香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ee_tpk

ee 筆寫 跑步 blog

升級   20.35%

該用戶從未簽到

各位明天梅子林的朋友們!早D訓哦要!
吾系天日番工又無精神,跑步就更無神了……
E E 你都好勁下喔~運動量
KEEP  住落去AR~
只是 gym 了一小時.. kick boxing

升級   0%

該用戶從未簽到

昨夜再上梅子林....
分段時間:
沙田運動場 ---> 梅子林路口 (24:30)
梅子林上斜                       (11:40, 梅子林 pb)
梅子林落斜                       (10:30)
小休 + 梅子林路口 ---> 沙田運動場 (25:46)
total : 1h12m26s
感覺尚算不錯... 今次無唔想跑既感覺... 不過跑完之後左腿肌肉好緊... 回家要冰敷了....
不過擺手問題似乎好嚴重..要改善....

是晚與同事羽球一小時~~

升級   0%

該用戶從未簽到

是日跟團 萬宜長課 + bbq
19.5k 進帳......時間約 1h55m...

好開心好開心...
坐車時...見到天色很好... 又有點風... 本以為可以不用穿風褸...
誰知下車時仍然很冷...活活 ctse 提議小妹著短袖衫 + 風樓...
由水上活動中心到東西霸交界位一直都是上斜... 加上天氣凍未夠熱身...這一段路積聚了不少乳酸...
過了交界位前往東霸, 因為開始有上落斜位... 乳酸開始散了... 半路中... 車亞文開始拍住小妹一齊逍遙跑 (其他 ching 已經加速走了)
天色很好..風景好美..不知不覺得到了東霸回旋處... 慢跑欣賞了東霸的層積岩一會後就回程了..回程途中..其實幾乎在上斜途中步行.. 但最後慢慢的..跟著車亞文的步伐不知不覺到了交界位... 當小妹還在十五十六中的時候... 車亞文就跟我說,"不如跑 21k 啦".. 之後就一直跑去西霸.. 去程時因為大家不知道還有多少路要跑..所以步伐也不太快.. 沒多久就見到白頭 ching 輕盈地回程...之後就見到其他 ching 回程...西霸回程時大家都不知不覺的快了... 但不再見到有其他 ching ctse 了... 當我們再次去到水上中心的斜路時..就見到 vv(定係菲菲?!), 叮叮噹, anson 和七兄回程.. 車亞文好興奮的叫我"界晒佢地"... 我叫他先"界"..我盡量快一點... 在大閘前見到 maymay... 和 nc... 當然要影一張"衝線"相...這一天的長課總算是完成了...

主菜當然是 bbq... 回到家後..敷冰..拉筋..但發現左邊膝頭和大腿好累好累... 連行路都有一點問題了...
小妹明天糖尿跑... 要早點休息...

升級   0%

該用戶從未簽到

ee . 加油.

升級   0%

該用戶從未簽到

是日糖尿跑..天氣寒冷~其實在昨日長課之後... 心裡不停掙扎該不該來... 畢竟天氣冷..人懶惰時就會多藉口...
不過最後都起床來了... 出發時發覺自己落樓梯勉勉強強都感到有點不妙
開始時腳還很硬..唯有慢慢跑 warm up.. 在經過 last 2.5k 牌時..左膝忽然無力... 有兩次疾了一疾..誰不知之後就差點跪低仆到...嚇到在我身邊的大叔... 在 last 大約 600m.. kinkin ching 大叫.... 叫我快點爆仲有 600米... 誰不知我身邊的人忽然都加速了... 最後自己加速完成了最後 600米...本以為今日的 pacing 會慢了..看回時間...跟自己一直跑開的 pacing 還是差不多... ...
分段時間
0-1k 5m47s
1-2.5k 8m50s (14:37)
2.5-5k 13m39s (28:16)
5-7.5k 13m47s (42:03)
7.5-9k 8m43s (50:46)
last 1k 5m28s (56:14)

無論之前果日做0左 d 咩... 速度都係差不多... 可能還有點進步空間...但是還是不喜歡跑到心幾乎跳出來... 死唔斷氣的感覺....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-11 14:28 發表
是日糖尿跑..天氣寒冷~其實在昨日長課之後... 心裡不停掙扎該不該來... 畢竟天氣冷..人懶惰時就會多藉口...
不過最後都起床來了... 出發時發覺自己落樓梯勉勉強強都感到有點不妙
開始時腳還很硬..唯有慢慢 ...

ee:
真係休息兩日唔好跑la,星期三晒草跑完再去十下十下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-11 14:28 發表

ee 。 琴日跑左19.5K 。 今日再跑。只是回吾夠氣者。 你已好叻架喇。
積極備戰118 。 OK!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-11 20:45 發表

ee:
真係休息兩日唔好跑la,星期三晒草跑完再去十下十下。

大圍兄... 我星期三都睇情況再決定跑唔跑..不過點都會來十下十下....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-1-11 23:21 發表

ee 。 琴日跑左19.5K 。 今日再跑。只是回吾夠氣者。 你已好叻架喇。
積極備戰118 。 OK!!

