香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

你有無波鞋可以捐俾《正生書院》嘅學生呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

https://www.facebook.com/織織團-Jik-Jik-Team-624722730965664/?pnref=story

織織團 Jik Jik TeamFebruary 17 at 10:00pm ·

+1 2
上一篇︰2016.5.1 第二屆臺灣馬拉松賽下一篇︰永隆銀行盃沙田新春長跑 2016

升級   100%

該用戶從未簽到

你有無波鞋可以捐俾《正生書院》嘅學生呢?
運動,係《正生書院》生命教育重要嘅一部份,跑步就能訓練學生們嘅體能、意志及情緒; 可惜,基於書院嘅資源所限及學校環境之惡劣,同學們嘅波鞋耗損得很快,卻又無得替補,所以希望各位能夠幫幫忙,將屋企唔再着嘅舊波鞋捐俾《正生》嘅學生們以作訓練之用。
[咩鞋好呢?]
運動鞋最好係跑鞋,但其他波鞋(例如網球鞋、籃球鞋等)也歡迎捐助,但謝絶釘鞋。男女裝皆可,尺碼不限(但以39-43為最佳),新舊不拘,但必需係完整、可接受及可使用嘅狀況 (workable & in reasonable shape)。
[收集方法]
請將每對波鞋作普通清潔後用膠袋裝好,喺 17/2 至 29/2 辦公時間內,送到《新城電台》接待處 (地址: 黃埔花園第六期地庫二層),註明交俾 ‪#‎林柏希‬,我地會集合所有運動鞋後,一次過轉贈予《正生書院》嘅陳兆焯校長。
既環保又有意義,希望大家能夠轉發俾更多朋友,一齊支持《正生書院》的學生們。感激。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

請留意資訊有否過時!

升級   22.15%

開心
  • 簽到天數: 355 天

最新訊息
    我想你要拿去救世軍了,以下來自我鄰居的訊息,她致电了陳校長。
    謝謝轉貼出收集波鞋訊息。
    因為想到網路上一直轉載正生書院收集波鞋訊息,那麼正生書院會否收集到過多波鞋,最後造成他們的負擔,反而要去處理多出的球鞋,所以在網路找到正生書院的陳兆焯校長的電話,自己親自打電話跟他直接對話,了解因為電台DJ 熱心跟他作訪問後,把收集波鞋訊息貼上Facebook ,因為所需數量大約70多對,陳校長表示目前已經收集到足夠的波鞋,所以正生書院不再需要波鞋了,目前收集過多的波鞋,他們將安排轉贈到其他需要的機構例如紅十字會等。