紐西蘭比較上安全,但如果是秋冬,路面會有雪和結霜,車胎就會容易打滑,不自控制的係灣中過線。所以,我觀察,紐西蘭南島,多人渣4WD的房車,4WD係灣中的表現好過一般房車,比較上安全。

我渣架Hyundai的8人開心Van,好大壓力。因為,Van仔重心高,而且唔係4WD,又大架。當要過25KM的灣時,要收到好好好慢。如果我再擇多一次租車,寧願分租兩架車,租4WD房車。

如果鐘意行山,跑山,越野求生,紐西蘭係首選。我每到一個地方,必去iSite(旅遊詢問處,每個落腳的地方,就有一個)。係iSite內,就會鑼到行山的路線圖(免費)。如果想資料清楚一點,可以問iSite的職員。會評細介紹每一條行山徑。黎到紐西蘭,我行過都唔知幾多條行山徑。行行下,發現唔對路,因為用對腳行,可以行到跛。因此,係後黎,我就鑼架單車去踩行山徑。當架單車係MTB(Mountain Trail Bike),登上登落咁踩。但行山徑,係出入口,都標示單車不可進入。但本著無人理,照踩可也。其後發現,原來紐西蘭的MTB友,都係照踩入行山徑。紐西蘭,行山徑多過天上的星星。去到每一處地方的iSite,都有十隻手指都數唔晒的行山徑。真係,睇下你有幾多腳力和時間。

係民宿,同屋主閒聊,話每年有不少行山友遇難。因為,紐西蘭,山區多。山區天氣變化好大,幾分鐘前可能藍天白雲,下一刻已經係狂風大雨又或者霧大到睇唔路。有屋主建議我地遊客,選擇家樂徑,來回唔好超過二、三小時的,而且要keep住係條track行。係iSite,有求救的beacon租。可以見得,係紐西蘭行山的危險性。當然,對於資深的行山重裝備客,咁見夠好玩,夠刺激。

紐西蘭,山澗唔少。行山如行過山澗,好多時有警告牌,叫行山客小心山澗會突然山洪暴發。係紐西蘭行山,遊人唔多。好似,我踩過的Keplar Track,係十多公里的行山徑,我祇遇過一隊幾人的行山客。沿途乜人都撞唔到過,如果發生意外或身體不適,就會失救。我係Auckland買左張2degree的電話sim card,但去到南島,原來有大部份的郊野,郊野公路或甚至鎮仔,係完全收唔到signal。即係話,有乜事,都找唔到求救。

可幸,係紐西蘭,係郊野無乜危險的動物和昆蟲。唔似澳洲,危險的動物和昆蟲,頗多。係紐西蘭行山,多見野兔、羊,好cute。