香港長跑網  - 長跑長友

2016波士頓馬拉松

升級   44.33%

該用戶從未簽到

Like: 5.0
Like: 5
多謝分享。  發表於 2015-9-14 14:27

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日上網book埋架車,跑完第二日就係波士頓機場鑼車。吳貴,加一個additional driver, 總共4千幾蚊。鑼左車之後,就美國沿東北,上加拿大,然後繞一個圈,回紐約,番去波士頓機場交車,走頭。剩番兩星期多d就飛波士頓,完成咁多年長跑的終極目標。會早到三天,玩/踩波士頓,適應下天氣和環境。租左間民宿,近Boston Common。同韓國女大學生的民宿,地點吳錯,又近地步點。係波士頓共四天,會以踩單車代步,一來鬆下腳,二來慳番交通費。波士頓係歷史大學名城,係其中踩單車慢游,應該好正。上星期,同單車鋪鑼單車紙箱,方便pack單車。單車東主,話,真羨慕常去國外跑馬,踩單車和旅遊。係,的確,去外國跑馬+踩單車, 係香港這類人,吳多。總之,知足常樂。我一向玩自助跑馬/單車游,住民宿/hostel, 消費吳貴。如果我下下跟跑團可能會破產。我鐘意踩住架單車陌生的城市,四圍睇下風景,如果要我坐旅遊巴,祇會上車訓覺,落車尿尿。
去到外國,好多時見到當地單車友。當佢地得知,我係黎跑馬,通常都會好驚訝的表情。問前問後,單車點上機,等交通安排的情況。
今次,像以往旅遊的安排,安排會有行山,影下國家森林公園的靚境,湖/河邊踩單車和當然吳少得的outlet shopping。沿途的住宿,無book亦吳洗book。去到邊,就住到邊。民宿/hostel/motel, 無處不在。渣住架車,無理由找吳到地方訓覺。(玩左咁多年跑馬單車游,真係未試過無地方訓)。最險個次,跑完Amsterdam Marathon, 經瑞士入法國。去到法國南部的鎮,因太晚(約晚上九時多),鎮上唯一的賓館,因淡季店主可能見無客,就提早關門走頭。我渣到架車去,吳想再渣係晚上行車。睇Garmin,見到還有一間Hostel係鎮內,就急急渣車上山。條路又黑又窄又好似荒廢左咁。好不容易才找到這間Hostel。但人影都無個,又舊。膽粗粗,就摸黑渣住單車燈入去。發現有一間房無上鎖,便吳唸咁多,訓左先算。隨行的怕黑又怕有鬼,沖涼和上洗手間,就沖入去沖出黎,三十秒就完事(誇張左)。訓到早上,荒山野嶺,都吳見有人黎。一早便走頭,對頭就見到Hostel的管理員渣車返工。
自助游,住民宿,住過吳少類型的住宿。有十字軍東征時建設的老宅,有死過無數戰士的西班牙城堡,有要走一條長長走廊才有洗手間古老豪宅,亦有俾盟軍炸到烯爛重建的hostel,住過幾百年歷史的古修道院。這些民宿,真係膽少d,都可能吳敢合埋眼訓。當然亦住過億豪宅(民宿個富婆話,係負資產。高峰買左,賣吳去就當民宿租,收番d錢)。民宿主人,有些機會係會煮埋嘢俾我食,如就近無野買/食。
玩左咁多年跑馬/單車游,發現在安排上難度真係吳高。本著,人到橋頭自然直,相信自己有應付困難的能力,就己足夠。吳需要,事前過度去思想負面情況去嚇自己。互聯網時代,有個隨身的全世界大資料庫係手機上,有乜困難應付吳到?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

