香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2009.3.1 全港第四屆蕉拚日慈善籌款賽跑 (4th Beat the Banana Charity Fun Run)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

michael ching & blurmax ching, 多謝你地對小弟既支持,

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

小弟想發表一下對這個賽事的意見, 我去泰基的網站有這個賽事的link, 發覺號碼布好求其, 相信各位ching or ctse都參加不少香港的大小賽事, 第一, 各大小賽事的號碼布(紙)都係屬於比較

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

小弟想發表一下對這個賽事的意見, 我去泰基的網站有這個賽事的link, 發覺號碼布好求其, 相信各位ching or ctse都參加不少香港的大小賽事, 第一, 各大小賽事的號碼布(紙)都係屬於比較un少少(各賽事用的都差唔多質地), 同埋都會印上賽事的logo或名稱, 但各位不難發現, 這個賽事所謂號碼布, 只是一張好普通的紙, 有一個號碼, 號碼下面一條紅線, 就算係籌款, 都無理由咁求其(好似上面某D ching or ctse 講, 費用都幾貴下), 第二, 賽道選擇好有問題, 尖東海傍果D路, 根本唔適合作為比賽之用, 就算普通跑跑下, 籌款為主要目的的跑手都有危險, 何況有圖中有不少為香港前列的名將如陳家豪, 姚潔貞, 鍾宇灝等, 好容易會拗柴. 我覺得就算係籌款活動, 其他的配套都可以太馬虎. 大家看看每年的聯合國兒童基金會慈善跑, 最低籌款都要$380元,  但人地選址, 起碼主要都係跑馬路, 好少里數係迪士尼的路, 我上面所講的號碼布問題更加無發生.
    小弟的意見覺得這問主辦機構"世界癌症研究基金會"好有問題, 之前有朋友參加這個比賽, 找我可否有一些donation, 我對籌款的機構比較敏感(不要怪小弟, 太多機構利用香港人的善心去欺騙人, 唔好講其他, 我在街頭都遇過不少利用一些中年人士籌款的情況), 我去過佢地的網頁看過, 發覺想看看他們機構的領導人,負責人,同工的資料也沒有, 也只有一個普通的office地址.
    各位唔好介意我有以上的意見, 特別係好多參加以上比賽或有donation的ching or ctse. 因為這個比賽, 無論用一個長跑比賽,或如unicef 般的籌款長跑比賽,或只是一個活動的目的來看 ,都有令人好求其的感覺, 只是想藉長跑網表達一下.

升級   40.5%

該用戶從未簽到

原帖由 leehyalbert 於 2009-3-3 12:05 發表
    小弟想發表一下對這個賽事的意見, 我去泰基的網站有這個賽事的link, 發覺號碼布好求其, 相信各位ching or ctse都參加不少香港的大小賽事, 第一, 各大小賽事的號碼布(紙)都係屬於比較un少少(各賽事用的都差唔多質地), ...
    呢個係慈善跑,你當大人同細路哥親子活動就算了,大家開開心心,有飲有食有紀念品收.不能當正式賽事看.呢個機構冇可疑嘅,我出年會繼續支持.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

唔知raymond417 ching賽後所拍的大合照相片, 幾時有得睇呢

升級   93.33%

該用戶從未簽到

遲左上嚟報告...
    今次的比賽同玩過的好唔同,無諗過會有獎,加上可以同幾位師兄姐一齊跑吹水,所以特別輕鬆,開心...
    5公里參加人數比較少,得80人...可能少人,還有工作人員拉繩,比想像中好跑...
    可惜比賽前的果汁,驚飲完即跑會好辛苦,所以無飲...(原本都幾貴吓,有d後悔...)
    賽前的集體熱身,好特別,有趣...
    比賽中途,有位遊客幫我打氣,大叫gogo...我就回番 好開心...
    不過中途水站,竟然成支水,我唔想飲唔完,拿住跑,更唔想飲兩口就掉左去,所以無飲...
    比賽完畢,每人一個金牌...哈哈...
    之後還有小蛋糕食...不過最後的紀念品差左d...但件t好靚塔夠啦...