香港長跑網  - 長跑長友

賽後投票--2016.3.20 Doraemon Run

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

賽後投票細則: 只供有報名參加跑手投票
    以10分為最高

投完票後, 請登出個人評分及就比賽給予簡評或意見,各個細項可因應個人喜好增減
    eg: 總分8 (賽道設計8, 賽事安排8, 日期時間9, 紀念品7,收費6,氣氛9) + 量度距離: 10.22 KM  

**歡迎順便報上GPS量度出的距離 及 使用手錶型號**

比賽後數日內開始投票後討論,按情況關閉.各項細則,可按情況更改
    投票結果及評論,只反映跑友意見,與本網立場無關

單選投票, 共有 9 人參與投票
    0.00% (0)
    22.22% (2)
    11.11% (1)
    22.22% (2)
    11.11% (1)
    22.22% (2)
    0.00% (0)
    11.11% (1)
    0.00% (0)
    0.00% (0)
    您所在的用戶組沒有投票權限

升級   22.15%

開心
  • 簽到天數: 355 天

賽道設計6,賽事安排5,日期時間8,紀念品8,收費6,氣氛10

升級   47.5%

開心
  • 簽到天數: 607 天

賽道設計4,賽事安排4,日期時間8,紀念品4,收費4,氣氛4

GARMIN 920 3.89公里

商業味太濃,路窄多彎,大會只向錢看,太多人跑.

分多段年齡起跑,跑了不夠一公里,就會撞到行及影相的人.

大會成績公佈慢,分齡的跑了兩小時仍未出到成績.

跑完都未起好個頒獎台,大會仲求其到一,二,三,四名的選手,每人一個信封就算,獎杯都無.

收咁貴的價錢,但一D都唔尊重跑手,掛羊頭,賣狗肉的跑步比賽.

升級   27.67%

該用戶從未簽到

賽道設計6,賽事安排3,日期時間8,紀念品7,收費3,氣氛4

本人只係參加左4km賽事,平日都有參加其他賽事,故只針對早上既情況作評論:
    1. 賽道算係咁,難得西九咁細都比佢整到4km,唔係咩大賽,唔會太介意距離準確性。
    2. 跑左數十個大大細細既比賽,未試過取行李要多過10min。但呢個比賽破曬紀錄,又凍又毛毛雨下等左超過一個鐘先取到行李。我唔知係sportsoho安排有問題定比大會業餘既安排搞到比人狂插,但一個以數千計跑手既賽事,寄存行李及取行李既位置少得可憐。
    3. 另一個安排差就係水站。我真係未見過比賽既水站set在1km位置咁無謂,反而印象中打落3km都再冇水站。另外一般比賽都會有水杯及水機在起點/終點提供比跑手,今次跑完係有一支水,但重要對號碼布睇你有冇攞過!
    4. 獎牌又係一個問題,跑完沖完線諗住有人即時派,點知on居居行到去行李寄存位先知道要行返轉頭去取紀念品那條隊排。真係心諗,個牌用號碼布就取得,重有咩意義,重要指示都冇,都係見人排隊先知。
    5. 氣氛真係差過好多比賽,理想同現實係兩回事。4km賽道冇人打氣,冇叮噹人物沿途cos-play,只係得一個位有d佈景板比你影張相。講真,三百幾蚊賽事,你就咁印幾張foam board比人影下相,真係賺都笑。基本上見到大部份跑手都只係係度自high,成個area望落去除左d旗,真係唔知有幾叮噹⋯⋯ 連播既歌同個主題都唔係太大關係⋯⋯
    6. 又講返起跑,可能大會都知賽事安排15min一組起碼會出事,我見有幾組已經係再5min左右再放人。但問題係呢個係4km賽事,唔係2km fun run。雖然大部份人都唔介意名次,但感覺上太兒戲,明明同一個group起跑,居然唔比人上線住,要做分流,得前面那批散左5min後再比你上線⋯⋯

知道任何賽事都唔可能盡善盡美,但唔代表唔可以有要求,重要係一個收費差不多貴絕香港既路跑比賽,真係唔可以接受。

再次引用某跑友的comment: 在西九,人數多,收費貴的比賽,真係多數會出事/中伏⋯⋯

升級   64.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 106 天

賽道設計8, 賽事安排4, 日期時間8, 紀念品6,收費5,氣氛6) + 量度距離: 3.89KM  GARMIN 225
    贊: 1) 可以設計到一條路線跑晒4KM, (3.89KM),
         2) 攤位遊戲好多朱古力派
    彈: 1) 取行里超級混亂, 好彩我係組別頭果批返去, 唔洗排隊就可拎, 但係都要等佢搵成4分鐘, 仲要有2,3個人問我果袋咩色, 我已經知道之後既跑友一定大鑊, 有朋友HEA跑, 等左成一個鐘先拎到行里, 果日大風有毛毛雨, 肯定冷親唔少跑友, 係我見過最差行里安排     
    2) 成績公佈, 跑完2個鐘都未有公佈, 朋友等左3個鐘,頒獎時只有白信封一個, 獎牌都無個, 係我見過最差頒獎安排
    3) 水站: 唔想講, 得1K有個水站......大佬, 正常1K點會飲水呀, 過左之後就無, 不如唔好整無咁嬲, 係我見過最差水站安排
    4) 完事獎牌, 毛毛LONGLONG唔係終點派, 而係未跑前都可以排隊拎, 唔知攪咩....
    5) 大會台上無表演, 無叮噹主題曲, 無卡通人物COSPLAY安排, 無咩氣氛, 得D紙版影相, 同埋排好長龍去同D死物佈景公仔影相, 氣氛比想像中差
    6) 其實呢條賽道唔應該有比賽, 只宜輕鬆跑下, 開心下, 沿途多些COUNTER, 派下貼紙, 吸下叮噹印章, 唔洗跑手博命跑, 左閃右避, 今次無意外已經好好彩

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

留名學野
    摧毀童年回憶的Doraemon Run 2016
    http://fitz.hk/sports/running/%E ... 4doraemon-run-2016/

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

POLAR m400 3.81km
    賽道設計5,賽事安排1,日期時間8,紀念品8,收費4,氣氛4

賽道人多路窄易生意外,水站位置更是令人費解
    賽後沒有派發補給食物, 更要在冷雨下排隊一小時有多來取行李,簡直係虐待跑手。成績公佈安排更是強差人意。
    收費 $350 但沿途卻沒有工作人員打氣 / cosplay 非常令人失望