一星期前已收到。

剛睇到慶州馬拉松,有港跑手RIP,有感。關於去外地跑馬,我咁多年黎都有留意安全的問題,亦刻意作出安全,以減低風險。初去外地跑馬,我都會跟跑步會或跑步團,但發現跑步團多會安排前一日才到,第二日就要跑,隨後的二、三天就安排觀光。對於,飛左幾個鐘或十幾個鐘,外國溫差同香港相差大的,一到步,就跑步的安排,就會增加跑猝死的風險。例如,香港上機係二十六度,飛到去斧山再轉巴士去慶州,祇得十度八度。對於年紀有番咁上下的跑友,血壓會突然標升而不自知。加上,預備比賽的興奮,當晚(比賽前一晚)的大吃大飲的Carbo Load,對心臟的負荷又會增加不少。
我試過跟跑會或跑團幾次之後,就以後唔濟,改左自由行。我自已安排自由行跑馬,必定會早一些去到國外(尤其係溫差大的外國),至少三、四日(我跑荷蘭和今次的波士頓),最理想係一個星期或過外(我跑紐西蘭),甚或者玩完一段時間,最後個日才跑(我跑西班牙和悉尼)。我覺得,年紀越大,就越需要安排更早就到。因,坐完十多小時飛機,血液濃度/血壓,都會漸漸偏高,加上機上睡眠唔得,落機就面對干燥、低溫、強風,就算唔洗跑馬,就咁行行企企,都可能會雲低。(同我去紐西蘭,一個50歲+的朋友,就係落機第三日,行行下山雲低左。)
飛到外國,就hea踩下單車,跑下幾公里(其實都唔會,因踩單車可以cross train d筋肉和放鬆血管),慢慢讓身體去適應氣溫。如果今次慶州跑友,作出相應自由行安排,盡量提早到,唔跟團,可能悲劇可以避免。不過,生命無take 2,亦無假設和如果。

去到比賽日,必定帶心跳錶。預頭十公里warm up,蟻速,心跳keep 75%-80% (以220-年紀 x 75/80%),過左十公里,就keep心跳 85%。到左mid point,就keep 90%一路到終點,偶爾會去到95%,例如上坡。絕對唔會搏,自已平時跑得幾多、幾快,係比賽前已經差唔多知道,唔會無謂咁係比賽(靠感覺去搏)。唸深一陳,搏黎做乜?

今星期五,就會飛波士頓,星期六去鑼選手包。波士頓仍然頗冷,我預六小時內完成,各Bro/Sis,我掃街包尾。我由一月尾渣打到現在,都無練過跑,祇是有keep住踩單車和勤做GYM,好讓肌肉休息。波士頓賽道,祇是Fun Run,成績不會得到國際認可,又多一個理由,唔搏。沿途影下手機相,享受BQed的樂趣。好似,去到法國波爾多紅酒馬拉松,會唔會一口氣沖到去終點?

升級   24%

該用戶從未簽到

即係唔達最低要求都有機會被抽中參加 ?

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

多謝分享。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1405 天

Thanks for sharing!!!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

昨晚已報,有無師兄/師姐去,可約埋起步點見。照計劃,應會係美國玩一個月,都會係租車+踩單車。

升級   44.33%

該用戶從未簽到

已報,但未回復是否確實,如果中到時再聯絡約埋起步點見。

已收到Boston Marathon的confirmation。好,到時,互聯,係起步點見  詳情 回覆 發表於 2015-9-22 09:20

升級   7.9%

該用戶從未簽到

波波池 發表於 2015-9-21 18:29
    已報,但未回復是否確實,如果中到時再聯絡約埋起步點見。

已收到Boston Marathon的confirmation。好,到時,互聯,係起步點見

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

揮手~

升級   7.9%

該用戶從未簽到

2016波士頓,我睇個Accepted Entrant List,香港都有成50幾人,入左圍,都幾多下禍。

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

咁多師兄師姐都咁勁!好野!

