香港長跑網  - 長跑長友

見到咁多師兄分享,小弟也忍唔住........

升級   40.15%

該用戶從未簽到

本人
體重:145 lbs(65kg)
身高: 1.73 m
年齡: 20  

從2007年9月頭開始
星期一至五,每日健身最少一小時,然後最少跑步30mins
星期六 只做健身一小時
星期日 跑飛鵝山

這算是筋肉人的生活嗎?  
咁樣既訓練唯持至今時今日,成績都幾滿意!
手瓜例行起展,兩舊胸肌,六顆粒粒介辛苦的腹肌終於面世.....
跑上山已變得enjoy,雖然現在我既BMI指數是21.72,如果體重可以減至55.37 KG,那就完美了   進昇成為速度化筋肉人.

不過有點可惜,雖然上身隨著做得健身多而橫,此終個屁股位和大脾位都算是大,使個身體不能像 V 字形,實在有點兒失望.......
唔知有冇高人指點,可以令到小弟個屁股位和大脾位減小嗎?修身的彈性褲,又有幫助嗎?  thx..

升級   0%

該用戶從未簽到

我未遇過這問題,所以不知道。

升級   88.95%

該用戶從未簽到

ching, 操得好勁, 但係好似冇乜時間休息.., 小心身子

關於身型問題, 我玩咗七年健身, 亦有類似問題, 但係我同過幾個健身教練同睇過啲外國網頁, 身型某程度上來說是遺傳的, 例如, 有些人個膊頭比較A, 點操都只可以略為改善; 另外有啲人個二頭肌谷起後係一舊過, 有啲人係只係中間特起, 後天操練唔會改變到個型好多。即係話, 唔可以因為做gym都可以練到阿若舒華新力加咁。

至於你個情況, 我諗如果你屁股位大係因為盤骨大的話, 相信後天改善的機會不大。另外你可以試下, 練跑時, 唔好跑咁快因為跑得快的話, 會練大肌肉, 令你的屁股位和大脾位更粗。

希望幫到你啦

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 thomasleung 於 2008-1-7 15:45 發表
ching, 操得好勁, 但係好似冇乜時間休息.., 小心身子

關於身型問題, 我玩咗七年健身, 亦有類似問題, 但係我同過幾個健身教練同睇過啲外國網頁, 身型某程度上來說是遺傳的, 例如, 有些人個膊頭比較 ...

多謝梁兄指教也,感激感激!