香港長跑網  - 長跑長友

樓主: oldtree
打印 上一主題 下一主題

(葵芳)小弟的跑步歷程

升級   62%

該用戶從未簽到

多謝ching鼓勵, 如果唔咪搏命跑的話, 呢段路其實風景都真係唔錯, 你有無參加呢?

升級   0%

無聊
  • 簽到天數: 372 天

原帖由 oldtree 於 2012-12-27 09:02 發表 多謝ching鼓勵, 如果唔咪搏命跑的話, 呢段路其實風景都真係唔錯, 你有無參加呢?

我無參加、前一個禮拜日參加咗城門河皇者之戰半馬比賽、一月參加咗SKECHERS 暨石崗 30k!
    都係第一次報咁長咖比賽

升級   62%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 jpg_chu 於 2012-12-27 12:39 發表

我都有報名13/1 30k 呢個賽事, 不知道路段多唔多斜路的呢?

升級   0%

無聊

原帖由 oldtree 於 2012-12-27 15:01 發表 [quote]原帖由 jpg_chu 於 2012-12-27 12:39 發表

登錄/註冊後可看大圖
    我都有報名13/1 30k 呢個賽事, 不知道路段多唔多斜路的呢?

我都唔知、聽人講都多多地、30k應該會慢跑當長課、只求完成不求時間!到時見

升級   1%

該用戶從未簽到

回復 160# 的帖子

都算係, 我住石蔭果邊主要O係和宜合道運動場練
    有時都會去葵芳運動場跑下.
    見你操得好有系統, 於是過黎偷下師
    師兄.今年渣馬目標係咩?

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 muse2705 於 2012-12-27 22:07 發表
    都算係, 我住石蔭果邊主要O係和宜合道運動場練
    有時都會去葵芳運動場跑下.
    見你操得好有系統, 於是過黎偷下師
    師兄.今年渣馬目標係咩?

葵芳運動場成日都好爆, 我今晚都跑左陣街再去果度跑兩個圈Cool down.......
    Ching過獎啦, 都係睇其他CHING d blog學嘢咋......
    今年其實是我第六年跑全馬, 希望可以sub 3:45完成到啦.......

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 jpg_chu 於 2012-12-27 20:05 發表

我都唔知、聽人講都多多地、30k應該會慢跑當長課、只求完成不求時間!到時見hgj091" />" />hj

CHING 加油.....到時見~~

升級   62%

該用戶從未簽到

Week 18 (24/12- 30/12) 總里數: 48.61 km

Monday: Rest

Tuesday: Easy Run @ 聖誕越野訓練 @ 沙田運動場 ~8.5km
    百年難得一遇在聖誕節放假, 雖然昨夜也兩點才睡, 但無阻今天跑步的決心, 七點起床煮早餐, 準時九點到達沙田運動場, 跟陳教練跑步。
    今天玩的是山路跑, 我們由沙田運動場跑去博康邨經水泉坳街上山, 由於上山難行, 所以大家都是跑跑行行, 上到山頂就在那裡吃過豆腐花才回程, 很少和一大班人跑山路, 沿途行下抖下, 整段路也很舒服。
    和一大班熱血跑手傾下跑下, 自己跑步那團火又重新燃燒起來, 餘下日子要再用功一點先得了。

Wednesday: Rest

Thursday: Tempo Run @ 青山公路-汀蘭居 11.25km
    今晚離開運動場, 決定在街外跑較長的Tempo Run, 目標心跳在150~160之間, 頭2、3km 由於熱身未夠, 跑來雙腳有點不太自在, 到了汀蘭居回頭, 雙腳開始上力, 回程大概維持到5分鐘的pacing, 之後在運動場再慢跑大約1km cool down就回家, 前半及後半的時間如下:-
    1. 5.35km (5:16/km)
    2. 4.90km (5:03/km)

Friday: Rest

Saturday: Rest

Sunday: Long Slow Run @ 青山公路-大欖後迴旋處

登錄/註冊後可看大圖
    28.86 Km
    在攝氏九度的低溫下, 儘管著住短tight、armwarmer、手套再加風褸, 即使跑了接近三個鐘,但跑落仍覺得冰冷。今天全程都能夠保持<6:00/km的步速前進, 感覺又比上個月跑得舒適了。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

師兄都有跑青公,相信有機會見面啊!
    祝新一年身體健康,長跑長有!!!

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-12-31 21:34 發表
    師兄都有跑青公,相信有機會見面啊!
    祝新一年身體健康,長跑長有!!!

Kenny CHING, 可能已經撞過好多次都唔定啦...哈
    祝CHING 繼續越跑越有勁, 來年挑戰兩萬公里~~

升級   79.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 14 天

祝師兄越操越fit,長跑長有!師兄,你都有去沙田運動場練跑的?我多數星期五晚都會去。

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 jovy1011 於 2013-1-7 17:50 發表
    祝師兄越操越fit,長跑長有!師兄,你都有去沙田運動場練跑的?我多數星期五晚都會去。

多謝師姐鼓勵, 其實我很少到沙田跑的, 只是上個星期剛巧跑會的同伴在那裡操練才一起跟跑的.....

