香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

ching, T跑手ching, kenneth ching, 速行ching, 大圍ching, ivan ching, ching, ching, 花仔dee ching, 馬王 ching, cookie ctse, ee ctse, cc ctse, nc ctse, 叮叮噹 ctse, 活活 ctse

多多指教, 希望大家都越跑越快, 越跑越健康

, 現在既速度黎說, 唔算快, 好多ctse 都跑得快過我, 有獎都係佢地囉先啦, 不過我會繼續努力

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

Schnix CTse 勁!
    訓練很全面,速度循序漸進,
    攞獎指日可待!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

23-12-2008
    17K (1:31:57, 10k@52’50”)

Lap time (1400x12+200)
    7’28”/7’16”/7’19”/7’22”/7’27”/7’24”/7’29”/7’33”/7’37”/7’44”/7’58”/8’05/1’10”

今日plan 左練17k, 但狀態唔好, 未跑先腳軟
    跑到7k 已經好累, 一路跑, 一路諗住都係跑14k 算了14k 已經好累, 不過就係咁叫自己頂埋佢: , 都要跑架, 比賽個陣累既話, 無人會幫倒你架, 都係要自己頂埋佢

last 3k, 本來已經好得7788 既水泡又黎料啦, 哩幾日已經按平ching , 吉穿左佢, 跑前用膠布包住, 都唔覺痛既, last 3k 又開始痛啦. 今次之後, 我大約知道係咩原因了跑得長少少, 腳開始無力, 落地時平衡力低左, 腳同鞋, 地下磨得越來越勁
    我長課練得太少, 10k 之後就好似洩氣既皮球咁, 真係要多練長課了

跑跑馬地, 我既target 1 平均7’30”, 放得太快尾段會無晒, 1 8’00 過外對我黎講就
    係不合格

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝runrunrun ctse, 如果我有你跑得咁快(同咁輕), 我就開心死啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-23 14:56 發表
    馬嫂! ctse

恭喜 恭喜

開blog大吉!

長跑長友 ar

水泡痊愈未??

未呀
    速行ching

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 16:59 發表
    恭喜恭喜~~

schnix ctse 個簡歷好似漏左D 野喎~~hgj091" />" />hj

d 唔關跑步事架?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

首先恭喜schnix CTSE 開BLOG大吉~長跑長友
    睇返CTSE既進度真係唔錯
    相信好快就做到目標時間~~加油

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 17:17 發表
    恭喜Schnix開blog大吉!hgj088" />" />hj

1400x15圈速咁快 ,ctse好強啊!
    怪不得妳跑完隻腳起水泡啦!快快換對襪試吓啦!

繼續努力, 目標達到.

叮叮噹ctse, 好佩服你既恆心, 我未試過好似係咁連續咁多日都跑咁多, 你都要繼續努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:42 發表

個d 唔關跑步事架?" />" />

跑山果D...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-23 21:43 發表
    首先恭喜schnix CTSE 開BLOG大吉~長跑長友
    睇返CTSE既進度真係唔錯
    相信好快就做到目標時間~~加油

多謝梁ching, 小妹好想好似你咁跑得又快又輕鬆, 請多多指教   

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 21:47 發表

跑山果D...
    唔算跑步喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:55 發表
    唔算跑步喎   

我見"本土賽事召集區"果度有人開丫馬~~

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:30 發表
    23-12-2008
    17K (1:31:57, 10k@52’50”)
    Lap time (1400x12+200)
    7’28”/7’16”/7’19”/7’22”/7’27”/7’24”/7’29”/7’33”/7’37”/7’44”/7’58”/8’05/1’10”

今日plan 左練17k, 但狀態唔好,  ...

知道起水泡的原因就可以對正下藥啦! 做下體能訓練對腳的肌肉, 可以請教妳的健身教練.

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:46 發表

叮叮噹ctse, 好佩服你既恆心, 我未試過好似係咁連續咁多日都跑咁多, 你都要繼續努力  

多謝讚賞 .
    論跑步經驗, 體能, 速度, 小妹都不及妳喎!
    如果妳下決心, 絕對可以連續跑幾日.

一起努力 , 為半馬目標努力到底 .

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:20 發表

知道起水泡的原因就可以對正下藥啦! 做下體能訓練對腳的肌肉, 可以請教妳的健身教練.

知道

升級   9.67%

該用戶從未簽到

SCHNIX CTSE..你好勁呀,,,我都希望好似你咁叻..你跑咗幾耐呀,,,係都係跑半碼嗎???其實我現都仲係有啲担心自己當日跑得吾好啊...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 22:32 發表
    SCHNIX CTSE..你好勁呀,,,我都希望好似你咁叻..你跑咗幾耐呀,,,係都係跑半碼嗎???其實我現都仲係有啲担心自己當日跑得吾好啊...

我唔勁架, 哩度好多ctse 都跑得好好, 其實跑步係同自己比賽, 每個人目標都唔同, 只要達到自己目標就得啦
    Anna ctse 都報左半馬? 2006開始跑, 練多d 有幫助既, anna 跑左幾耐哩? 有無努力訓練呀?  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 22:40 發表

我唔勁架, 哩度好多ctse 都跑得好好, 其實跑步係同自己比賽, 每個人目標都唔同, 只要達到自己目標就得啦
    Anna ctse 都報左半馬? 我2006開始跑, 練多d 有幫助既, anna 跑左幾耐哩? 有無努力訓練呀?hj ...

見到 ctse 在近來比賽有明顯進步.. ctse 可唔可以分享一下心得 ?

升級   0%

難過

驚妳睇唔到個post, copy一次落妳個blog.

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
    家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消失.

加油! 為健康而努力跑!

升級   9.67%

該用戶從未簽到

schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸椎出現問題..要多做運動來加速血液巡環來改善問題..所以就決定再跑,,,點知今次再跑就愛上咗..係真正的愛上. .跑步不單之令我頸椎問題得以改善,,也令我事事正面..同意外的身材更FIT..我為咗同自己比賽...所以決定跑半碼,,,我現在一星期五天,,每次9至10K..長課過一次,,,大約係15K. .尚在努力中...