香港長跑網  - 長跑長友

樓主: oldtree

(葵芳)小弟的跑步歷程

升級   0%

該用戶從未簽到

ching..你好丫..小妹都係住在藍田的...
有機會一齊跑丫..希望 ching 到時唔好嫌棄小妹慢腳

升級   62%

該用戶從未簽到

ctse, 好呀, 有機會指教指教.......
你通常在哪裡跑? 今年有冇報渣打呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oldtree 於 2009-2-2 11:55 發表

ctse, 好呀, 有機會指教指教.......
你通常在哪裡跑? 今年有冇報渣打呢?

其實我少在藍田跑... 有時跑下 tko.. 沙田梅子林...

報0左渣打但係傷0左跑唔到... 屆時小妹會去跑道影相...

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-2 11:58 發表

其實我少在藍田跑... 有時跑下 tko.. 沙田梅子林...

報0左渣打但係傷0左跑唔到... 屆時小妹會去跑道影相...

原來如此, 那真是可惜了, 希望你早日康復, 可以再在跑道上飛馳啦~~~

升級   62%

該用戶從未簽到

2/2  Short Run Training 6.9km

連續兩天開始我的儲糖計劃, 盡量避免接觸碳水化合物
今天只去了維景灣畔來回, 不知是否心理作祟, 感覺真的比較累, 時間用了39"27'完成。

升級   62%

該用戶從未簽到

8/2  Standard Chartered Marathon 42.195 km

賽前幾天, 一於效法ching們的蓄糖大法, 不過有時真的幾難忍口。
比賽前一夜, 希望自己可以十點前睡覺, 但在床總是輾轉反側, 怎也睡不著。
當睡著了不久又紮醒了, 整晚也是在半昏半沈的狀態下渡過。

今早五點就起來, 因為上兩年也是臨行李車開走前才到, 沒有足夠時間拉筋, 所以今天六點出發, 七時到就到了放行李。
熱身完畢, 八點就正式開跑。
今年全馬的人數實在太多, 頭段完全被人包圍著, 直到轉走長青隧道才可以大步向前。
自己頭二十公里都尚算輕鬆, 但是經長青隧道折返時, 雙腳開始酸酸軟軟, 最慘是右腹忽然劇烈的痛。
每吸一口氣, 都抽住抽住, 自己還懷疑是否穿了肺, 直到三十公里, 步伐開始減慢, 要在中途拉筋。
最後十公里一如以往, 跑下停下, 於是最後只能在4"'07", 大會時間 4"'10"完成。

今年雖然比上年快了一個多小時, 但明顯還沒真箇跑完全馬, 看來下年還需更加努力, 要在四小時內完成。

升級   62%

該用戶從未簽到

19/2  Short Run Training  6.65 km

馬拉松後的正式第一課, 雙腳還沒完全復原, 很有力不從心的感覺。
在廣田gym後, 就跑了上聯合醫院, 再沿路回家, 時間是38"17'。

升級   62%

該用戶從未簽到

21/2  10km Training 10.7km

由於29/3 報了吐露港 十公里賽, 於是決定要開始10 km的速度訓練。
http://thaiquain.com/newrace/Toloharbour10K4k_09_chi.pdf

今天沿維景灣畔, 跑入將軍澳, 灣畔徑調頭, 沿路回家, 時間用了57"18', 感覺還有很多力, 可以再快一點。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-21 12:05 發表

閣下渣打玩全馬,現在練跑只玩10公里,好似少了些喎,另外全馬閣下 410 內完成,而十公里要用 57 分,有 D 問題,是否正確完成時間是 47分?

kenneth兄, 10 km確實有點不夠喉, 只不過距離太長, 我的朋友大都不肯參與哩, 唯有練習速度啦。
另外, 上維景灣畔的一段澳景路, 等約上山下山, 哈, 上山快不了, 下山又怕太快弄傷, 所以來回那段路 (~4.5km), 我的步速相信只有6-7min/km, 所以final時間會慢一點。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-21 12:28 發表

明白﹗其實閣下上山時,可以加多些力上,wong sir 話齊︰見斜路沖咗上去先,落斜先休。要留意上斜時,腳及手的配合,那個姿勢較省力,到落山先減少少速度當休(下山的確不宜快),咁樣可以練到上斜時有力,比 ...

多謝ching提醒, 我現在也會盡力上斜, 有時反而覺得上斜好跑過落斜, 下斜要就住就住, 不然膝頭就會震傷。最近由於練上斜練得多, 大脾也彷彿粗了很多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oldtree 於 2009-2-22 23:57 發表

多謝ching提醒, 我現在也會盡力上斜, 有時反而覺得上斜好跑過落斜, 下斜要就住就住, 不然膝頭就會震傷最近由於練上斜練得多, 大脾也彷彿粗了很多

練斜跑練得多會引致大脾粗...@@
不過我記得工聯會阿Sir講過跑斜要放盡咁跑,反而會震傷喎..

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-23 07:25 發表

練斜跑練得多會引致大脾粗...@@
不過我記得工聯會阿Sir講過跑斜要放盡咁跑,反而會震傷喎..

係呀, 宜家大脾粗左好多, 不過小腿還是很幼。
明天約了朋友入西貢北潭涌跑, 希望到時天氣不要太壞吧。

升級   62%

該用戶從未簽到

24/2  Long Run Training  ~20KM

今日跟同事入了北潭涌, 再跑入萬宜東壩, 全程大約 20 km。
入去時用了58", 出來時就跑快了點, 用了50", 時間剛好 1"'48"。
今天, 雖然比較熱, 但幸好太陽不猛, 走上來挺舒服。

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 oldtree 於 2009-2-21 12:19 發表

kenneth兄, 10 km確實有點不夠喉, 只不過距離太長, 我的朋友大都不肯參與哩, 唯有練習速度啦。
    另外, 上維景灣畔的一段澳景路, 等約上山下山, 哈, 上山快不了, 下山又怕太快弄傷, 所以來回那段路 (~4.5km), 我的 ...

oldtree 兄, 睇到你的練習跑條路線真覺你好犀利呀! 以往我搭巴士由籃田到寶琳,見到條路又長又斜. 因我覺得非常難跑及怕受傷都唔敢跑呢條路線. 但見到你的講述後,想練吓大腿肌肉,現在真好想試跑吓.

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 KKF 於 2009-2-26 17:16 發表

oldtree 兄, 睇到你的練習跑條路線真覺你好犀利呀! 以往我搭巴士由籃田到寶琳,見到條路又長又斜. 因我覺得非常難跑及怕受傷都唔敢跑呢條路線. 但見到你的講述後,想練吓大腿肌肉,現在真好想試跑吓.

師兄太過獎喇, 其實我也是慢慢鍛鍊出來, 記得也不過是四、五個月前, 第一次由寶琳北路入將軍, 跑到差點虛脫, 後來一點一點加上去, 現在已不成問題。
    所以, 只要有恆心, 慢慢來, 任何賽道也可以輕鬆跑出來的。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 322 天

幾時同我跑一課、不過我跑得好慢朋友

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 uncleyuet 於 2009-2-27 17:48 發表
    幾時同我跑一課、不過我跑得好慢朋友

你隻腳好番未先, ching?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 322 天

好返哪!昨晚跑左渣打後第一課