香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

疑點重重•是否受騙,請各位自行分柝

升級   82%

該用戶從未簽到

近日有內地一個半馬拉松比賽在網上流傳,公開報名,但我這個老人家覺得疑點重重,請各網友比少少意見。

白頭佬

+1 0
上一篇︰CHAIRMAN 兄...下一篇︰白頭師兄說的是 ... ?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

白師兄是否指珠海果個? allanccl師兄已報了名, 比左錢.... 就等allanccl師兄向大家講講吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔係掛?

升級   82%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-12-20 14:23 發表
馬王,這件事你點睇??

伯伯

小弟剛剛看完"主辦機構"的網頁......連條路線及查詢電話都搵唔到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

『第一屆珠海半馬拉松賽』個人收費$175、4人一組為$500。如欲參賽的請填寫【報名表】及將款項存入HKBank A/C 068-4-700594,並將報名表及入數紙傳真至3583 0108或郵寄"香港北角英皇道278號新時代廣場1樓162B室,長鴻旅遊有限公司收";截止日期09年1月10日。如自行報名的請根據【此程序】投報。

Really?  There was an announcement on Thaiquain's web site site.  Better contact the travel agency to collect more information then.

http://www.zhuhai-marathon.com/marathon.php

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2008-12-20 14:45 發表

小弟剛剛看完"主辦機構"的網頁......連條路線及查詢電話都搵唔到
    國內賽事,為何連中文宣傳單張都無,是否只供老番玩?

伯伯

升級   32%

該用戶從未簽到

唔通而家連比賽都有古惑野???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 JoeJoe 於 2008-12-20 18:05 發表
    唔通而家連比賽都有古惑野???

唔係比賽都有古惑野,個網站用英文,不過文法有d錯,好似 you company 應該係your company,如果閣下細心計一下,一個人騙$175,有一萬人報名,便淨袋一百七十五萬啦。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

唔知有冇辦法查明各項資料之出處?

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

各位ching入個網睇真d,個比賽係澳門某體育會組織架,應該係只將比賽地點放在珠海而已,同珠海方面係完全無關,比人感覺係佢地體育會內部活動,本來就無預有好多外地人來參加

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 12# 的帖子

仲有
    將相好似係渣打馬拉松來的....
    留意左側圍住賽道的板

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-21 14:02 發表
    仲有
    將相好似係渣打馬拉松來的....
    留意左側圍住賽道的板

佢地都話係第一屆咯,我相信係借用人地既相而矣,正常丫,以前未搞過又何來有馬拉松相呢?
    放心啦! 等遲d便會清楚d。唔好再估了,最重要係長跑網d ching/ctse 要報名都唔好入錢住,咁咪無蝕底啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

各位網友:
    珠海假日酒店客務經理已經回覆小弟,証實第一屆珠海半馬拉松是真的,大家可以放心報名,以下是該經理給小弟的回覆電郵以供大家參考。

Dear Mr. Allan Chan:
    Greeting from Holiday Inn Zhuhai! Many thanks you can contact us.
    Here to be confirmed with you Zhuhai Marathon Event will held on Feb. 22, 2008. It’s organized by Zhuhai Tourism Board and Zhuhai Gym Board. And the news briefing will held shortly. You can login the website  http://www.zhuhai-marathon.com/marathon.php to register.
    As the details information, Upward Bound will contact you later.
    Best regards,
    Rose Cheng
    Executive Office Secretary
    Holiday Inn Zhuhai
    Tel756)-3228888

Fax756)-3228893

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-12-22 18:51 發表
    各位網友:
    珠海假日酒店客務經理已經回覆小弟,証實第一屆珠海半馬拉松是真的,大家可以放心報名,以下是該經理給小弟的回覆電郵以供大家參考。
    Dear Mr. Allan Chan:
    Greeting from Holiday Inn Zhuhai! Many t ...
    舉辦機構為釋疑團,以正視聽,應將內容公告天下,若否,勢必影響有意參加者的報名意欲。

白頭佬

升級   32%

該用戶從未簽到

麻煩allan c hing了..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 JoeJoe 於 2008-12-22 23:15 發表
    麻煩allan c hing了..

JoeJoe c hing 客氣了!
    其實我和我的朋友共八個人已經報左名,都好希望有得跑,所以一定跟緊d,我這斑朋友和我經常回國內跑馬拉松的,見慣晒,知道佢地做野係咁亂架,過多一兩屆,有左經驗之後會改進的了,因為今次係外國人主辦,所以和中國內的機構溝通一定差一點,不過為安全計,大家都係遲d先至報名吧!
    雖然佢話只有一千個位,因為佢地d宣傳麻麻地,而且重係全英文,國內同胞睇唔明,香港人又怕唔可靠,我相信一月尾才報都趕得切的。

升級   13.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 13 天

番文....
    應該係真...

升級   0%

該用戶從未簽到

allanccl c hing

thank you