升級   62%

該用戶從未簽到

Week 19 (31/12- 6/1) 總里數: 49.43km

Monday: Recovery Run @ 荔景山路 7.53 km

長課後的Recovery Run, 雖然努力控制心跳低過140, 但荔景的斜路仍令到心跳超過155, 下次想recover真係不應貪方便跑這處了。

Tuesday: Interval Training @ 深水埗運動場 8.61km
    今天提早到運動場跟大伙兒練習, 熱身兩圈後, 做了一些動態伸展動作, 便開始是日訓練。
    先維持2:00一圈的中速跑了5個400m, 然後就開始14個400m interval, 目標時間在1:3X內, 以下是14圈的時間, 由於大部份時間我都是跑第二線, 所以一圈度出來每圈大約是0.42m。

(1:28) (1:31) (1:35) (1:32) (1:30) (1:30) (1:32)
    (1:27) (1:29) (1:28) (1:30) (1:23) (1:31) (1:24)

跑一圈,抖一會, 其實也不是太辛苦, 感覺上跑tempo仲要辛苦好多。

Wednesday: Recovery Run @ 青山公路荃灣方向 9.68 km
    昨夜進行完高強度的interval 訓練, 今天緊接著安排時間進行了一小時的recovery run。
    今天嘗試新路線由葵涌道反方向向青山公路跑, 再在荃灣西海濱回家, 此路段大多時間都是平路, 但最麻煩是多人多天橋多馬路, 試過一次就夠了。

Thursday: Long Run @ 青山公路-御海峰 24.01km
    由於週末要上大陸吃喝的關係, 今天返夜後決定來一趟長課。
    已經是連續第五天練跑, 起初還以為昨日的Recover run已經帶走了雙腿於星期二interval training積下來的乳酸, 但跑了5 km到就開始感到腳軟軟, 速度不能輕鬆的維持下來。 儘管心跳跳得不算高, 但就是雙腳不能發力, 看來真是倦了。
    一直堅持跑了大約12km回頭, 開始感受到夜深冰凍的威力, 竟然是越跑越凍, 帶了手套但仍感覺得到手指凍僵了, 速度也慢到大約6:00/km, 心跳竟只有130左右, 要很用力才可keep 到平常的速率, 帶著冰冷的身軀回家。

Friday: Rest

Sunday: Rest

這個星期的里數仍是不夠,下星期日將會參加石崗的30km比賽,聽說是一條很辛苦的路程,希望能有好的發揮。另外,穿了不足半年的Asics Feather Wine已變得很殘舊了,底部已蝕得平了,要開始物色新跑鞋應付渣打全馬先得。

升級   100%

慵懶

回復 173# 的帖子

第二線約407.5米,OLDTREE 兄D時間都跑得幾好,1'2X的我都唔係經常跑到

石崗30K加油呀,真係甘中之甘黎架,個人而言覺得辛苦過跑一個渣打全馬,我舊年渣打全馬都只係比石崗用多52分鐘!

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 tank1438 於 2013-1-9 23:22 發表
    第二線約407.5米,OLDTREE 兄D時間都跑得幾好,1'2X的我都唔係經常跑到hgjD115" />" />hj

石崗30K加油呀,真係甘中之甘黎架,個人而言覺得辛苦過跑一個渣打全馬,我舊年渣打全馬都只係比石崗用多52分鐘!

多謝tank兄, 原來每線相差只有7.5m, interval跑還好, 但一跑10km自己的時間就掌握得很差了。

看來石崗30k真係好辛苦, 我要重新計算當日的步速先得了.......

升級   62%

該用戶從未簽到

不經不覺, 原來陪伴我左右的跑鞋Asics Feather Fine已經千瘡百孔, 由八月中購買直到現在, 已經累積了超過1000公里的里數了, 本來也還在掙扎幾時轉換, 但直到星期二練跑時被一跑友質問一句:「師兄, 你駛唔駛咁慳, 小心整傷呀」後, 決定添購新的跑鞋了。
    今次揀了支撐性頗強, 但價錢較大眾化的GT-1000, 雖然也曾考慮買GT-2000, 但試穿後發覺cushion太強, 貼地不夠, 所以還是選擇薄一點的1000算了, 相信應該會比之前的更為耐用罷。
    今晚收工就會試穿, 令人期待。

Uploaded with ImageShack.us

升級   62%

該用戶從未簽到

Week 20 (7/1- 13/1) 總里數: 61.86 km

Monday: Easy Run @ 荃灣公園 9.15 km
    一連休息了幾幾天, 今天只是用輕鬆的速度跑了一會, 就發覺小腿後近腳踝處抽著的痛, 可能熱身不足,越跑越痛, 最後不得不停下來, 在荃灣公園盡頭拉了一會, 就跑回頭返去休息了。

