香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 軍人生活

唔知大家check過個mpf account有咩感覺呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2008-12-12 22:15 發表
打從第一日打工, 政府明屈我輸錢/被大財團刮削血汗錢既諗法從未變過.
我自己D錢lor去點都好, 我心甘命抵, 唔係比你用行政手段lor去任人玩
所以我晨早當輸晒, 無睇過, 老來(有幸既話)當有筆額外之財算數, 咁諗會好過 ...

MPF除左明益大財團(mpf公司)外,就係我地既政府想逃避養老福利開支.
要我地成班打工仔係有氣有力既時候,除了要交稅盡市民既責任外,再為自己
將來既生活費用負責.
小弟只係望,交左咁年稅,第時老左,我地既政府仲有能力比少少福利小弟享受下,最低限度可以拿下生果金!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-12 22:37 發表

MPF除左明益大財團(mpf公司)外,就係我地既政府想逃避養老福利開支.
要我地成班打工仔係有氣有力既時候,除了要交稅盡市民既責任外,再為自己
將來既生活費用負責.
小弟只係望,交左咁年稅,第時老左,我地既政府仲 ...

商人治港,政策傾斜,又無普選,無奈!.....

各CHING自求多福!.....

升級   0%

該用戶從未簽到

MPF 基金連輸六月累跌 35%
https://www.longrun.hk/forum/vie ... e%3D1&frombbs=1

驚你唔死~~踩多腳先