香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

戒買裝備

升級   94.33%

該用戶從未簽到

如何戒買跑步裝備?
跑步裝備其實不多,但買下買下原有都唔少野。最終當然被大人驅逐出境。
+1 0
上一篇︰22.2.09 珠海半馬拉松 請於該日0715在起跑線上集合影大合照下一篇︰大家好, 青衣新手報到~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟平時好少行街買其他野,但係唔知點解,耐唔耐就會買一樣同跑步有關既野,
水壺,水壺腰包,背包,帽,襪,護膝等等小東西.但大樣野就比較可以忍到,例如跑鞋..

升級   0%

該用戶從未簽到

臨風 c hing

試試 SET 個好高的目標

達標先買

可以戒多買裝備

又可以進步

升級   0%

該用戶從未簽到

日子耐咗, 無謂嘢先自然唔少, 好難避免

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-18 12:05 發表
臨風 c hing
試試 SET 個好高的目標
達標先買
可以戒多買裝備
又可以進步

這也是一個很好的方法,小弟定了10k要sub50才可買新戰鞋.....
臨風兄下次手痕又想買野前,可以考慮e個建議丫~

升級   0%

該用戶從未簽到

UNICEF小弟10k bp 左

(個目標SET得不高)

買左新戰鞋 ha ha

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2008-12-17 21:10 發表
如何戒買跑步裝備?
跑步裝備其實不多,但買下買下原有都唔少野。最終當然被大人驅逐出境。

小數怕長計 , 新野日日 , 月月都有.
當自已去到一個階段 , 又想再 pro D, 点 ? 又再次出血
我而家唯有咁做
1) 戒買最新款 , 買上年款 (不過分分鍾斷碼)
2) 等有折頭一次過買 2-3 套 (跑鞋, 跑褲,  泳褲 , 上衣 , 背心,   etc...)
3) 上網 bid

而大人既問題 , 詐傻扮懵 (我而家應付佢既方法...只供参考 , 唔知 ching 你有無用得着 )
1) 忌着新野回家, 買左都要放响公司一排 , 帶回家唯有放在背包(見光死)
2) 响佢面前吹定風 , 阿某某 (你都識架)..買左件衫唔啱 , 2-3 折賣俾我 ...哈哈
3) 上網 bid 架...幾底架

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我想購置更多"軍備"都冇$$....

升級   76.67%

該用戶從未簽到

其實各位ching Tse有冇覺搞清礎點解  "長跑友 "會禁鐘意買装备呢??

我自己覺得有以下因由:
    1.  長跑友 喜歡跑步其中原因之一是Keep fit(或减肥), 因此,大家多多少少都喜歡有個靚D嘅Outlook,形的嘅衫褲鞋袜就少不了。
    2.  長跑好多時都一個人好悶禁跑,一套好的装備,會使自己醒神的,自信心强D,跑步都有力D。若果見到D街纺或有靚女回頭一望,即刻可以跑多10K。
    3.  長跑衫及褲是我用得最長時間,洗得最多次數的,對鞋更加唔使講,淨系里數計已超值,跑完重可以去街添。
    4.  跑步已經用好多時間,已經減省好多花錢機會,加埋慳車錢,真係好慳,買D野當係獎勵自己。
    5. 我老婆鐘意我Pro D,巨話會Man D。

所以,以後買完野可以大条道理,唔使收埋收埋。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2008-12-18 18:59 發表
    其實各位ching Tse有冇覺搞清礎點解  "長跑友 "會禁鐘意買装备呢??

我自己覺得有以下因由:
    1.  長跑友 喜歡跑步其中原因之一是Keep fit(或减肥), 因此,大家多多少少都喜歡有個靚D嘅 ...

非常贊同
    3. 長跑衫及褲是我用得最長時間,洗得最多次數的,對鞋更加唔使講,淨系里數計已超值,跑完重可以去街添
    4. 跑步已經用好多時間,已經減省好多花錢機會,加埋慳車錢,真係好慳,買D野當係獎勵自己。

升級   100%

該用戶從未簽到