Tuesday: Interval Training @ 深水埗運動場 9.94 km
    今天收工後打的到深水埗跟陳教練學跑,熱身兩圈後,上半節的練習是10個400m的interval run,每個圈跑連休3分鐘時間,10個圈的時間分別如下:
    (1:43) (1:38) (1:39) (1:35) (1:35)
    (1:35) (1:35) (1:33) (1:35) (1:33)
    跑完十個圈, 感覺自己狀態不是太好, 小腿前面的肌肉扯著的痛。
    跑完10個interval,下半環節就是跑3 個1200m的tempo run,中間休息3-4分鐘。
    3 個1200m 時間分別是:
    (5:05) (5:15) (5:05)
    時間大約維持在1:45-1:50一圈, 收工趕來跑, 狀態不是太好, 自己也保留了一點以應付星期日的石崗30km的比賽。

Wednesday: Rest

Thursday: Rest

Friday: Easy Run @ 青衣北橋<->青衣運動場 12.06 km
    第一次穿上新買的GT-1000, 感覺不是太好, 除了重, 鞋底亦很硬, 回震很大, 加上footpod也帶得不好, 距離不準, 速度相信計慢了。
    為了星期日比賽做賽前熱身, 整體上也是慢慢的跑, 去到運動場不敢再去, 留力備戰。

Sunday: Race @ 大欖涌水塘 - SKECHERS 30Km Cum Shek Kong 10K 2013
    30.71 km (2:47:23)

第一次參加這個比賽, 賽前已知道會是一條相當辛苦的路段, 但最終跑落仍然是超出預計的艱苦, 令自己險些全軍覆沒。
    比賽前一早起來吃了一大碗飯才出發, 因為早餐時間距離開跑相差4個小時, 所以也不擔心會太飽, 影響成績。
    乘51跑巴士很快就到達石崗軍營, 去到現場等了一會才拿取號碼步, 熱身了大約30分鐘就開始上線出發。
    由於對路段不太熟識, 起初還抱著以5:00/km的步速前進, 很快地便發現這個速度用在這條賽道上實在過快了。跑了大約5公里, 第一個「辛苦位」開始出現, 先是落一條太約7-800m的大斜路, 然後緊接一條400m的上斜路, 當時已想到回程落斜一定要留力, 否則上斜一定沒氣。跑了10km, 當時時間大約是53min。 接著去到中段水壩落懲教所, 開始感受到這條賽道的威力, 來回跑了一段6-700m的上落斜位, 感覺和鹿頸調頭的那段差不多, 由於還是開段關係, 自己在上斜仍廳保持6:00/km內的步速, 20km時間大約是55min。
    跑到22-23km, 經歷了幾個大小斜路位, 開始感覺小腿後有少少反應, 直到最後5公里, 再要經歷那一個魔鬼上斜位, 自己終於捱不住要棄跑改行了, 行下行下, 發覺小腿後開始有抽筋的跡象, 上完斜路在水站度了一會, 開始擔心一抽筋就會跑不完這個比賽,於是只能用輕鬆跑的步伐向前, 時間也一分一秒的流走, 已經不能用比賽的心情進行餘下的4-5km路段了。途中大約拉了兩三次小腿, 慢慢跑下跑下, 抽筋感又好像減少了, 於是繼續維持著5分尾6分頭的速度跑回終點。
    衝線一刻真的很興奮, 感覺如釋重負, 在抽筋影響下, 仍能夠捱完最後5公里真的相當不易哩。

經歷了星期日一役, 自己本應有的自信開始動搖, 已練習了二十個星期, 里數已比早幾年多很多倍, 為何還會在25 km到就出現抽筋的尷尬情況呢? 假如渣打再有這樣的情況發生, 是否代表這大半年的努力是白費的呢? 餘下只有不足六星期時間, 自己又應在剩下的日子安排什麼樣的訓練呢……開始有點困惑了。

升級   0%

無聊

師兄加油、好高興眞係撞到你、我相信依個賽事係難度非常高、跑完依個賽事就發覺自己有什麼不足、所以不用太困惑、我覺得你應該練多d 長tempo或少許上落斜、我都唔係好你好多、我最後幾k咖上斜路都係快步行^_^

升級   100%

慵懶

師兄已經跑得唔錯,我舊年都係在25-6K的上斜位做左步兵,亦想抽筋最後幾K都係捱回去,你時間同我去年差不多,所以渣打340內應該無問題,操好D TEMPO,330都有機會

升級   1%

該用戶從未簽到

oldtree 發表於 2013-1-15 16:08
    Week 20 (7/1- 13/1) 總里數: 61.86 km

Monday: Easy Run @ 荃灣公園 9.15 km

師兄,
    我之前都買左對GT1000, 我都覺得對鞋很重,而且很厚
    如穿上太厚的鞋會影響腳部的推進, 在同一速度下雙腳要多一點力
    可能因為咁,先會出現抽筋情況.