香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: didianna

是否太慢呢???請各位指點...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   61.58%

該用戶從未簽到

想問下你地跑緊點知道自己跑咩速度?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-12-20 11:20 發表

屈sir o既 group pacing 係好work架! Thank you!

非常認同。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 didianna 於 2008-12-20 09:56 發表
    各位c hing/c tse.我終於知道自己嘅跑速..係大約7分鐘一公里..我一星期跑五日..每次跑9至10公里..跑一63至63分鐘..(跑兩天休一天)..其中一天係長課(暫時只跑過一次...跑咗個半鐘)..想問下以我現時的情況 ...

ching,
    我初初學跑也是七分鐘一公里,08渣打十公里跑了1小時10分,依家也keep住一星期三,四次,每次8-10公里,其中一次跑長一些(15-17公里),對耐力很有幫助的,練多一些,自然會快了,我依家可以跑六分鐘多些一公里,希望今年渣打半馬可以跑到2小時十五分
    ching 加油練習啦,你得既!!

升級   0%

該用戶從未簽到

慢唔係問題, 練多d就快, 最緊要有毅力同恒心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 xue 於 2008-12-20 15:16 發表

其實係靠平時練習時check住自己步幅,習慣左之後便會知道大約o既速度,到比賽時,沿途有距離牌標示係幾多K,每過一K按一下自己個表(lap)制,便知自己用幾多分鐘黎跑果一K,跟住調節下速度,以達到預定既速度黎跑到終點。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-20 17:30 發表
    慢唔係問題, 練多d就快, 最緊要有毅力同恒心!

X2 非常認同!

升級   8.33%

該用戶從未簽到

原帖由 xue 於 2008-12-20 15:16 發表
    要靠平時練習計住

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   59.4%

該用戶從未簽到

我想問下VO2 Max Pace同Speed Pace有乜樣用?
    個時間同距離通常係點set架?
    係咪唔同既比賽就要練唔同既距離架?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008/12/20 10:09 發表

如果要在兩小時半內完成半馬,應不難,時間緊迫,小弟建議閣下一星期減番1-2日,而練跑的三至四日,盡量找一日走足半馬距離,其他日子都跑10K以上。留多些時間,比對腳休息及比時間身體回復體力。

多謝師兄意見,,我會考慮下..謝謝..

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008/12/20 10:19 發表

快慢唔係問題,如果係第一次跑半馬,應該可以在指定時間(三小時內)完成,21X7min=147分鐘,我也是去年才學長跑,我保持約6分鐘一公里,2008渣打半馬以2小時01分完成,不過建議ching練長d時間同埋練o下跑上斜路,如 ...

謝謝師意見..其實我每課跑步都有兩段路係上落斜的,,,同我有跑山底,,兩年前跑十公里時,,,入西隊果段都完全有問題的...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

謝謝師意見..其實我每課跑步都有兩段路係上落斜的,,,同我有跑山底,,兩年前跑十公里時,,,入西隊果段都完全冇問題的...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008/12/20 10:09 發表

如果要在兩小時半內完成半馬,應不難,時間緊迫,小弟建議閣下一星期減番1-2日,而練跑的三至四日,盡量找一日走足半馬距離,其他日子都跑10K以上。留多些時間,比對腳休息及比時間身體回復體力。

咁C Hing呀,,如果我吾跑果日去行山,,你覺得好嗎..可以比對腳休息之餘又又可以keep住度氣嗎,,,我係怕休息太多到時跑吾到..我目標係兩個鐘內完成半碼..仲要一口氣完成..中途吾好停.....

升級   61.58%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-12-20 17:35 發表

其實係靠平時練習時check住自己步幅,習慣左之後便會知道大約o既速度,到比賽時,沿途有距離牌標示係幾多K,每過一K按一下自己個表(lap)制,便知自己用幾多分鐘黎跑果一K,跟住調節下速度,以達到預定既速度黎跑到 ...

thanks allanccl ching and other chings.