香港長跑網  - 長跑長友

樓主: shogikin

42k/84k 新加坡 sundown 馬拉松 30/5/09

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

其實只是3個選擇 :

不去
    報全馬
    報84k

不過要快,31/1 優先報名

無假........
    星期六去
    星期六跑通頂
    星期日返
    不用酒店

Kin in Running

升級   56.2%

該用戶從未簽到

哈~~真呀!今朝諗過點跑....可能可以10k/hr...  跑得輕鬆又可以10小時左右完成...

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-1-26 23:34 發表
    其實只是3個選擇 :

不去
    報全馬
    報84k

不過要快,31/1 優先報名

無假........
    星期六去
    星期六跑通頂
    星期日返
    不用酒店

kinkin,早一日到得唔得呀?

升級   100%

開心

其實我一早決定了
    記得做決定前
    專登聽一聽貓高人的意見做決定
    點之貓高人的意見是"食過期月餅" !!

今年夏天苦練熱天跑
    2010才去新加坡
    現在要看有什麼原因要改決定 (31/1 前優先報名)

總結上年成績:

全馬:
    Kin朋友 : 9hr38  12km開始行
    Kin : 6hr38  21km開始行

雙馬:
    jjchsg : 第一圈6.5 hr,  約13hrs+ 完成66km  
    鄭ching : 13.5 hrs 第一圈5.5 hr,第2圈8hr,  35km開始行

***只可以說想跑完42KM才開始行是不容易的.***

今年想先去台灣跑
    09/03/15 2009 臺北國道馬拉松
    報名截止時間
    2009/02/13 11 時 55 分 PM  
    http://www.sportsnet.org.tw/online_reg.php

OR
    09/04/12 臺東縣泰源幽谷觀光馬拉松
    09/10/04 臺中TBIM臺灣大道馬拉松  

升級   18.05%

開心
  • 簽到天數: 29 天

回復 44# 的帖子

若是一般有全馬四小時半至五小時半底子的跑友,大多數都是在十小時至十二小時之間跑完八十四公里。不過有數位頂尖業餘好手欲征八十四公里,頂不住它的炎熱和悶(黑暗和路線的關係)而在跑完一圈就收檔,這些跑友全馬成績都有四小時以內的實力。

建議要跑八十四公里者,除了耐熱,也要有堅強的超馬意心理素質,少一點都不行。當然若能在長跑訓練時,能至少跑上五十至六十公里之間,就更加有信心了。

我週圍的朋友都是在十小時至十二小時之內回來,我的成績不能拿來作準,因為那時我因膝傷少練,加上硬著頭皮上陣,自己拿苦受。

無論如何,只要有一趟超馬經驗的跑友,以後征戰全馬的意志力和心理素質會更加強、更加堅定。

升級   100%

開心

鄭ching,

你今年去不去?
    報了名未?

升級   0%

該用戶從未簽到

kinkin 係咪打算今年再去參賽?84K?

升級   18.05%

開心

回復 46# 的帖子

我報了,好貴,今年起價很厲害!

不過,我不懂到時假期批不批。

不管怎樣,報了再說。哈哈!

希望假期沒有問題。

你打算玩八十四??

升級   18.05%

開心

其實新加坡每一年十二月最後一個星期日也有一個超馬,屬於跑步俱樂部主辦,我已參加數次,比較沒有壓力。

它是MR 25 ultra marathon,屬於越野賽段和馬路賽段,風景不錯,經過登山路(小山)和高爾夫球場路。1圈10.5公里,要拿到完跑証書至少要跑五圈,男子組前十名,女子組前五名有耐克贊助的獎品和一些現金獎。不過沒有完跑獎牌,有完跑T恤。

比賽是從早上七點至晚上七點,可以現場才報名,非會員新幣二十元。每一年都會吸引二百多至三百人左右報名。

它的網址:
    http://www.mr25.org.sg/

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2009-1-28 18:04 發表
    kinkin 係咪打算今年再去參賽?84K?

仲可以考慮多2日
    30/1前平d

鄭ching,
    thanks for your information.

其實知不知新加坡一年有幾多個全馬跑

升級   18.05%

開心

回復 50# 的帖子

新加坡目前正式的全馬賽會只有─一渣打全馬。

若算超馬就有日落超馬(sundown),MR25 ultra marathon 和north Face ultra 100k(last year is 50k each runner,2009 each one hv to run 100km ,is trail ultra marathon).

原本新加坡還有另一項超馬,Lion City ultra marathon,但是由於贊助商難尋,去年首炮沒有打響,不懂今年會不會有。

升級   100%

開心

回復 51# 的帖子

找到個 14/6/09 Cross-Country Marathon
    知不知這個是什麼?

MR25 ultra marathon
    http://www.mr25.org.sg/indexmain.html
    MR25 Ultra-Marathon
    MacRitchie Reservoir
    0700 - 1900 hr
    Start/Finish at  Car-park B

north Face ultra 100k
    http://www2.thenorthface.com/ultratrail/
    25-30/8/2009

Lion City ultra marathon
    http://www.lioncitymarathon.com/
    Date
    Sunday, 29 June 2008
    50km Ultra Marathon
    Full Marathon: 42.195 km
    Half Marathon: 21.1 km

升級   56.2%

該用戶從未簽到

回復 48# 的帖子

鄭ching,我今日係網上報名,但到最後payment時做唔到,唔知點解呢?聽日再試...
    kinkin,一齊玩啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-1-28 20:03 發表
    鄭ching,我今日係網上報名,但到最後payment時做唔到,唔知點解呢?聽日再試...
    kinkin,一齊玩啦!

batbat, 我都唔得呀~

升級   18.05%

開心

回復 54# 的帖子

嘩,若是過不到,就要致電去問較安全。

升級   18.05%

開心

回復 52# 的帖子

14/6/09 Cross-Country Marathon

這個我倒沒聽過,待我問問新加坡的跑友。

升級   100%

開心

我始終今年想去台灣多d
    我幾肯定去了新加坡就去不了台灣.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-1-29 12:55 發表
    我始終今年想去台灣多d
    我幾肯定去了新加坡就去不了台灣.......

堅堅: 台灣既話你想去邊個呀?
    batbat: 其實咁都好wor, 今年去台灣, 出年操多d再同堅堅一齊去星加坡跑84K會有信心d~

升級   100%

開心

台灣有好多
    年中都有幾個
    http://www.taipeimarathon.org.tw/contest.aspx
    可以跑完渣打再想

To : 圍圍
    不過有機會去試一次先就十分好
    你自己考慮啦

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-29 12:57 發表

堅堅: 台灣既話你想去邊個呀?
    batbat: 其實咁都好wor, 今年去台灣, 出年操多d再同堅堅一齊去星加坡跑84K會有信心d~

堅堅&圍圍:我冇所謂呀!揀個氣氛好來玩啦!