香港長跑網  - 長跑長友

步幅與步頻~~

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟係新人,唔知之前有無人討論過~~

睇過篇文章話長跑步頻快,步幅小會無咁易攰,但我又唔係好覺,反而有時短課(<10km)刻意放鬆加大步幅,時間仲快左~~

咁究竟係大步幅定快步頻化算D 呢?自己好多時真係平衡唔到,尤其全馬,到後段無可避免步幅越來越縮,咁我初段有力時應唔應該儘量放大步幅呢??10K/半馬同全馬既步幅同步頻點去平衡呢~~

請各位ching ctse 賜教~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

係你要加大步長時
    要留意: http://hk.youtube.com/watch?v=rm68QH-pvs0

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟有個簡單方法:
    最佳方法 : 步幅大,步頻高 ....此為最快速度,長跑沒幾多人可以做到,因為對體能要求最高.
    其次方法 : 步幅細,步頻高 ....比較省力,可長時間保持速度.半/全馬最多人用.
    最差方法 : 步幅細,步頻低 ....最省力,但幾乎冇速度,好似原地跑,不可取.

如有錯誤,請幫忙指正.

升級   0%

擦汗

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 14:26 發表 謝謝分享~~ 不過我最想知全程既步幅同步頻點平衡~~
    果段片講點樣正確地加大步長
    頻率就應該係將個動作每次重覆所需的時間縮短
    即加快運動速度
    不過會消耗更多體力
    我就係步頻果方面弱 d
    太高頻就跑唔來@@
    另外 尋日我去游水時專登游到池中間(最深水ge  地方 腳踩唔到池底)
    然後雙腳以高速踢(人地踩水應該唔係咁踩)而令自己頭部維持在水面上
    唔知有冇用?
    同埋唔知易唔易傷?

升級   0%

擦汗

回復 5# 的帖子

補充:
    腳係水入面好似自由式果陣咁踢水(垂直同水平ge  分別)
    我就維持唔到好耐
    如果維持耐d 應該對雙腿高頻耐力有d 幫助
    但要留意用緊邊部位ge 力

升級   81%

該用戶從未簽到

其實呢個都係老問題,步頻個好處係容易學,只要個人想快d就加快頻率就做到,不過個限制好大,因為幾快都好,頻率都有一個限制,你點都做唔到好似摩打咁快,可能快極都係由1秒1點幾步去到2步左右,進步空間有限…

而步幅就有好大空間,唔單只你o個步欖得有幾大,而係加上你小腿將你向前推o個度力,但係要加大步幅用o既時間同功夫要長好多,因為你要針對大腿同小腿肌肉作出訓練,由基本功練起,所以我建議呢d訓練都係o向非賽季o既時候做…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-12-24 11:52 發表
    其實呢個都係老問題,步頻個好處係容易學,只要個人想快d就加快頻率就做到,不過個限制好大,因為幾快都好,頻率都有一個限制,你點都做唔到好似摩打咁快,可能快極都係由1秒1點幾步去到2步左右,進步空間有限…

...

謝謝米拿 ching, 您很專業~~

我都覺得向加大步幅方向發展有較大既進步空間,四十幾k 流流長,無番咁上下訓練都幾難捱得到大步幅,咁大小腿雞肉訓練除左做gym 有無d 無咁專業既訓練方法呢?另外加大步幅既技術又點掌握呢??

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

其實主要係做一d基本技術,一切由基本做起先改善到步幅以致提高自身水平

升級   0%

擦汗

原帖由 miller 於 2008-12-24 11:52 發表 其實呢個都係老問題,步頻個好處係容易學,只要個人想快d就加快頻率就做到,不過個限制好大,因為幾快都好,頻率都有一個限制,你點都做唔到好似摩打咁快,可能快極都係由1秒1點幾步去到2步左右,進步空間有限… ...
    我反而發覺自己最近正陸續改善緊基本功ge 問題....
    上個星期就係擺手同後蹬兩樣有d 進展~
    原來我以前擺手真係太高....
    同埋忽略咗後蹬ge 重要性(可能係一樣最主要ge 力)