升級   44.33%

該用戶從未簽到

已收到Boston Marathon的confirmation。
    定出發時間再聯絡.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 396 天

Well Done

即係唔達最低要求都有機會被抽中參加 ?  詳情 回覆 發表於 2015-10-31 09:07

升級   24%

該用戶從未簽到

小弟家窮 , 想問下師兄 , 如果參加呢個比賽 , 大約要預幾多錢左右 , 例如機票 , 酒店之類 , 同請問通常係咪會跟旅行團 ?

跑完即閃,3日两夜的话,我諗最平萬四蚊可以搞掂:國泰直航hkd7500,報名費240usd,最平酒店/BnB hkd1000/晚。。。。。食/玩:豐儉由人  詳情 回覆 發表於 2015-10-10 22:39

升級   0%

該用戶從未簽到

抽中
    本來想跑完去黄石公園玩一星期,可惜4月份仲好冷,公園好多地方未開,放棄了。只好玩美國東岸和多倫多,十日到。

升級   0%

該用戶從未簽到

hksis8888 發表於 2015-10-10 17:45
    小弟家窮 , 想問下師兄 , 如果參加呢個比賽 , 大約要預幾多錢左右 , 例如機票 , 酒店之類 , 同請問通常係咪 ...

跑完即閃,3日两夜的话,我諗最平萬四蚊可以搞掂:國泰直航hkd7500,報名費240usd,最平酒店/BnB hkd1000/晚。。。。。食/玩:豐儉由人

Like: 5.0

升級   7.9%

該用戶從未簽到

hksis888, 預算有限?

機票可以留意國泰, 每星期二的fanfare,波士頓有出過減價票。不過日子,我睇過,唔係波馬的日子。等下,可能遲d會出,掛?。至於,住宿,可以上網找下d 背包客網,或可找到一些平、靚、正的住宿。

我還未book任何野,等我跑完紐西蘭才慢慢搞,暫無資料可以提供給你參考。我跑完,預玩一個月才回港。

多謝  詳情 回覆 發表於 2015-10-18 22:29

升級   24%

該用戶從未簽到

brompton 發表於 2015-10-11 23:53
    hksis888,  預 算有 限 ?

機 票 可 以 留 意 國 泰,  每 星 期 二 的fanfare , 波 士 頓有出 過 減 價 票 。不 過日 子 , 我 睇 過 , 唔  ...

多謝

升級   7.9%

該用戶從未簽到

已經訂左機票,$6050(已包稅)。民宿近Boston Common集合點,坐幾個站Green T Line,$440一間雙人房每晚(即每人$220),book左四晚。初時想book青年旅社,好貴,要$640一個人每晚,而且係大房,即四、六或八個人一間,好唔抵。所以,轉而訂民宿。平、靚、正,希望係。
    睇過租車,唔貴,Compact Car約$3600~$4000,十四日,保險全包。係比賽後一日,踩單車/坐地鐵,去番波士頓機場鑼車。跑完,玩美國東岸,波士頓入,波士頓走。可能會渣車入加拿大,詳細行程未定。會帶兩部單車去,落左機場,坐巴士/地鐵,去到市中心,就沿著Charles River踩到民宿。民宿屋主,會留條key係一個地方,唔洗等我地踩到黎,我們到就自已鑼條key去開門。煮食,廳房,Wifi全齊。係波士頓市,踩單車去觀光,方便和平宜過坐地鐵和巴士。而且,波士頓,係單車friendly的城市,單車市內遊,應該好正。除左頭四曰,book在係波士頓的民宿,其餘十四日,無訂任何住宿。到時,睇下去到邊,就訓到邊,是我慣常自由行的玩法。預計,玩十多日,應$16,000咁上下,當然唔計食特別貴的好野、玩好野、或是買記念品。
    以這個Budget可以係美國玩十幾天,貴過去歐澳紐跑馬。無法,港美元高企。但肯定平過跟美國東岸的旅行團,我睇過香港去美國東岸的旅行團,剩報名費,已經要兩萬幾!還未計加遊加餐、導遊錢、稅項。咁樣自由行去跑一次波士頓,絕對平過跟跑團去跑日本馬。自由行跑馬,我的經驗係,歐馬最平,其次係澳馬,和紐馬,最貴係美馬。今次跑完美馬,都係轉番去跑歐馬,比較化算。歐馬,真係,平靚夾正,無得頂。
    (註,以上的價錢,全是港幣。)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

