香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 22:50 發表

中藥調理+運動強身, 身體會慢慢好轉

小妹以前食西藥多, 身體唔好, 後來要食中藥調理身體,
跑返步年幾, 慢慢身體好轉.

祝身體健康, 長跑長有

多謝叮叮噹, 美洲豹同cookie ctse
其實我兩年前已開始睇中醫, 不過keep 住睇左兩年, 都無好轉, 結果唔再睇+有事睇番西醫
食西藥多真係唔好, 身體越食越虛咁, 但中醫睇左兩個都唔得, 令我感到心灰意冷啦
美洲豹ctse 都要take care 呀, 我記得你有份報1/2 8k 架, 祝身體健康
各位ctse, 跑完保暖真係好緊要, 哩d 咁冷既天氣希望快d 過去啦

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-11 23:42 發表

多謝叮叮噹, 美洲豹同cookie ctse
其實我兩年前已開始睇中醫, 不過keep 住睇左兩年, 都無好轉, 結果唔再睇+有事睇番西醫
食西藥多真係唔好, 身體越食越虛咁, 但中醫睇左兩個都唔得, 令我感到心灰意冷啦hgjD092 ...
schnix ctse
我宜家都係睇緊中醫,不過中醫都要人夾人先好

近日d 天氣..真係跑完要小心,即刻著返件外套
唔係好易凍親, 小心身體

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-1-12 08:39 發表
schnix ctse
我宜家都係睇緊中醫,不過中醫都要人夾人先好

近日d 天氣..真係跑完要小心,即刻著返件外套
唔係好易凍親, 小心身體

REDRED CTSE
尋日食左D , 今日好少少啦, 希望休息埋哩兩日可以開始跑下
中醫同西醫一樣都要人夾人, 我諗我哩次好番之後都會再試下中醫, 西藥食到個人WING WING

升級   53.45%

該用戶從未簽到

美記
OFFICIAL TIME 1:59:31
CHIP TIME 1:58:42
Rank total 同 Category total 都係一半倒咋, 唔算好, 希望下年跑得快d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-13 00:41 發表
美記
OFFICIAL TIME 1:59:31
CHIP TIME 1:58:42
Rank total 同 Category total 都係一半倒咋, 唔算好, 希望下年跑得快d" />" />fvhfgj

相信schnix一定冇問題o既....
下年跑出一個更好的成績...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

14-1-2009 8K (0:42:53)
640X12.5
3'34"/3'31"/3'28"/3'29"/3'27"/3'22"/3'30"/3'22/3'25"/3'27"/3'23"/3'22"/1'29

因為感冒休息左一個WEEK, 好驚再冷病, 操唔倒長課
不過明天又要索K,. 今日唔試跑下, 明天一定無氣力跑啦

一路跑個鼻同喉嚨超辛苦, D 冷又乾既空氣入左鼻同喉嚨, 好刺鼻, 鼻水再KICK 住喉嚨, 跑完個刻係咁咳

最初諗住跑5K, 之後又諗住試下自己8K 跑倒咩時間, 跑左8K, 不過體力, 狀態欠佳, 太耐無跑, 好快累啦, 希望星期日長課會有體力完成啦

左小腿最初落地有點酸痛, 跑落又唔係咁痛咁 (兩邊帶膝帶), 其實EXACTLY 咩位都唔清楚, 又時痛時唔痛…我諗渣打前會少D 操啦, 唔好再惡化, 渣打之後再攪下佢

8K 比賽既TARGET 時間, 希望42’ 內, 一定match 唔倒ching d 時間, 不過I WILL TRY MY BEST

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 schnix 於 2009-1-14 19:48 發表
    8K 比賽既TARGET 時間, 希望42’ 內, 一定match 唔倒ching d 時間

ctse, 唔使心急, 同target唔差好遠, 好快達標.  家陣非常時期, 保腳為重, 知道嗎?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-14 22:40 發表

ctse, 唔使心急, 同target唔差好遠, 好快達標.  家陣非常時期, 保腳為重, 知道嗎?

