香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

冬天練跑~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係個好怕凍既人,本身熱得慢,散熱快,夏天練跑辛苦可以跑慢D,無咩問題,一到凍天就橙啦,因為有時會晌屋企樓下就起跑,所以會晌屋企熱身,但始終無得跑,所以熱極都唔係好熱,一出街果下辛苦到非筆墨所能形容~~

著得多衫一來好唔舒服,二來一跑順左一定熱,所以小弟一到冬天就好懶好懶練,對上兩年都跑渣打全馬都係因為賽前一個月超勁疏操(幾乎無操)而跑得勁辛苦,今年一定唔可以再係咁,想請教各位ching ctse 有咩好方法保溫又唔會好阻自己跑,另外點樣克服寒冷(真係好辛苦好辛苦)~~

仲有戴手套跑其實好唔好架呢??有無用,同埋會唔會唔好??
+1 0
上一篇︰晒草灣之跑完再烚 14/1 - 見第4頁 (post #80)下一篇︰女 士 長 跑 較 易 受 傷

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我試過有次得12,13度都照樣短衫短褲跑....
    果次都係頂硬上
    只要做夠熱身就得~
    不過而家有長褲(緊身果隻)就會著佢來跑
    有必要的話上身可加件細細地ge jacket
    戴手套跑都試過 冇乜大影響~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我跑個身會暖~隻手就係越跑越凍~~暖唔到既
    如果你都係咁~可以試下帶手套~~我覺得幾好用

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

試下穿便利雨衣保暖,跑慶左可以即棄,不過唔環保

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-22 10:50 發表
    我試過有次得12,13度都照樣短衫短褲跑....
    果次都係頂硬上
    只要做夠熱身就得~
    不過而家有長褲(緊身果隻)就會著佢來跑
    有必要的話上身可加件細細地ge jacket
    戴手套跑都試過 冇乜大影響~

試過一次十鬆D 度兼落雨,一出去果下真係頭昏腦脹,好想好想跑番轉頭,堅持左大約10min 至好D...

長既緊身跑褲大貴啦...

jacket 跑熱左一定好想除~~

今晚會試下戴手套,謝謝分享~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-22 11:14 發表
    我跑個身會暖~隻手就係越跑越凍~~暖唔到既
    如果你都係咁~可以試下帶手套~~我覺得幾好用

我跑熱左對手都熱既,其實最大問題係初時果1-2km,我熱得好慢,但熱左就好唔想著長袖~~

今晚試戴手套~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 11:46 發表

如果真的太凍,小弟會穿薄身長衫長褲跑,而手套會用勞工手套,方便跑熱後,手套可即棄唔心痛。

今晚著一件快乾衣外面加多件長T 希望夠啦~~

手套我叫左人幫我買左對女人工作手套,黑色,5皮一對,可以多次使用環保D~~

陳日又晌失豬島10蚊店果左對令少少既,厚DD~~

不過兩對都未試過,今晚轉冷會試試~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2008-12-22 12:15 發表
    試下穿便利雨衣保暖,跑慶左可以即棄,不過唔環保

真係幾唔環保...我年年渣打D 雨衣都唔舒得用,直到有次行山至俾左朋友用,有價值D 馬~~

升級   0%

擦汗

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 12:29 發表 試過一次十鬆D 度兼落雨,一出去果下真係頭昏腦脹,好想好想跑番轉頭,堅持左大約10min 至好D... 長既緊身跑褲大貴啦... jacket 跑熱左一定好想除~~ 今晚會試下戴手套,謝謝分享~~:loveliness ...
    我都只係買d 雜牌貨(可能原本係要出口的)
    只係廿幾三十蚊就有...
    有次係元朗大馬路見到就買咗兩條

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-22 18:14 發表
    我都只係買d 雜牌貨(可能原本係要出口的)
    只係廿幾三十蚊就有...
    有次係元朗大馬路見到就買咗兩條

