香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

不宜休息太耐

升級   9.67%

該用戶從未簽到

由於天氣關係以致鼻敏感發作...成個月都未好,,便諗住休息幾天停跑好讓鼻敏感情況可以改善,,就這樣休息了四天.今早再跑,,,嘩~~~~未夠二十分鐘,,雙腳已有擧腳難跑之感覺..好辛苦情況下之可以跑完45分鐘...平時跑一小時的...同呢幾日肩頸也酸痛酸痛的..可能我太放鬆的休息啦,,,休息其間又冇做拉根..又吾敢去游水..怕加速敏感之情況..噢~~~~下次有需要休息都吾好太耐囉.. 請各位指教指教..
+1 0
上一篇︰巴士公司 取消優惠 變相加價1成下一篇︰台灣馬拉松

升級   31%

該用戶從未簽到

4日咋喎? 應該吾係影響咁大呀? 會吾會係有傷風未清呀?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   9.67%

該用戶從未簽到

我都係咁諗過..今日跑完鼻敏感情況又惡化...不停流鼻涕...但休息果幾日係好咗好多,,今早都有著長袖同外套出去,,,噢..點算好呢????? 莫非真係要用MASK.....

升級   8.33%

該用戶從未簽到

我休息四日重會跑得好好
應該是師兄身體未康復的

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟跑UNICEF半馬前都休左7天後跑,體力充足,OK喎
可能CHING傷風/鼻敏感未好番
其實E排小弟跑步時都會有點鼻水,跑完又無事,可能係天氣影響(太乾燥).......

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I always rest for 4 to 6 days before races lah - no problem at all.  The effect should be caused by the influenza indeed.

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   9.67%

該用戶從未簽到

睇完你地啲經驗..似乎我真係有點問題喎.... 明天再去跑,,,睇下點先,,,今晚一定要抽空拉根啊...吾可以停.......

升級   0%

該用戶從未簽到

休息一星期應不至於有咁大影響

升級   20%

該用戶從未簽到

因為膝蓋痛, 已經休息咗一星期 (仲痛緊, 都唔知要抖多幾耐 ), 我都驚緊復操之後會跌watt 好多.........

升級   9.67%

該用戶從未簽到

啱啱跑完回來..今朝一切回復正常..其實自家休閒幾天就出現問題..我都同 家人傾過,,,可能係年齡問題加上體重都係未如理想...不過,,我係吾會停..,跑步係辛苦,,但我已愛上了它..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-12 08:04 發表
    啱啱跑完回來..今朝一切回復正常..其實自家休閒幾天就出現問題..我都同 家人傾過,,,可能係年齡問題加上體重都係未如理想...不過,,我係吾會停..,跑步係辛苦,,但我已愛上了它..

恭喜ching一切回復正常,年齡唔係問題既,我都五十二啦! 不過減下磅之後會跑得輕鬆d,我舊年160磅,用左兩個半月減左三十磅,之後跑得輕鬆好多啦。唔知ching幾高幾重?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

hehe..我吾係ching啊,,,我係姐啊.!,哈哈..我1.64.....140..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008/12/12 08:44 發表
    hehe..我吾係ching啊,,,我係姐啊.!,哈哈..我1.64.....140..

更正啊,,,係1.60高才對啊......我參加咗今年渣打半碼,,,理想係二hour完成..其實真係有點担心啊,,,