香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

女 士 長 跑 較 易 受 傷

升級   0%

該用戶從未簽到

馬 拉 松 比 賽 近 年 越 來 越 受 歡 迎 , 但 新 加 坡 骨 科 醫 生 卻 提 醒 女 士 , 受 到 身 體 結 構 差 異影 響 , 女 士 長 跑 較 男 士 受 傷 的 風 險 高 出 逾 一 倍 , 因 為 女 性 的 髖 骨 較 寬 , 大 腿 的 四 頭肌 比 男 性 高 , 令 女 士 跑 步 時 膝 蓋 骨 要 承 受 的 壓 力 較 大 , 加 上 女 性 運 動 時 較 傾 向 於 將身 體 重 心 集 中 在 一 隻 腳 , 令 受 傷 風 險 提 高 。 研 究 又 發 現 在 路 面 崎 嶇 不 平 的 郊 野 公 園跑 步 , 受 傷 風 險 較 在 平 路 高 1.7 倍 。

(轉載至蘋果日報)
+1 0
上一篇︰冬天練跑~~下一篇︰腳趾瘀

升級   0%

該用戶從未簽到

加 上 女 性 運 動 時 較 傾 向 於 將身 體 重 心 集 中 在 一 隻 腳
唔知眾 ching, ctse 有無呢個情況... 我係成個人集中響右邊....
好想去改善佢...唔知有咩方法去解決呢?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-22 10:17 發表
加 上 女 性 運 動 時 較 傾 向 於 將身 體 重 心 集 中 在 一 隻 腳
唔知眾 ching, ctse 有無呢個情況... 我係成個人集中響右邊....
ee師姐呢樣真係要小心,我都有呢個問題,跑步時的平衡很重要,側埋一邊令個邊受力過多是唔太好的。另外亦有跑手認為跑街最好plan原路來回,因為街道通常都會微微傾側,原路來回可balance返身體兩邊受力。
希望有經驗的師兄/姐可再補充。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-22 10:17 發表

基本上好多人都冇法將重心平均分配於二隻腳上,但唔知原來女性會較男性嚴重.

升級   0%

該用戶從未簽到

我每次練完習,感覺左腳比右腳的肌肉痛多少少..
應該都有側重的問題...

升級   0%

該用戶從未簽到

其實尤其是上斜最明顯... 我右腳出0左 7成力.. 朋友話我唔平衡得好明顯..

想緊係未要強逼自己用左腳上斜....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-22 11:15 發表
其實尤其是上斜最明顯... 我右腳出0左 7成力.. 朋友話我唔平衡得好明顯..

想緊係未要強逼自己用左腳上斜....

趁問題未嚴重時快些糾正番啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-22 11:17 發表

趁問題未嚴重時快些糾正番啦~

知道... 我會在賽季後執執佢

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

多謝提供資料.

小妹跑街都是原路折返,也唔多覺自己有側向一邊力.
    反而跑跑步機比較難平衡,會左右不定時跑側.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-22 15:21 發表
    多謝提供資料.

小妹跑街都是原路折返,也唔多覺自己有側向一邊力.
    反而跑跑步機比較難平衡,會左右不定時跑側.

小妹朋友笑我... 右邊小腿明顯結實好多...
    (其實自己都知自己事...)

升級   9.67%

該用戶從未簽到

我都係呀...我右腳肌腱傷咗啦,,,都吾佑要休幾耐至可以再跑....

升級   0%

該用戶從未簽到

各位師姐小心!

升級   12.63%

該用戶從未簽到

伤痛期时,我跑完后右腰骶马上会有明显的痛感

升級   25.26%

該用戶從未簽到

我反而右腳成日傷 搞到成日用左腳..

升級   18.42%

該用戶從未簽到

我都一樣有呢個問題
    試過將重心放返起左邊,旦跑起上黎好唔自然.
    唔知點改善..

升級   92.11%

該用戶從未簽到

死lar, 我中左....我左膝覺得痛....衣家休息幾天睇下點

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 momochihuahua 於 2009-9-14 11:01 發表
    死lar, 我中左....我左膝覺得痛....衣家休息幾天睇下點

敷下冰睇下有無好轉

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2008-12-22 10:11 發表
    馬 拉 松 比 賽 近 年 越 來 越 受 歡 迎 , 但 新 加 坡 骨 科 醫 生 卻 提 醒 女 士 , 受 到 身 體 結 構 差 異影 響 , 女 士 長 跑 較 男 士 受 傷 的 風 險 高 出 逾 一 倍 , 因 為 女 性 的 髖 骨 較 寬 ,  ...

這种研究在下在國外從沒聼過。特別在美國,全馬完成者有四成以上(有時甚至是超過一半)是女性。女性跑手也沒有特別多受傷,而且,根據exercise physiologists,女性比男性比例上更適合長跑。一下是Pfitzinger/Douglas在Road Racing for Serious Competitors有關女性跑手的描述。
    "... The physiology of running is the same for both genders - studies have shown that women obtain the same % increase in VO2 max with training as men and that the overall pattern of adaptations to training is identical in men and women runners.  

Still, physiology puts women at a disadvantage when completing against men, from the 100-meter dash to the marathon, and at every distance between.  Among the gender-related physiological differences that affect running performance are the following:
    1. Women have smaller hearts than men, so the heart pumps less blood per contraction, resulting in a higher heart rate at a given workload.
    2. Women have lower hemoglobin levels than men, so less oxygen can be transported to the working muscles.
    3. Women have higher essential body-fat stores than men.
    4. Women have less total muscle mass than men because of lower levels of testosterone.

For distance runners, one of the main effects of these factors is that women have lower VO2 max values than men.  Although yet to be proven, there's reason to think that beyond the marathon, these factors might not be as much of disadvantage.  In ultramarathons, there's speculation tha women may be capable of equal or better performances than men because of greater ability to use fat for fuel and the advantage of smaller body size in dissipating heat."

我建議女性跑手不要太在意一些還不能証實的醫生研究,而且是在蘋果日報(在下以領教過蘋果的失實報道),以免影響自己訓練的信心。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

刚刚開始跑步時主要是跑球場,跑了一段時間,左側pat pat同大脾外側開始唔舒服,
    冇麼為意,繼續跑,結果越來越痛……搞到行路都“跛跛吓”