香港長跑網  - 長跑長友

Fenix3, Ambit3 Sport & GoWatch820i練水表现經驗分享

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

請問各位師兄姐,本人用緊Garmin Fenix3,水陸都有用,至今唯一令我最不滿嘅就係游水方面嘅準確度,特别係室內池嘅時候,已經係逐個池㩒Lap,最後都有颇大嘅差额……
    聽朋友講佢隻Sunnto Ambit3 Sport游水方面可以精準到開頭學埋你嘅泳式後就会分辨到你各式嘅游泳數據,加埋其他室內游泳數據都比Garmin仔細及準確……關於呢点,各位用家有冇D經驗分享?
    但我所知,A3唯一問題係不支援Ant+,死要跟番佢條胸帶,但可惜小弟戴唔惯胸帶,都係一路用Mio嘅Ant+手帶…… 咁係咪用A3練水就一定要戴住佢條帶?有冇其他非Ant+心跳裝置可以俾佢落水用到呢?
    另外,大家有冇用緊GoLife820i三鐵表?佢係支援Ant+,游水方面唔知同F3或A3比較会点?
    麻煩各位嘅指教,已便解決小弟嘅取捨~

Like: 5.0
    Like: 5

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

Ambit 3 轉咗用 Bluetooth Smart.

而 MIO 應該係 ANT+1 同 Bluetooth 兩用. 所以, 應該係可以連接返 MIO 用既

多謝師兄意见,就等我试试问朋友借隻A3用蓝牙可否連接到Mio先,再報告~  詳情 回覆 發表於 2015-9-25 14:44

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

炒炒 發表於 2015-9-24 17:01
    Ambit 3 轉咗用 Bluetooth Smart.

而 MIO 應該係 ANT+1 同 Bluetooth 兩用. 所以, 應該係可以連接返 MIO  ...

多謝師兄意见,就等我试试问朋友借隻A3用蓝牙可否連接到Mio先,再報告~

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

師兄,我用Fenix 2 ,轉塘應該自動計不用人手逐個池㩒Lap的?

也可以分辨到我的游式!距離基本上只要不是經常無故停下來,而是好穩定的游,會係幾準確的!

反而open water 用 GPS 好唔準確!距離起碼高估三至四成!