香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

腳掌或腳跟落地

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

我時常看到一些文獻, 有學者話長跑時要用腳掌落地, 有些學者又話用腳跟落地正確, 
    請問各位高人, 正確跑步姿勢是腳掌或腳跟落地至為正確.

chengtszhang
    +1 0
    上一篇︰有幾長?下一篇︰關於晶片

升級   97.05%

該用戶從未簽到

其實之前有人問過,我也答過,但係揾唔番係選邊處。

chengtszhang (係唔係Ctse ? 張相好似)

其實腳掌或腳跟落地都有人用,各有好處,各有支持者,
    你現在最好按照自已的習慣跑法去跑,不要理會太多,
    除非你覺得現在跑姿有問題想改變,這樣要有教練看過你
    点跑才能提出糾正。

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我以前腳掌落地先,這對膝蓋較大壓力。去年改用提腿腳跟落地跑法,開始是很累的,主要是大腿力量不足,但膝蓋的不舒服感覺便沒有了。
    經過一年練習,我在10K和半馬都能pb。所以我是贊成提腿跑腳跟落地的方法。

升級   23.67%

該用戶從未簽到

我最近患跟膜炎,由以往腳跟落地變為腳前掌落地,腳跟便沒那麼痛!

升級   14.74%

該用戶從未簽到

我之前也是用腳跟先下地 , 又操得好甘 ...兩隻腳一齊筋膜炎...用左全掌落同埋用冰"呼"之後而家先控制倒個病情
    我自己試過兩種..我覺得腳跟落地先...係可以大步D.但係都有制停作用..同埋唔知係咪筋膜炎的成因

升級   23.67%

該用戶從未簽到

bryant
    我好肯定係筋膜炎的成因,我起初仲以為從此收山,轉用前腳掌落地就好好多啦.
    你的建議非常正確,一定要用冰"呼",我睇過醫生,佢叫我唔好跑.
    你知啦,我地跑慣左,點停呀?
    只好改方法囉.
    哎呀,得左!
    wingwo

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wingwo 於 2008-12-9 14:49 發表
    bryant
    我好肯定係筋膜炎的成因,我起初仲以為從此收山,轉用前腳掌落地就好好多啦.
    你的建議非常正確,一定要用冰"呼",我睇過醫生,佢叫我唔好跑.
    你知啦,我地跑慣左,點停呀?
    只好改方法囉.
    哎呀,得左!
    wingwo

好多醫生係甘架啦,佢只係會叫你唔好做呢樣個樣,所以要找一個好ge醫生好難....如果去睇物理治療,佢地又有唔同睇法....

升級   23.67%

該用戶從未簽到

我有個朋友係體育老師,佢又係叫我休息停跑,你知啦...跑跑下停,好易會病架啦....
    bryant兄,你好番未?

升級   8.33%

該用戶從未簽到

我腳掌先著地

以下有資說明中掌著地的好處,但是日文,不過都睇得明中掌 (附圖)(轉貼自香港过論區)間唔中有人問即係點... 宜家搵倒o的圖... 同大家分享o下

(from new balance jp)
    http://www.nb-running.com/flat1.html

動作比較
    heel strike:

中掌如下:

中掌"壓力圖":

多謝收睇

升級   0%

該用戶從未簽到

日文你都僥?? 邊夠你玩~~

升級   0%

該用戶從未簽到

用邊種方式擊地,各個門派都不同,至今沒有話邊一種最好,
    小弟用中庸之道:上斜用前掌,下斜用腳跟,平路用中掌.

升級   14.74%

該用戶從未簽到

wingwo兄.你好! 多謝關心! 小弟暫未好返呀! 但係每次跑步後都一定用冰"呼"
    每朝起身頭果幾下無之前咁痛!
    係呀..真係停唔倒...我現每週約跑40k..用中掌落地....雖然都算跑得多.但係改左跑法及治理後都有慢慢好轉跡象

升級   23.67%

該用戶從未簽到

bryant兄,
    你真係好強喎,一星期成40k
    我星期一至五最多30k,不過最近幾個星期日都有半馬比賽,所以我好似跑多左
    40k唔錯呀,如要跑渣打全馬,一星期起碼要有60-80k
    我今年報唔到
    我隻腳仲有少少痛,但用了腳前掌後,明顯舒緩了不少!
    大家加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 9-12-2008 21:55 發表

小弟用中庸之道:上斜用前掌,下斜用腳跟,平路用中掌....x2

升級   14.74%

該用戶從未簽到

我隻腳筋膜炎..我諗係第一可能同腳跟落有關,第二就係一下子加跑量太多
    果時本來跑開30k左右/week , 但係由於為了參加某些遴選突然加量到60-70k/week
    大約三個星期左右就黎料勒!果時以為腳踭少少痛,一陣無事架啦,點知一路無好轉
    仲愈來愈嚴重,尤其是訓醒覺落床果幾野特別痛...連平時行路都痛!
    到左依四五個月先至跑返少d同用冰"呼"...開始好轉

升級   76.67%

該用戶從未簽到

回#15,

我在改变用脚睜落地後出事(筋膜炎),原本希望是增大步幅,可能撞擊力增大造成,由9月至今停跑,在恢愎中。
    各位Ching在用脚睜落地跑姿時要特別留意跑鞋的脚睜緩震能力。
    祝Ching早日"重振雄风"----Me too.

升級   8.33%

該用戶從未簽到

反而嘉綸先生就強烈建議跑手用腳跟著地

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=3807259&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest

升級   2.33%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-9 21:55 發表

我都係一樣

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我腳跟落地, 仲要保持落地一刻小腿與地面成90度角, 咁樣作用力就會順勢向上傳遞, 唔會有踩brake既效應

升級   50.45%

該用戶從未簽到

我都係用腳跟落地方式,  腳跟輕力着地,  重心由腳跟滾動至前腳掌再用力後蹬