香港長跑網  - 長跑長友

點解「大會時間」同埋「晶片時間」會有差異?

升級   0%

該用戶從未簽到

有無人知點解比賽公佈嘅時間會分為「大會時間」同埋「晶片時間」?
「晶片時間」係咪由 Championchip 公司計時??
而「大會時間」又係由邊個計算,點解兩者會有差異??

升級   25.8%

該用戶從未簽到

我估大會時間係大會開始比賽ga時間,所有人都一樣
而晶片時間就係響跑手一踏上起步計時器先開始計時

升級   0%

該用戶從未簽到

如果咁計法, 企喺後面咪好蝕抵?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2008-12-8 22:47 發表
我估大會時間係大會開始比賽ga時間,所有人都一樣
而晶片時間就係響跑手一踏上起步計時器先開始計時

全中!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-8 22:50 發表

如果咁計法, 企喺後面咪好蝕抵?

所以就有個人時間囉..

升級   32%

該用戶從未簽到

因為每位跑手踏上計時墊的時間都唔同ma
所以大部份都會有差異的

升級   61.1%

該用戶從未簽到

"大會時間" 算的是鳴笛一刻至你踏上終點地顫, 2者之間經過的時間

"晶片時間" 算的是你踏過起點地氈至踏上終點地顫, 2者之間經過的時間

換句話說, "大會時間" 是把你在鳴笛一刻, 你在人群之中塞著, 還未到起點拱門的塞人時間也計算在內

"晶片時間" 是你實際在42.195之間用了的時間, 不多不少

升級   0%

該用戶從未簽到

cu 83 c hing

小弟所知

晶片時間記錄跑手踏上起點地毯到跑手踏上終點地毯的時間

大會時間由開步鳴槍到跑手到達終點

因此排後的跑手會多左時間

小弟只是一知半解

請 c hing & c tse 們詳細指正

thank

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

小弟所知

晶片時間記錄跑手踏上起點地毯到跑手踏上終點地毯的時間

大會時間由開步鳴槍到跑手到達終點

因此排後的跑手會多左時間

100 % correct!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

咁大會應該用晶片時間來計排名先至公平窩

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

晶片間即是你的個人時間。
    大會時間是你的個人時間+你當時位置與起點之間的距離時間

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-8 23:01 發表
    咁大會應該用晶片時間來計排名先至公平窩

何謂公平?.....大家都在守同一個規則之下的情況完成某樣野(如比賽)

一般比賽規則事先講好.....係以鳴槍開始....第一個回到終點的人為第一、第二個回終點為第二......
    如果有個人半個鐘之再開始跑....晶片時係第一.....
    如果咁樣俾第一佢......就真係唔公平啦....(因為唔係跟大會規則玩)

cu83師兄你辦個比賽...規則定用晶片時間排名決勝囉

升級   0%

該用戶從未簽到

比賽要守大會規則都有道理,
    要參賽唯有守規矩

升級   8.33%

該用戶從未簽到

所以我次次都是霸頭位起跑的
    你們看我今次的大會時間和晶片時間只相差一秒,我實際在起跑點前站在紀嘉文和眾多精英後面

升級   81%

該用戶從未簽到

根據國際田聯規則所有徑賽﹙無論100m定馬拉松﹚都必須以鳴槍一刻至該運動員到終點之時間﹙即大會時間﹚分出名次,但係由於道路賽參賽人數眾多,實際上無辦法做到每一個人都可以o向起點線前面起步,而大部份運動員都並非爭獎,所以國際田聯係容許大會提供每位運動員由起點到終點之時間﹙即晶片時間﹚供該運動員作參考。背後原因有幾個﹕

如果容許以晶片時間計名次,咁就會產生好多隱形得獎者,我知我有機會攞獎,我就遲一遲先起步,你早完成你o既事,我就一路唔俾你知我其實係快過你,你第一個過終點唔代表第一,咁樣比賽就會完全無晒氣氛,而亦都無左你一步我一步o既刺激﹙即係變左time trial﹚…

晶片時間亦都希望跑得無咁快o既跑手可以自律唔使排咁前,一黎危險,二黎阻到其他跑手,三黎亦都希望佢地可以用自己pacing走…當然如果跑手唔自律o既大會都無辦法捉佢走…

評分

查看全部評分

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-12-9 11:38 發表
    根據國際田聯規則所有徑賽﹙無論100m定馬拉松﹚都必須以鳴槍一刻至該運動員到終點之時間﹙即大會時間﹚分出名次,但係由於道路賽參賽人數眾多,實際上無辦法做到每一個人都可以o向起點線前面起步,而大部份運動員都並 ...

絕對同意 !

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

miller c-hing,
    非常詳盡﹗明白哂!

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

時間..

咁都有道理..

大會所以安排精英跑手在前線起跑, 如果你唔係精英跑手, 就唔好阻人地造出好成綪,,,

你想有特別對等, 努力跑好些.... 都係一種淚激勵作用..

chengtszhang

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 臭男人 於 2008-12-9 00:42 發表 所以我次次都是霸頭位起跑的你們看我今次的大會時間和晶片時間只相差一秒,我實際在起跑點前站在紀嘉文和眾多精英後面
    嗯...
    如果我有機會攞獎都一定霸頭位~