香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: chengtszhang
打印 上一主題 下一主題

腳掌或腳跟落地

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

用前掌好d,冇咁易傷

升級   40.33%

奮鬥

我不嬲都用腳跟落地,但我覺得跑得好慢,好唔靈活
    上個禮拜試用中掌/前掌,快好多!
    但係.. . .......我覺得用前/中掌落地跑法,小腿好似粗左好多!!!!!!!!!!

呢個係未真?
    對女仕黎講好緊要哦!

升級   100%

奮鬥

三種方法我都試過, 細個行山跑山用腳跟落地, 結果膝蓋受力又成日拗柴...
    之後跑中長跑, 唔用腳前掌一定慢... 改了後400m, 800m和1500m都PB了~
    但開始跑馬拉松時, 無人教, 都係照用返前掌, 結果不但績差, 還患了4年的筋膜炎; 後來改用中掌, 又改了姿勢, 減少受傷, 結果成績突飛猛進...
    樓上師姐: 用前掌係會小腿肌肉發達, 我到今時今日都係咁粗, haha~

升級   40.33%

奮鬥

其實我到而家都仲未控制到用中掌落地,
    所以唯有照舊用腳跟!

因為用前掌跑了一天,小腿肌肉就痛了三天!

升級   8.45%

鬱悶
  • 簽到天數: 63 天

我係用脚跟落地跑開,喺9月嗰陣嘗試用脚掌落地跑,試咗2次都覺得好唔自然,結果唔知係唔係用錯姿勢再加對跑鞋夠期,右脚跟有啲痛。停跑2星期以為無事再跑,到5k就開始痛。
    之後幾日發覺比前一次仲痛,即刻去佳宝買什菜粒冰'呼'同停跑。已經停跑差不多3星期,而家除咗落床嗰下仲有啲痛,行路同上落樓梯都好正常,不過用手指按腳跟時仲有啲痛,所以都唔敢跑住。
    我有個同事就係咁係息一星期以為無事就再跑,结果傷上加傷、而家過咗半年行路都仲痛。我唔想好似佢咁。不過最重要係我11月尾有個迪士尼半馬要跑,都唔知點算。

升級   27.67%

該用戶從未簽到

小兄一直用" 腳跟" 落地, 今晚改用" 腳掌" , 果然速度快左, 但條氣唔順.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

我跟李嘉綸學過,參加過一年有多訓練班。李嘉綸教方法係腳跟落地先。

升級   0%

開心

必達跑會教練團隊名宿必達四條A:李嘉綸,梁樹明,黃仲文,吳輝揚,當中只有李嘉綸是用腳跟落地的滾動式跑法。其餘3位名將都是用腳掌落地。
    所以, 要看看自己適合那種,找適合的教練。

升級   19.8%

該用戶從未簽到

各位Ching! 本人初學跑步是腳跟先落地, 後來雙腳先後都腳底筋膜炎, 足足有一年多. 期間已改用腳掌落地, 到現在都沒有番發過。

升級   40.33%

奮鬥

綜合大部份人經驗,
    用腳跟落地,提高引致足底筋膜炎既機會.... . ....... ...

快和慢都不重要,最重要係唔好傷. .... ... .

升級   52.6%

該用戶從未簽到

小弟一向都係用腳跟落地
    不過跑左一排發覺 一跑左好短距離前脛肌就痛到要停
    之後試下前掌落 就無咁既問題

升級   28.1%

該用戶從未簽到

原帖由 bryant0722 於 2008-12-19 17:34 發表
    我試過晒 , 我就覺得中掌落地最好 , 前掌落又會傷膝! 腳跟落,個量多又會筋膜炎! 中掌落就較為中庸!

各位不幸患上筋膜炎的ching! 建議大家多跑track , 著對厚d ge鞋! 量少返d! 運動後要"呼"冰 , 好快好返!:victo ...

睇完哩個POST,獲益良多,一於中庸之道

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 armanxd 於 2012-12-10 00:02 發表
    小弟一向都係用腳跟落地
    不過跑左一排發覺 一跑左好短距離前脛肌就痛到要停
    之後試下前掌落 就無咁既問題

前脛肌痛多數係前掌落引致........ 或者前脛肌已經有傷...........或者我錯.........

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4306