香港長跑網  - 長跑長友

初級跑者Mizuno 求建議

升級   15.79%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

各位師兄師姐, 小弟初級跑, 想買對跑鞋, 每日跑1-1.5小時左右, 未去到比賽階,

見到Mizuno 上一代款有特價, Aero 13 同Rider 17, 請問邊款會合適D
    上一代款, 8折算唔算多@@?

唔該先

升級   64.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 106 天

消委會取得由國外組織針對多款跑鞋性能所做的調查,發現跑鞋的性能與價錢並非成正比。在各類項目評分最高的跑鞋均屬於「Asics」,價錢卻非所有樣本中最昂貴,反之較為昂貴的著名品牌「Nike」、「Adidas」的樣本,未獲經驗跑手青睞,在個別功能及耐用程度上不及「Asics」。

調查由國際消費者研究及實驗組織聯同一個德國消費者組織所作,其中測試15款香港有售或能於品牌網頁訂購的跑步鞋,每款樣本由24名富經驗的跑手穿著,每人跑五分里後再就跑鞋的不同項目評分,包括避震、腳部承托、防滑、合腳程度、舒適、透氣等項目。

得分最高的兩個樣本屬「Asics」的「GT-1000 3」及「Gel-Cumulus」,售價分別只是900及800港元,但其跑鞋性能、舒適程度獲最高分。緊隨其後的跑鞋樣本包括售價800港元的「New Balance」、售740港元的「Mizuno」樣本。

「Nike」的兩個樣本分別索價999及899港元,其中一款在支援足踝內旋功能,是所有樣本中效用最顯著的一款,但在防止跑手的腳掌承受壓力方面則較遜色,不及「New Balance」的樣本。在經驗跑手評分方面,「Nike」的樣本只獲2分及2.5分,不及獲得4分的「Asics」,其中一款在壓力測試中更只獲2分。

防震功能最佳的跑鞋則為售價1220港元的「Salomon」樣本,其次為「Mizuno」。調查亦邀請骨科醫生、運動科學家等專家評估每對鞋的合腳程度、鞋跟、鞋帶及鞋頭的設計、腳部承托等方面的數據,各樣本評分相近,「New Balance」在個別項目稍微領先。組織進行一項測試時,屈摺跑鞋樣本的鞋底三萬次,大部分樣本大致完好,但售價999港元的「Adidas」的樣本出現破損,鞋跟的耐磨程度較差,防震功能亦不顯著。

消委會提醒,實驗中的跑手均為歐洲人,腳型與亞洲人或有不同,消費者選購跑鞋前應親自試穿不同款式。中大體育運動科學系助理教授沈劍威指,籃球、排球鞋的設計著重跳躍時的功能及保護,跑步鞋則不宜作跳躍、向後或左右移動,故不建議穿著跑鞋做其他運動。

資料來源 : 消費者委員會月刊

Like: 5.0
    Like: 5

升級   64.67%

奮鬥

我會俾貴少少買ASICS, GT1000, GT2000比較平;
    GEL NIMBUS, KAYANO 21 貴少少, 質量好少少,
    美津濃 RIDER 17 好過AERO13.....8折唔算平,
    旺角好景商場對面既運動家, 間中有D ASICS 上一代鞋款有6-7折
    不過, 我著左ASICS之後, 好難著返美津濃, 真心覺得高一個檔次

Mizuno better.  發表於 2015-11-25 13:15
    我上星期四經開肥姐小食, Asics GT1000做特價$459, /2000 做特價$7XX  詳情 回覆 發表於 2015-9-23 13:46
    唔該師兄先 Asics GT1000/2000 都有睇過, 旺角運動家都係8百幾同9百幾, 所以先睇Mizuno , 6成價錢到  詳情 回覆 發表於 2015-9-22 15:04

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 1006 天

其實rider 18好多地方都有8折~
    個人覺得18好過17,17鞋面有層膠質,比較硬(不過著多幾次就會軟),我第一日著住行都腳痛...

噢, 請問邊到有八折喔 謝謝先  詳情 回覆 發表於 2015-9-22 10:43
    wave rider 18 ! Good!  發表於 2015-9-22 08:44

升級   15.79%

無聊

may_may612 發表於 2015-9-22 08:04
    其實rider 18好多地方都有8折~
    個人覺得18好過17,17鞋面有層膠質,比較硬(不過著多幾次就會軟),我第一日 ...

噢, 請問邊到有八折喔

謝謝先

升級   15.79%

無聊

Johnny1977 發表於 2015-9-22 14:10
    我會俾貴少少買ASICS, GT1000, GT2000比較平;
    GEL NIMBUS, KAYANO 21 貴少少, 質量好少少,
    美津濃 RIDER 17 ...

唔該師兄先
    Asics GT1000/2000 都有睇過, 旺角運動家都係8百幾同9百幾,
    所以先睇Mizuno , 7成價錢到

升級   30.6%

該用戶從未簽到

師兄可以試下用呢個app(http://www.myprecisionfit.com/te ... cted=&noMobile=),睇下邊個Mizuno鞋款適合你。

試左啦, Rider 同Aero 都岩, 我諗我會買rider 18, 搵到間幾平75折, 全紅色, 唔知點解比2種漸變色平d, 漸變色85折  詳情 回覆 發表於 2015-9-23 13:10

升級   15.79%

無聊

試左啦, Rider 同Aero 都岩, 我諗我會買rider 18, 搵到間幾平75折, 全紅色, 唔知點解比2種漸變色平d, 紅黑漸變色85折

升級   64.67%

奮鬥

Johnny1977 發表於 2015-9-22 14:10
    美津濃 RIDER 17 ...

我上星期四經開旺角肥姐小食隔離既運動家, Asics GT1000做特價$459, /2000 做特價$7XX

升級   8.42%

該用戶從未簽到

你好..我真正開始keep住跑步大約4個月..以前著nike ..出街加跑步. 但果陣比較小跑. 上個月換左對mizuno rider 18. 覺得好著. Asics未試過唔知.. 但唔會著反nike. 因為差幾皮

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

升級   64.67%

奮鬥

HoHinHenryChan 發表於 2015-10-7 14:41
    Again, I would like to remind everybody that only one or two models from each of a few brand were  ...

睇返公開賽, 大多數高手都著ASICS, 同埋美津濃, 同大多數高手講開跑鞋亦是呢2隻牌子最受歡迎, 當然都有例外....唔緊要, 個人喜好, 鍾意著就得啦