香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

我信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008/12/23 23:17 發表
我信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...

我都認同花子阿DEE CHING嘅說話,,有啲人係天生係跑手,,,係同佢地天生嘅身形.肌肉意志力有關....好羨慕啊,,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:11 發表
schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸 ...

anna ctse..不如你將五日其中一日去跑長課.....
跑0左長課就可以考慮一下跑少一日...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 23:17 發表
    信長跑都要講天份,schnix 以前好疏操成績都唔差,而家操密左,進步得更明顯,我都睇好schnix 好快可以更上一層樓,至少小型賽事可以排得好前...

x2, 不過Wong Sir話跑步係冇天才, 只有恆心同努力.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:11 發表
    schnix ctse..我係第一次跑半碼,,,所以好担心跑得吾好,,我其實06就開始跑,,,但當時只係跑山,,也只係為可以減肥,,07年就膽粗粗去咗跑10K..時間係1:13...冇幾耐就弄傷腳..足一年冇再跑,,,直至今年8 月因頸 ...

anna ctse 都有跑山??而家仲有無跑呢~~

查實小弟係跑山發燒友至真,不過相對太少人中意~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-23 23:39 發表

anna ctse..不如你將五日其中一日去跑長課.....
    跑0左長課就可以考慮一下跑少一日...

同意ee ctse 所講, anna ctse 哩數好夠, 不如練多d 長課, 例如一日15k, 一日21k. 可以令自己快d 適應21k既狀態, 咁到時就可以加強自己既信心啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-23 22:51 發表

見到 ctse 在近來比賽有明顯進步.. ctse 可唔可以分享一下心得 ?

其實都係用跑步機逼自己跑快d, 跑跑下自然會快左, 跑得快d 都無以前咁辛苦
    ee ctse 都跑得好快, 又成日練斜路, 我就好少練斜路, 真係有d 擔心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 23:42 發表

x2, 不過Wong Sir話跑步係冇天才, 只有恆心同努力.

我估Wong Sir 係叫大家唔好偷賴~~

不過我覺得相對其他運動跑步成績靠天份既比重一定較少,每跑快一分鐘都要用好多汗水換番黎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 21:30 發表
    跑跑馬地, 我既target 1 平均7’30”, 放得太快尾段會無晒, 1 8’00 過外對我黎講就不合格....

1個圈keep住跑7'30",咁半馬就能2小時內完成..
    努力呀~~
    有時候跑得太累,才會慢過target time..
    你這2個星期都好勤力呀~
    keep it on!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-23 23:51 發表

其實都係用跑步機逼自己跑快d, 跑跑下自然會快左, 跑得快d 都無以前咁辛苦
    ee ctse 都跑得好快, 又成日練斜路, 我就好少練斜路, 真係有d 擔心

呵呵~ 我在跑步機上只能跑半小時... (因為悶... ).. 賽季完結之後..小妹會參考一下呢個方法去練習
    暫時小妹目標希望增加耐力... 輕鬆完成半馬....

至於練斜路..都係今個月才開始跟大圍兄跑上梅子林...
    ctse 有無興趣同我地一齊跑 ?
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2271&extra=page%3D1

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 22:55 發表
    驚妳睇唔到個post, copy一次落妳個blog.

各種敏感都係好難攪, 係冇藥可醫的, 只有避開致敏原, 同做運動增強身體的抵抗力.
    家人以前有嚴重哮喘同鼻敏感, 冇病發時便跑步, 十幾年冇病發過, 鼻敏感的情況已經接近消 ...

唔該晒ctse
    自從開始跑步之後, 我都有鼓勵身邊既朋友試下跑, 不過好多人都只係跑左一陣就無跑啦, d 人覺得辛苦, d 人又驚受傷, 又有人怕晒/, 都好少人堅持倒
    跑步真係好有益帶養運動會流好多汗, 當然辛苦過好多其他運動啦, 不過唔辛苦又唔會得倒好效果既者.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-23 23:47 發表

anna ctse 都有跑山??而家仲有無跑呢~~

查實小弟係跑山發燒友至真,不過相對太少人中意~~

渣打完小弟諗住搞返過~毅行行山熱身賽~等d想玩毅行既朋友試下~~師兄有冇興趣/同提議(路線)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-24 00:00 發表

呵呵~ 我在跑步機上只能跑半小時... (因為悶... hgjD115" />" />hj).. 賽季完結之後..小妹會參考一下呢個方法去練習
    暫時小妹目標希望增加耐力... 輕鬆完成半馬....

至於練斜路..都係今個月才開始跟大圍兄跑上梅子 ...

其實我都唔多喜歡跑步機, 所以最多都係跑35mins , gym 幾悶

我都有留意哩個活動, 有機會都想參加架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-24 00:09 發表

渣打完小弟諗住搞返過~毅行行山熱身賽~等d想玩毅行既朋友試下~~師兄有冇興趣/同提議(路線)

毅行玩左四年,今年想抖抖啦,不過可以同大家柴娃娃操下既,到時如果有人有興趣可以研究下點玩~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-23 23:53 發表

1個圈keep住跑7'30",咁半馬就能2小時內完成..
    努力呀~~
    有時候跑得太累,才會慢過target time..
    你這2個星期都好勤力呀~
    keep it on!
    " />" />

你都試下係跑馬地練21k , 我見你做出黎既時間好好, 唔駛7’
    一圈, 半馬target 真係可以set 1:45

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2008-12-24 00:27 發表

毅行玩左四年,今年想抖抖啦,不過可以同大家柴娃娃操下既,到時如果有人有興趣可以研究下點玩~~

行山熱身賽有興趣喎, 不過要玩毅行咁長程真係唔易

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-24 00:30 發表

行山熱身賽有興趣喎, 不過要玩毅行咁長程真係唔易

行山熱身賽有興趣 x 2~~
    毅行有機會都想試一試....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-12-24 00:03 發表
    勁! 第一日開blog已然有3大版紙, 極可能係最本網開網以來最hot既跑步blog.

多謝各ching ctse 支持, 有機會大家交流下經驗真係好難得

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-23 23:35 發表

我都認同花子阿DEE CHING嘅說話,,有啲人係天生係跑手,,,係同佢地天生嘅身形.肌肉意志力有關....好羨慕啊,,

我除左意志力之外什麼都沒有
    跑到而家, 身型都唔似係一個跑步既人, 不過沒所謂啦, 我只知道後天努力都好重要既, 大家都要努力呀