咁荀??我唔介意用雜牌貨,o岩用就得,ching 可否指點一下小弟邊樹買~~

升級   0%

該用戶從未簽到

今日第一次用手套,加件長綿T,感覺良好,去到豬屎河西岸頗大風但都無非常凍既感覺,手套+長綿T 保溫效果唔錯,謝謝ching ctse 指點~~

升級   55.26%

該用戶從未簽到

我最凍試過八度跑,又大風,著背心短褲加手套,個人跑起熱,個鼻係咁流流水

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-22 12:36 發表

真係幾唔環保...我年年渣打D 雨衣都唔舒得用,直到有次行山至俾左朋友用,有價值D 馬~~

Me too.
    屋企有幾件渣打雨衣, 唔捨得用.
    前排行山落大雨就開左一件, 質料夠厚, 超大件適合行山用, 由頭lup到落腳, 足夠包住個人連背囊有餘.
    吹乾件雨衣, 去海洋公園玩沖浪船再用, 用完送給排隊玩而沒有雨衣的遊客, 十足價值.

升級   0%

難過

天氣突然轉冷, 首次出動長褲, 穿風褸跑過半程, 回程逆風, 強風迎面吹對抗身體, 吹得手面赤赤痛, 逆風跑倍感吃力, 也不敢停下腳步, 恐怕會容易冷病.

各位保重身體, 唔好冷病啊!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

天氣凍左, 人都懶左
    我又係好怕凍, 而且上年冬天一跑次次都病

今年..我會著曬長褲同帶外套跑
    一跑完,會即著外套先做cool down
    咁樣,保暖好多又唔會咁易病

ching我未試過戴手套, 但聽講好似跑時保暖d同個人無咁凍
    ching 不如試下再返黎講下試後感

大家都要小心身體呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 00:46 發表

Me too.
    屋企有幾件渣打雨衣, 唔捨得用.
    前排行山落大雨就開左一件, 質料夠厚, 超大件適合行山用, 由頭lup到落腳, 足夠包住個人連背囊有餘.
    吹乾件雨衣, 去海洋公園玩沖浪船再用, 用完送給排隊玩而沒有雨衣的 ...

係呀,件野質料好好~~

叮噹ctse 好勁呀,重用重用再重用,俾個good 妳~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-12-23 09:32 發表
    天氣凍左, 人都懶左
    我又係好怕凍, 而且上年冬天一跑次次都病

今年..我會著曬長褲同帶外套跑
    一跑完,會即著外套先做cool down
    咁樣,保暖好多又唔會咁易病

ching我未試過戴手套, 但聽講好似跑時保暖d同個人無 ...

尋晚第一次用手套,加件長綿T,差不多到膝頭既拉筋褲,感覺良好,去到豬屎河西岸頗大風,但都無非常凍既感覺,手套+長綿T 保溫效果唔錯,尤其手套好似第一個門已經鎖住體溫較少流失~~

我買左兩對cheapcheap 綿手套,除左保溫之外仲可以抹汗,感覺抹落去舒服過用護腕添,仲有用洗衣機洗完有清新既香味~~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

今日我休息,本來係諗住去跑..但咁鬼凍..我吾係怕涷..係怕跑完又鼻敏感發作,,好辛苦,,又吾中意用口罩,,,都吾知點好,,,休咗兩日啦,,,吾可以再休啦,,,吾係就到時跑吾到就慘啦,,,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 09:55 發表
    今日我休息,本來係諗住去跑..但咁鬼凍..我吾係怕涷..係怕跑完又鼻敏感發作,,好辛苦,,又吾中意用口罩,,,都吾知點好,,,休咗兩日啦,,,吾可以再休啦,,,吾係就到時跑吾到就慘啦,,,

come on 大N娜 ctse!! 起身練跑啦,再dup 以後唔駛跑~~

shcnix ctse 都有鼻敏感,都幾嚴重,但佢呢排好似操得幾好喎,可以請教下佢~~