香港長跑網  - 長跑長友

樓主: manpao
打印 上一主題 下一主題

半年腳痛的日子 (已經有2年1個月)

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 3 天

我睇左專科, 都話正常,講跑馬拉松易膝蓋容易退化,鬼吾知咩!
    冇藥食.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   100%

鬱悶

albutlau 發表於 2017-2-24 14:26
    C hing, 有無諗過做下超聲波或衝擊波? 可能有些幫助。起馬可以加速覆完。

咩叫衝擊波,成日聽人講, 但我吾懂.
    個醫生只話如果嚴重可以幫我打gel,我想冇咁厲害吓!?

升級   100%

奮鬥

升級   100%

鬱悶

albutlau 發表於 2017-2-27 12:27
    有些傷患太深層或較少血液到的地方, 按摩根本無乜用, 衝擎波原理系透過射頻去擊傷患處/周邊, 增加血液偱 ...

多謝意見,但心情十分矛盾,我曾經試過勒帶發炎, 食止痛藥跑馬拉松, 但現在是極可能是軟骨磨蝕,我好灰!

升級   100%

奮鬥

升級   100%

鬱悶

albutlau 發表於 2017-3-3 10:36
    師兄, 吾好灰, 我雙腳做過十字+半月手術, 肯定蝕得多過你, 如真系擔心, 去照MRI, 睇多個医生, 佢地可以看 ...

醫生轉介我做物理治療,但我吾敢做,因為識得一些人愈做愈差, 而且吾跑吾痛,好難同人解釋

升級   89.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

GO! 發表於 2017-3-3 13:09
    醫生轉介我做物理治療,但我吾敢做,因為識得一些人愈做愈差, 而且吾跑吾痛,好難同人解釋 ...

師兄你好返D未, 有無去照 MRI 同x ray?

最近我終於知道咩事了, 個膝頭無事, 係條股四頭肌有事, 條肌肉好硬, 拉到個膝頭

用foam roller碌, 依家有D進展.......

如果照左都係正常, 你可能都係好似我咁........ 上網揾下 trigger point, 可能幫到你!

升級   100%

鬱悶

manpao 發表於 2017-3-8 09:45

最近我終於知道咩事了, 個膝頭無事, 係條股四頭肌有事, 條肌肉好 ...

師兄,今朝我見物理治療師,答案一樣, 骨骼完全正常,但係肌肉太緊以至膝蓋受壓,拉到膝蓋四處肌肉痛.
    佢比多一句金句我: 跑長跑, 不只跑步,無時無刻要拉根

升級   100%

鬱悶

manpao 發表於 2017-3-8 09:45

最近我終於知道咩事了, 個膝頭無事, 係條股四頭肌有事, 條肌肉好 ...

多謝師兄關心! 感激

升級   89.67%

奮鬥

GO! 發表於 2017-3-8 17:35
    師兄,今朝我見物理治療師,答案一樣, 骨骼完全正常,但係肌肉太緊以至膝蓋受壓,拉到膝蓋四處肌肉痛.
    佢比多 ...

Yes!!!

不過我係上forum問人先知, 我找咁多個物理治療師都只係見我果到痛就醫果到

咁依家有無用foam roller 去碌trigger point?

登錄/註冊後可看大圖

我一碌大腿 X 個位, 有種寃痛感, 果種寃痛感覺會延申至膝頭上面, 即係我平時覺得痛的地方

我碌有事果隻腳, 可能太硬太緊, 肌肉會咯咯下, 無事果隻腳係完全無呢個情況!

升級   100%

鬱悶

manpao 發表於 2017-3-9 15:58
    Yes!!!

不過我係上forum問人先知, 我找咁多個物理治療師都只係見我果到痛就醫果到

我吾係日日上物理治療師,自己又未買枝狼牙棒,所以只係碌過兩次,其餘就自己拉
    不過真係好中,我今日已經可以好正常地跑完7k, 拉跟真係好重要

升級   89.67%

奮鬥

GO! 發表於 2017-3-9 18:22
    我吾係日日上物理治療師,自己又未買枝狼牙棒,所以只係碌過兩次,其餘就自己拉
    不過真係好中,我今日已經可 ...

你就好, 咁快好返............

碌過兩次就得.......

我碌左一個月多啲, 都仲未完全好晒........

成年無跑......

升級   100%

鬱悶

師兄,吾好灰心,只要發現源頭,就有希望, 可能你的痛症閣了太久,只要有恆心, 放鬆返喲肌肉,大家一齊去跑馬

升級   100%

鬱悶

manpao 發表於 2017-3-9 18:41
    你就好, 咁快好返............

碌過兩次就得.......

