香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

速度跑

升級   0%

該用戶從未簽到

本人依架先試操速度跑 .會否太遲 ?
而昨晚試跑 了3個圈   1圈1.9K .每跑完一圈小休1分鍾
時間是 1) 9:.35   2)9:45  3) 9:58   
但跑第3圈己好辛苦.己放氣一半之際  見到位CHING 係格離跑  所以又可以盡跟下.
想請教甘樣練速度有無幫助?
又有D 咩可以改善呢 ?
+1 0
上一篇︰開倉下一篇︰东京马拉松有打算参加的兄弟姐妹吗?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-11 18:06 發表
而昨晚試跑 了3個圈   1圈1.9K .每跑完一圈小休1分鍾
時間是 1) 9:.35   2)9:45  3) 9:58   " />" />
但跑第3圈己好辛苦.己放氣一半之際  見到位CHING 係格離跑  所以又可以盡 ...
快活人師姐你的短期目標是渣打全馬或半馬?其實閣下的時間以師姐來說都唔慢,如短期目標是二月的半/全馬,不如利用接下來時間練多一些較長距離的速耐或直接練lsd吧,衝圈練時間可能留待渣打後慢慢練更好。小弟愚見,希望其他師兄/姐補充。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-12-11 18:18 發表
快活人師姐你的短期目標是渣打全馬或半馬?其實閣下的時間以師姐來說都唔慢,如短期目標是二月的半/全馬,不如利用接下來時間練多一些較長距離的速耐或直接練lsd吧,衝圈練時間可能留待渣打後慢慢練更好。小弟愚見, ...

CHING . 我報左半馬 .
長課 一星期 一次 跑18k 以上 .
但 2月1日 又報左8k  . 所以都吾知點練好.??

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-11 18:50 發表

CHING . 我報左半馬 .
長課 一星期 一次 跑18k 以上 .
但 2月1日 又報左8k  . 所以都吾知點練好.??" />" />

1.9k 太長啦!
每次可衝800m,然後休息一會,跑6次,然後休息耐一d,再跑第2組,不過當時呢個係練10k,半馬唔知係唔係甘練,不過我都係甘練速度。希望各ching ctse 補充下啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2008-12-11 18:06 發表
時間是 1) 9:.35   2)9:45  3) 9:58   " />" />" />" />
但跑第3圈己好辛苦.己放氣一半之際  見到位CHING 係格離跑  所以又可以盡 ...

ctse 係去東亞運動場外圍跑 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 11-12-2008 19:44 發表
1.9k 太長啦!
每次可衝800m,然後休息一會,跑6次,然後休息耐一d,再跑第2組,不過當時呢個係練10k,半馬唔知係唔係甘練,不過我都係甘練速度。希望各ching ctse 補充下啦...." />" />" />" />" />hjk

跑完一組已收工, 點跑第二組??

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2008-12-11 19:55 發表

跑完一組已收工, 點跑第二組??

果時有個表呀!如果你10k跑48~5x(唔記得左),每800m就跑3"48'...  練呢d野係跑到 呀....不過我依家用另外一個方法跑,快跑800m然後慢跑400m,連續做4次,然後休息,到心跳120就跑第2組,然後收工,我練左3次,覺得已經有d效...

升級   0%

該用戶從未簽到

有機會試吓先

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

其實FOR 8K 練400,800M會好D~~當然對半馬都有幫助既
    以師姐你一個星期都有1課長課~可以試試400M 8-12組,800M 4-6組
    休息時間大約可以SET 1:1, 例如你400M跑1:30,就休1:30,跑2分就休2分~咁會有效率D
    先習慣個program~~頭幾組不宜去太盡
    PS:我都係俾D意見參考下~~都係要睇下身體狀態既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-12-11 19:51 發表

ctse 係去東亞運動場外圍跑 ?

係呀。 車亞文C HING。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-11 22:45 發表
    其實FOR 8K 練400,800M會好D~~當然對半馬都有幫助既
    以師姐你一個星期都有1課長課~可以試試400M 8-12組,800M 4-6組
    休息時間大約可以SET 1:1, 例如你400M跑1:30,就休1:30,跑2分就休2分~咁會有效率D
    先習慣個progr ...

我都要向sleung ching學下野先...