香港長跑網  - 長跑長友

腳痛應否繼續出賽?

關閉 [複製鏈接]

升級   67.85%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

星期一跑10K後隻腳已經唔係好妥,昨日跑13K後隻腳更加痛,主要是右腳,由腳掌痛到上大腿,現在行路都跛下跛下。都唔知係最近增加訓練量,還是換了新鞋所致。星期日15公里挑戰賽呀,好想參加,如果忍痛出賽,有冇問題呢?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

你痛得咁勁,絶對唔應該出賽,一定要休息
    休息幾日都痛的話,最後睇下醫生
    保重

升級   0%

該用戶從未簽到

"絶對唔應該出賽" 絶對同意

stanwong c hing

休息下 早日痊愈

!!賽事月月有!!

痊愈後先跑

長跑長友(有)ar

升級   45.45%

該用戶從未簽到

咁痛法俾我最少唔跑一星期~
    我試過腳掌痛,雖然未至於走路跛下跛下也沒跑一星期。
    師兄請保重~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-19 14:45 發表
    星期一跑10K後隻腳已經唔係好妥,昨日跑13K後隻腳更加痛,主要是右腳,由腳掌痛到上大腿,現在行路都跛下跛下。都唔知係最近增加訓練量,還是換了新鞋所致。星期日15公里挑戰賽呀,好想參加,如果忍痛出賽,有冇問題 ...

凡事唔好去到咁盡..
    一個比賽啫..
    若然傷上加傷,以後冇得再跑,咁咪重大獲...
    還是休息多點比較好...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ching, 要忍一忍呀

升級   0%

該用戶從未簽到

係囉,比賽一年到尾都有,比賽更加易傷,唔好制,都係果句,要長跑長有呀~~

同埋要搞清楚咩事,好少可由腳掌傷到上大腿~~

大部份既痛楚敷冰同埋捽下化學野都可以舒緩,如果好痛真係要睇醫生,對腳仲有幾十年用,唔跑都要行路,要愛惜自己,愛惜家人~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ching, 咁既情況, 就算去比賽, 成績都唔會滿意, 不如休息下, 好番先以最好狀態比賽

升級   67.85%

無聊

最慘打亂左備戰渣打半馬的部署。之前一星期只係練30K左右,只可應付到10K比賽。最近一星期增到40K,諗住後日跑場15K寓賽於操,下月再加操至每星期50K。現在抖最少一星期,距離渣打只有一個多月,都唔知操唔操得番呀

同埋都唔知乜原因導致腳痛,是因為增加左訓練量,還是最近換了新跑鞋所致呢。各位c hing覺得駛唔駛睇醫生,睇中醫(骨醫)定西醫專科好呢?定係就咁休息一星期?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

睇遠d, 今年渣打可能未如計劃,但如果因為短期的計劃,影響到以後的跑步生涯就唔值

睇醫生都要小心,鐵打的質素好難講,一定要搵個有保證, 如果唔係越搞越衰;而西醫,普遍門診唔係個個都對運動創傷有認識, 佢可能只係比止痛藥你食,叫你唔好跑就算, 如果食完止痛藥,休息一星期,再跑又痛, 我建議你去搵骨科

我係2006年隻右腳就係咁又睇鐵打, 又睇普通門診,搞左好耐,最後先知半月板有事;今年到隻左腳, 去搵個有附設物理治療的門診, 我諗佢地對運動創傷有多d認識,我無話佢知右腳出過事,佢檢查完左腳就估係半月板有事,食完止痛藥唔得, 佢就寫紙叫我去睇骨科. 前後一星期,有效好多,好d醫好,快d有得玩
    http://ginnywong9111978.mysinabl ... p?op=ArticleListing

升級   67.85%

無聊

原帖由 ginnywong 於 2008-12-20 11:11 發表
    睇遠d, 今年渣打可能未如計劃,但如果因為短期的計劃,影響到以後的跑步生涯就唔值

睇醫生都要小心,鐵打的質素好難講,一定要搵個有保證, 如果唔係越搞越衰;而西醫,普遍門診唔係個個都對運動創傷有認識, 佢可能只係比 ...
    我試下用冰敷和休息幾日,睇下會唔會好轉,再決定睇唔睇醫生。如果睇的話,我會睇下跌打先,屋企附近有一個先前睇過,應該幾好。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

比著係我就比賽前約一星期就開始休息(餓跑)
    留番隻腳來比賽
    賽完再慢慢抖....

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-18 22:45 發表
    星期一跑10K後隻腳已經唔係好妥,昨日跑13K後隻腳更加痛,主要是右腳,由腳掌痛到上大腿,現在行路都跛下跛下。都唔知係最近增加訓練量,還是換了新鞋所致。星期日15公里挑戰賽呀,好想參加,如果忍痛出賽,有冇問題 ...

Stan hing ~

If it is the last race of your life, I say go for it.  Otherwise, rest up and see doctor unless you want it to get worse.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

我自己腳痛繼續出賽的後果就是自10月26日大尾督半馬一役後至今仍無法跑步,連所報的明年渣打全馬也不得不放棄! 所以腳痛一定要好好休息,保持健康,這樣才能長跑長友的。

升級   67.85%

無聊

今早雖然已有好轉,但權衡利害後,決定放棄參出賽了。希望再抖幾日,唔再痛,可以練番吧。

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2008-12-21 21:51 發表
    今早雖然已有好轉,但權衡利害後,決定放棄參出賽了。希望再抖幾日,唔再痛,可以練番吧。

英明決定, 祝早日康復, 長跑長有

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanwong 於 2008-12-21 21:51 發表

明智之舉,日後大把比賽等你去跑,大把日子俾你跑.
    長跑長有,早日康復,再戰跑場.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

抖足隻腳, 長跑長有呀~