近這幾年,機票價錢(因為廉航和競爭、油價、新機慳油/載客量加大),等多重因素下,而大幅下滑。去國外跑馬已經唔係什麼富豪級的玩意,加上多左住宿的種類可以選擇,如酒店、賓館、民宿、旅社,平貴都有好多選擇。網上關於國外自由行的資訊,多過天上的星星,都係造就國外馬拉松自由行的潮流。
    我記得我初出黎做野時,知道某同事去歐美澳加英,玩(跟旅行團),真係好羨慕。同事亦會打鑼打鼓,話自已跟鐵行、美麗華去歐洲玩。亦無乜聽到"自由行"三個字。跑馬,亦不會係耳邊聽到的名詞。帶單車去國外旅行,更加不可思異。就算係而家,我每次去國外跑馬自由行,都帶單車上飛機,都有不少人問我很多有趣的問題。帶單車上飛機,去國外自由行,相信不是一般人的茶。通常,身邊的朋友都會問我關於道路上安全的問題,可能他們認為去到國外,人生路不熟,踩單車會有人身上的危險,加上唔識路。其實,擔心是多餘,(我認為)。相對歐美澳加英(大陸),香港踩單車係極度危險。我係香港,踩單車唔多,因為我踩過咁多國家,香港係最危險的踩單車地方。踩單車,最安全係大陸(可能和一般人的認知,有相當大的差距)。我踩過由武漢去西安,青海湖;又試過由惠州踩去江西南昌;又踩過全貴州,落埋湖南。等等,我覺得大陸係一個好單車friendly同安全的國家。反而踩環台,就唔係咁安全,相對大陸。
    係單車上,帶部Garmin單車導航,國外的單車徑就會一目了然,Garmin可以發揮單車徑上的導航。所以,唔洗識路,睇住部Garmin就可以係國外四處趴趴走。更可以,係網上,下載該國的單車地圖/路線,叫Garmin帶住行。
    手機和網絡,亦造就跑馬自由行的潮流。手機,可以預載離線/在線的地圖,可以作為汽車導航,人行導航,方便又準確。有了這些科技的支援,去國外自由行,已經比起從前,要睇hard copy地圖,準確和方便了好多。同埋,可以預先出發之前,預見裝上該國家的Apps,如交通、旅遊、住宿,更會如虎添翼。
    我玩左跑馬單車自由行,咁多年,都覺得好好玩。所花不多,又可以慢活旅遊。跑馬前後,又可以踩單車鬆鬆腳,去到旅遊點,又可以踩住架單車慢踩睇風景。好像台灣Giant自行車老細講:"(觀賞風景)步行太慢,坐車又太快,踩自行車剛剛好。"去到國外,我必會租車,左肽右肽,手波自動波,Van仔私家車,都牛問題。朋友常問,我係香港渣右肽,渣左肽會唔會有問題?其實,又係多餘的擔心。係機場鑼左架車,渣得一陣,就會乜都慣,唔會有特別的問題。相信,一般有係香港渣開車的,都會熟習一會就會慣,唔難。我唔會坐火車、大巴等,係國外租車係最方便和最慳的交通方法。同埋有架車和單車吏手,什麼特別想去的地方,都會去到。如果,祇靠火車、大巴,就祇可去一些大路的地方。

(註:各航空公司,對單車上飛機,有不同的限制。由可能完全唔上得,至加錢加費,網友要清楚航空公司的規定,才帶單車上飛機。)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 396 天

信者得...