師兄,吾好灰心,只要發現源頭,就有希望, 可能你的痛症閣了太久,只要有恆心, 放鬆返喲肌肉,大家一齊去跑馬
    ,碌係其次,最重要拉

升級   7.9%

該用戶從未簽到

膝頭哥位痛,睇醫生可以講係浪費時間和金錢無。醫生祇是幫輕痛楚和消炎。食消炎藥止痛藥會好傷腸胃,就算夾埋胃藥食,都有可能仍然引起胃痛。

跑步引致膝關節痛,主因係,1. 跑姿不良,2. 肌肉過度緊張和 3.背盤腿骨不平衡,所致。醫生祇會治標,根本吳識醫扮識醫。消炎止痛過後,因基本原因無解決,不久又再痛過。
    膝關節位,係上身和足部的連接位,係整個跑步動作的weakness link。例如,當mid stance的時候,腳弓不夠強或穿左不足夠支撐的跑鞋,上身就會向內傾斜。腦袋會自動去控制平衡,就會叫上身向外傾斜,去抵消向內的沖力。上身就向外,小腿就向內傾斜,咁膝關節就會夾硬被扭動。每步個膝關節都扭一扭,吳痛就有鬼?

以上,祇是其中一個情況。還有多種情況引致膝關節痛。醫生,邊識醫?

如果有八字足,入字足,O型腳,X型腳,長短腳,骨盤傾斜,寒背,C和S型背骨,低腳弓,等,都會因跑步造成膝關節痛,腰痛,腳弓痛,等等。香港人,以上所講的骨格缺陷,100%中曬。所以,有些長跑人,跑得幾年就因傷退出跑步,改玩其它。

吳了解自己的骨格缺陷,以為跑步吳難,就追逐時間和長距離,祇會弄來不可逆轉的終身痛楚。正確方法係,學好跑姿,盡量去改善骨架不理想的問題,小心自己吳好俾時間和速度的英雄感,沖昏頭腦,咁就可享受跑步的樂趣。

註,以上所提到的骨架問題是可以更正,不是生出。骨,係活的,吳會生死左無得改善。

升級   89.67%

奮鬥

完全同意, 睇醫生真係無用, 只會開消炎藥, 照xray, MRI, 根源完全無提到

我中左 肌肉過度緊張, 真係好緊, 用foam roller碌會咯咯下........

那裡可以學好跑姿呢?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

背盤腿足不平衡骨架,係造成肌肉左右前後,過度緊張的主因。背盤腿足不平衡,多是後天的壞習慣造成,企坐行姿勢長期不正確。例如,O型腳,會造成腿內肌過度緊張,腿外肌被過度拉長。X型腳,就相反。

O型腳,係跑步的mid stance,因身體重心撞落地面,膝關節會向外扭,足外側落地之後,不能有效地進行內翻。腳弓的避震功能,不能完全被利用。上身係mid stance時,打橫向內傾斜。上身向內側移動,膝關節就向外移動。久而久之,膝關節內側就會磨損,產生痛楚。加上腿側外肌過度緊張,會磨到膝關節的骨,每一下屈曲,磨到會痛。

X型腳,就相反,膝關節外側就會磨損,產生痛楚。加上腿側
    內肌過度緊張,會磨到膝關節的骨,每一下鶌曲,磨到又會痛。X型腳,腳弓係mid stance時,過度受壓,把腳弓壓平還不特止,足部過度內翻,引致大腳趾出現bunion,母趾內翻的變形情況。嚴重會引起母趾痛。
    醫生吳了解bio mechanics,祇可以做舒緩性的治療,但不能根治。痛,就止痛,發炎,就消炎,腫,就消腫,磨損,就打Gel。當醫生供緊間樓,需要錢時,就建議做手術。醫生?算把喇。
    以上祇是兩個例子,去說明骨格不平衡會引致膝關節痛,和ITB痛。八字足,入字足,盤骨不平衡,過高/低腳弓亦會引起其它,包括膝關節,的痛楚。

正確處理方法係,1。 減哩數,吳好追時間,2。勤換新鞋,3。改掉行坐企壞習慣,4。深層按摩平衡緊張的肌肉,5。減少跑步時上身,上下左右的搖動,6。強化穩定的肌肉,7。把跑步練習的目標,全放在穩定上身的基本功,慢就慢。
    跑步係要求頗高技巧的運動,跑得健康所要求的就更高。吳係有兩隻腳就懂得跑。Running Bio Mechanics係專門學問。

升級   21.05%

開心

有無試過針灸?
    我傷左腳眼+小腿位, 針左, 轉好左,
    但因為我怕痛, 轉好後就轉用足浴, 疼血清得好快
    膝蓋舊傷針炙, 改善中, 會繼續另外, 食魚油丸奧米加三, 對傷有幫助

升級   89.67%

奮鬥

brompton 發表於 2017-3-21 18:43
    膝頭哥位痛,睇醫生可以講係浪費時間和金錢無。醫生祇是幫輕痛楚和消炎。食消炎藥止痛藥會好傷腸胃,就算夾 ...

所以,有些長跑人,跑得幾年就因傷退出跑步,改玩其它。

..........
    真係.......我跑左五年.............