活活 ctse... 我會積極休息備戰118....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-11 23:37 發表

大圍兄... 我星期三都睇情況再決定跑唔跑..不過點都會來十下十下....

好呀! 一齊跑個飽再十下十下十個飽.
    星期三見.

升級   0%

該用戶從未簽到

無論之前果日做0左 d 咩... 速度都係差不多... 可能還有點進步空間...但是還是不喜歡跑到心幾乎跳出來... 死唔斷氣的感覺 ...

唔知點解 ee 可以回得好快,前一日先跑完 20K,第二朝又比到賽 ~ 我就做唔到 ~
    同埋我估 ee 跑半馬的速度應該同 10K 的速度差唔多,可有進步空間 ~~
    不過跑得快d唔一定會跑得辛苦既 ~

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ctse..尋日真係天氣好凍
    我尋日跑屯門,雖然只是5.5k
    但都真係好辛苦,
    所以ctse 10k成績巳經好好呀, 努力,祝再進步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-11 23:37 發表

係呀...果日走可以唔跑,但係一定要來十下十下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 23:46 發表

好呀! 一齊跑個飽再十下十下十個飽.
    星期三見.
    原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-12 10:03 發表

係呀...果日走可以唔跑,但係一定要來十下十下。

叮叮噹.....大圍兄..星期六 bbq 果陣俾皇上責難我呢位地方官都唔來晒草視察民情....
    所以我唔跑都會過來巡視場地..之後一齊十下十下 ..
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-1-12 00:43 發表

唔知點解 ee 可以回得好快,前一日先跑完 20K,第二朝又比到賽 ~ 我就做唔到 ~
    同埋我估 ee 跑半馬的速度應該同 10K 的速度差唔多,可有進步空間 ~~
    不過跑得快d唔一定會跑得辛苦既 ~

其實我未跑之前逢星期六日都會狂 gym.. 可能習慣0左...
    不過而家左邊大腿同埋膝頭比較累..要休息番幾日....
    速度比耐力難練得多...
    我暫時未有 planning 去練... 或者可以考慮下遲 d tko 運動場開0左之後.. 我地將軍澳逍遙團去衝下圈...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-1-12 08:35 發表
    ctse..尋日真係天氣好凍
    我尋日跑屯門,雖然只是5.5k
    但都真係好辛苦,
    所以ctse 10k成績巳經好好呀, 努力,祝再進步

redred ctse.. 尋日天氣咁凍.. 在屯門跑都好吃力呢...

俾著係我... 跑完呢 5.5k 對腳可能仲係硬緊...
    你出年要響呢個比賽拎獎丫~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-1-12 10:17 發表

ee:
    跑完萬宜19.5k 第日又跑10k 賽事,時間重話差不多,即正明 ctse 實力好, 下次有賽事前休息2日,相信成績一定好好,,
    (連跑2日都係休息下好d )

七兄..可能小妹無咩鬥心...每次比賽都想舒舒服服咁完成... 所以暫時在速度上無大改進...
    不過石門 10k 既時間都係同糖尿跑差不多... 但係感覺上糖尿跑係完成得比較輕鬆

呢兩日一定會休息... 因為左邊膝頭投訴中....

升級   0%

該用戶從未簽到

ee ctse,星期六跑完長課,第2日仲能keep住自己跑開的時間完成比賽...
    即證明你下次挑戰10k時能跑得更快呢...
    左膝感痛就要讓它休息一下呀...
    你星期日仲有半馬比賽嘛...
    加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-1-12 10:18 發表

其實我未跑之前逢星期六日都會狂 gym.. 可能習慣0左...
    不過而家左邊大腿同埋膝頭比較累..要休息番幾日....
    速度比耐力難練得多...
    我暫時未有 planning 去練... 或者可以考慮下遲 d tko 運動場開0左之後.. 我地將軍澳逍遙團去衝下圈...

好 ~ 完左呢個賽季就練下速度先 ~