知道啦, sue ctse, 太激既訓練都唔會做架啦, k 既訓練都會做下既, 否則哩兩個比賽都會跑唔郁

一定保護對腳為主

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日原本係索K, 點之開始跑兩個WARM UP 圈之時, 小腿痛, 更加發唔倒力, 逼住要停下來了. 因為嚴重左, 所以決定去睇醫生, 醫生話係筋發炎, 比左消炎藥同膏比我, 佢話唔嚴重, 但要休息, 1-2 WEEK 會好喎

終於都逼到自己睇醫生了, 可幸係仲有3WEEK 先係渣打, 希望10日倒會好得番啦

其實尋日跑完都無咩野, 如果因為咁而星期日去操長課, 可能仲傷得嚴重D, 今次因為索K 而嚴重左, STOP 左今個星期日既長課, 又可能係件好事?!  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-15 22:05 發表
    今日原本係索K, 點之開始跑兩個WARM UP 圈之時, 小腿痛, 更加發唔倒力, 逼住要停下來了. 因為嚴重左, 所以決定去睇醫生, 醫生話係筋發炎, 比左消炎藥同膏比我, 佢話唔嚴重, 但要休息, 話1-2 WEEK 會好喎

終於都 ...

ctse.. 休息下... 休息過後又係就會更加快 gala~

升級   0%

該用戶從未簽到

咁星期日真係唔好黎啦~~

跑步有苦有樂,醫生都話唔係好嚴重應該無咩問題,好好護理傷勢,仲趕得切渣打做好成功,keep on fighting!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-15 22:05 發表
    今日原本係索K, 點之開始跑兩個WARM UP 圈之時, 小腿痛, 更加發唔倒力, 逼住要停下來了. 因為嚴重左, 所以決定去睇醫生, 醫生話係筋發炎, 比左消炎藥同膏比我, 佢話唔嚴重, 但要休息, 話1-2 WEEK 會好喎

終於都 ...

真係要休息喇, 休息後好番才可以長跑長有, schnix保重呀, 要靠對腳o架, 好d對佢呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix c tse

休息多DD  保重!!

星期日真係唔好跑

c tse 放棄需要更大的勇氣!!!!

長跑長友 ar

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

schnix ctse
    依家距離渣打得返3個星期~~唔好夾硬黎喇~最緊要抖抖
    其實3個星期狀態唔會跌好多~~你休息多d,如果可以遲d再慢跑~~可能渣打都會跑得唔錯
    我04年都試過差唔多時間傷~休左成十幾二十日~最後都pb到~~真好彩
    加油

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝ee, dee, nc , 速行兄同梁兄
    我會好好地養傷, 今次比左個機會我清理腳患, 等渣打既時候可以以最佳狀態作戰

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-1-16 00:07 發表
    多謝ee, 阿dee, nc 姐, 速行兄同梁兄
    我會好好地養傷, 今次比左個機會我清理腳患, 等渣打既時候可以以最佳狀態作戰

好好休息, 養好對腳, 可唔可以游水同踩單車呀?
    星期日唔好跑啦! 如果唔痛咪輕鬆地踩單車支援下.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-16 00:14 發表

好好休息, 養好對腳, 可唔可以游水同踩單車呀?
    星期日唔好跑啦! 如果唔痛咪輕鬆地踩單車支援下.

游水我唔識架, 單車等多兩日, 如果可以都會踩下

升級   0%

該用戶從未簽到

終於都 ...

schnix ctse 你要好好休息一下..
    今個星期日的長課暫時停一停..
    待休息1-2個星期後,為渣打努力而戰呀...
    希望你早日康復...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

ctse, 星期日一定唔俾你跑, 至於踩單車, 你都要睇睇情況, 千祈咪勉強, 你響終點等我地, 我地會好開心呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-16 12:40 發表
    ctse, 星期日一定唔俾你跑, 至於踩單車, 你都要睇睇情況, 千祈咪勉強, 你響終點等我地, 我地會好開心呀

Cookie ctse, sue ctse, 就算同大家影下相, 我已經好開心架啦, 我會好好休息, 希望趕及1/2