香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

均速跑一問...

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下大家有乜方法可以keep住均速咁跑呢?
我在運動場上跑圈,但有時跑得,有時又跑得慢....
何以可以改變此醜習呢?
+1 0
上一篇︰問路線..荃錦公路..>至>..城門下一篇︰2009.03.08 普施健沙田10K河畔賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-10 11:29 發表
想問下大家有乜方法可以keep住均速咁跑呢?
我在運動場上跑圈,但有時跑得,有時又跑得慢....
何以可以改變此醜習呢?

每100m看看錶, 例如set了今天目標是每100m時間30", 這樣會有幫助的.  所以一隻能計lap的手錶是很有用

升級   35.4%

該用戶從未簽到

cookie ctse, 我以前只是帶普遍計時錶(沒每圈速度)
所以以前一直都唔人知自己係咪均速

但如nc 姐所講,ctse 可以用$200-300買隻可以計圈既錶
每次跑圈都記錄,便可以慢慢自己調節速度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-12-10 11:32 發表

每100m看看錶, 例如set了今天目標是每100m時間30", 這樣會有幫助的.  所以一隻能計lap的手錶是很有用 " />" />

我隻錶都有計lap..
當我跑完1 lap後發現自己的圈速咁唔平均...
所以有點束手無策...
唉...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-10 12:33 發表

我隻錶都有計lap..
所以有點束手無策...
唉...

我既方法係用跑步機, FIX 一個跑速不停咁訓練, 漸漸地就會習慣用一個速度跑架啦

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

每次跑步, 我都會聽住歌, 我會將D勁歌當在跑步之用, D步伐就跟住歌o既節奏.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-10 12:33 發表

我隻錶都有計lap..
    所以有點束手無策...
    唉...

If one lap is 400m, then you can review & adjust your speed at 200m. I found its work especially while doing interval.

升級   54.21%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2008-12-10 12:56 發表
    每次跑步, 我都會聽住歌, 我會將D勁歌當在跑步之用, D步伐就跟住歌o既節奏.

開車咪甘就得了。。。

升級   54.21%

該用戶從未簽到

其實時快時慢系正常既,因為身體既狀態會進行調節,力量會忽大忽小,我之前系跑步機上勻速跑都有時感吃力和有時感到輕鬆,不過唔好幅度太大就ok了,這樣好影響成績既。。ctse妳可以在跑步機上試下。。另外,ctse妳也可以系跑步機上穩到自己一個大概的時速。。

升級   0%

該用戶從未簽到

cookie師姐每個圈的時差有幾大呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-2-12 16:03 發表
    cookie師姐每個圈的時差有幾大呢?

12月初在跑馬地練跑,跑1060m的圈,時間會由5'20" - 6'00"...
    頭1-2個圈會跑得快,之後愈跑愈慢,然後會自動放棄唔跑...

1月份試過1次在運動場跑400m圈時的速度就平均d...
    圈速冇咁大變化...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-12 16:32 發表

12月初在跑馬地練跑,跑1060m的圈,時間會由5'20" - 6'00"...
    頭1-2個圈會跑得快,之後愈跑愈慢,然後會自動放棄唔跑...

圈速冇咁大變化...

小弟都係架,通常第一個圈會跑得快d,因為大把氣力,容易超速,但一般跑多一、兩個圈已經可以keep到均速

我覺得圈速有大差別主要都係體力問題,有足夠體力的話速度就唔會跌,相反,如果跑快左既話只係經驗的問題,例如對距離及速度感掌握不足等,呢方面要改善唔難。

你試下找緊兩點做段速,例如馬場的一千米地步點及終點,每當經過一次就看錶,睇造咩時間,心目中就會清楚兩點的距離及時間
    跑得多,你就會知道係時候要比力加速,還是要收慢~

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-12 16:32 發表

圈速冇咁大變化...

其實一切都係經驗同埋熟能生巧,一個好o既速度控制係教練叫你走咩pacing你就唔使睇錶都走到﹙我岩岩學跑步真係見過可以做到o既師兄!﹚

我都而家都未得,有時都要睇錶keep住,不過當你跑得多o既時候你係會感覺到架喇…多走均速跑對比賽節奏控制係好有用!