香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

冬天練跑~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2008-12-23 22:30 發表

鼻敏感真係令人感到無助, 食藥都無用

我既醫生叫我日日運動, 但試過體力上支持唔倒, 運動完當晚即生病, 不過我仍然相信多做運動身體好既, anna ctse 要努力對抗鼻敏感呀

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
    家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:41 發表

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
    家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!

犀利呀!跑步真係有益身心!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 叮叮噹 於 2008/12/23 22:41 發表

加油! 為健康而努力跑! [/quote
    多謝你啊,,叮噹CTSE...

升級   0%

難過

原帖由 didianna 於 2008-12-25 15:52 發表
    [quote]原帖由 叮叮噹 於 2008/12/23 22:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

家人以前有嚴重哮喘同鼻 ...

Dianna,

妳有冇跑步呀?
    如果有暖水泳池, 去游水更能增強心肺功能, 改善呼吸道的免疫力.
    ctse腳痛時去游水, 對關節的痛症有舒緩作用.

祝身體健康, 長跑長有.

升級   0%

擦汗

回復 45# 的帖子

我都係腳痛時
    幾凍都走去游水~
    同埋今年有段時間見到周圍好多人都病但係自己冇乜野~
    另外 呢一兩年鼻敏感都少咗好多了
    可能練跑5~6 年先見效@@

升級   86.84%

該用戶從未簽到

我都買左件長衫用黎跑步, 聽日會買多件長褲, 可能買多對手套~

升級   0%

該用戶從未簽到

凍得一兩日,呢日就著背心跑一陣都流晒汗...

升級   92.85%

該用戶從未簽到

It is only -1C here in Las Vegas.  If I have to run, I will put on my long pants, t shirt, running jacket (like a wind jacket), gloves and toque.

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-25 16:02 發表
    我都係腳痛時
    幾凍都走去游水~" />" />
    同埋今年有段時間見到周圍好多人都病但係自己冇乜野~
    另外 呢一兩年鼻敏感都少咗好多了
    可能練跑5~6 年先見效@@

Agreed , 我近三年好專注長跑 , 身體係好左 , 傷風感冒每年都係一兩次

升級   86.84%

該用戶從未簽到

今日買左條3/4 tight, mizuno, $196, 今晚試著住跑, 感覺有D奇怪, 可能一來今晚真係有D熱, 著長衫3/4長褲跑有D熱既感覺, 二來條褲既Knee位真係有D緊, 唔知會唔會影響血液流通, 不過可能著耐左會OK。

應該係好凍果幾日先要著成咁

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 草兄弟 於 2008-12-28 23:24 發表
    今日買左條3/4 tight, mizuno, $196, 今晚試著住跑, 感覺有D奇怪, 可能一來今晚真係有D熱, 著長衫3/4長褲跑有D熱既感覺, 二來條褲既Knee位真係有D緊, 唔知會唔會影響血液流通, 不過可能著耐左會OK。

應該係好凍果 ...

草ching 晌邊樹買架,有無model #?

Knee 位緊我睇無咩問題既,我跑山用M 碼既護膝,要用力拉上去至戴到,但連續跑廿幾個鐘都無問題,你條tight knee 位緊應該係保護你個膝頭~~

升級   5.79%

該用戶從未簽到

如遇著冷天, 我頂多著外套.
    (好像今晚的情況便不用穿外套)
    褲依舊是短的, 始終起跑後數分鐘, 身體己經暖起來.