香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-28 20:22 發表
28-12-2008  健身單車  40mins

膝蓋痛左2日, 到今早起身好似好番d 咁, 點知行行下又痛, 去到gym 只敢玩單車, 希望郁鬆d 關節, 明天希望試下慢跑

……….應該係前日落斜個陣整傷左
要快D 好番先得. 黎緊仲有 ...

唔好過份操努力~
下星期日的賽事等緊你~
大家一齊努力呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse
休息多0的!
唔好再整傷呀!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2008-12-29 00:09 發表
ctse
休息多0的!" />" />
唔好再整傷呀!

原帖由 cookie97 於 2008-12-28 23:22 發表

唔好過份操努力~
下星期日的賽事等緊你~
大家一齊努力呀~~

多謝法蘭ching, cookie ctse

升級   53.45%

該用戶從未簽到

29-12-2008  7k (41'58")
lap time 640x11 (4'17"/4'04"/3'48"/3'51"/3'50"/3'45"/3'41"/3'41"/3'43"/3'43"/3'30")
兩邊腳帶左護膝帶, 諗住jog 6k 倒, 開始跑時好慢好慢, 右膝蓋前面位置唔覺痛, 反而跑前唔痛既左側外膝有d 痛. 雖然係咁, 由於唔嚴重, 所以越跑越快

最後7k 夠啦, 剛好番d, 唔可以練得太多

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ctse 好勤力,腳傷都依然練跑
不過練還練,要小心
仲要睇返自己情況,祝
早日康復

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

Schnix要小心同忍耐吓, 唔好令傷勢惡化, 必要時休息幾天及見醫師.

長跑長有.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-29 23:12 發表
    Schnix要小心同忍耐吓, 唔好令傷勢惡化, 必要時休息幾天及見醫師.

長跑長有.
    原帖由 redred 於 2008-12-29 20:41 發表
    ctse 好勤力,腳傷都依然練跑
    不過練還練,要小心
    仲要睇返自己情況,祝
    早日康復

redred ctse, 叮叮噹ctse 多謝關心
    膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
    膝頭問題都係訓練過度所致 (強度突然增加), 叮叮噹ctse 練得咁密, 要小心身體, 多d 休息

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-29 23:28 發表

膝蓋如再無好轉真係要睇醫生了, 而家希望休息多d , 睇下有無機會自己好番

其實我真係有d 心急, 因為等左mizuno 半馬好耐啦, 希望快d, 快d 好番
    膝頭問題都係訓練 ...

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
    唔好心急呢...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 schnix 於 2008-12-29 23:28 發表

ctse, 病向淺中醫呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-29 23:37 發表

schnix ctse... 比賽年年有... 膝蓋仲係唔舒服就唔好去跑啦...
    唔好心急呢...

知道啦, ee ctse
    明天會休息/gym, 仲有幾日, 希望會好d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2008-12-29 23:42 發表

ctse, 病向淺中醫呀

多謝sue ctse 關心, 因為一時好d 一時差d, 所以仍然希望full 下冰再休息下會自己好番 如果一路都係, 都要睇醫生架啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

知道"休息是訓練的一部份", 小妹會小心保重身體, 知道上星期跑得太密, 已經調整休息了兩天.
    心急都於事無補, 受傷操練妳忍耐力, 比賽同樣需要忍耐力, 沉不住氣只會跑爆自己.

除了休息同冰敷, 有沒有用藥膏呀?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-30 00:00 發表

知道"休息是訓練的一部份", 小妹會小心保重身體, 知道上星期跑得太密, 已經調整休息了兩天.
    心急都於事無補, 受傷操練妳忍耐力, 比賽同樣需要忍耐力, 沉不住氣只會跑爆自己.

除了休息同冰敷, 有沒有用藥膏呀 ...

有貼撒隆巴斯, 通常貼左第二朝起身會好d

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix ctse要好好保護雙腿呀....
    休息要緊....
    儲多d彈藥,星期日發力跑嘛...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2008-12-30 00:11 發表
    schnix ctse要好好保護雙腿呀....
    休息要緊....
    儲多d彈藥,星期日發力跑嘛...
    " />" />
    知道啦, 大家咁話

升級   35.4%

該用戶從未簽到

CTSE, 我都明白等左咁耐,咁期待..但又受傷要忍耐個種心情
    尤奇怕休息後,跑既速度,時間會差左
    不過,有時間休息都係跑步要學習既一課

休息多d,唔好比膝頭太操勞
    祝ctse盡快好返~

升級   0%

該用戶從未簽到

如果呢幾日真係未好得晒既話考慮下放棄星期日比賽,準備得唔好或者有傷鑑硬比賽戔自己辛苦,又怕一傷再傷,不如專心準備渣打,果個至係妳今年既終極目標~~

跑步如人生,好多時就係咁架啦,唔想都無辦法,相信好多ching ctse 都好明白妳...

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix c tse

保重 保重

身體是不懂講大話!!

放棄是更需要勇氣

c tse 祝早日痊癒

盼望 c tse 星期日順利出賽

長跑長友 ar

升級   53.45%

該用戶從未簽到

redred ctse, dee ching 同速行ching, 多謝關心
    尋日休息左一日, 本來早上行路都有少少痛, 到夜晚已經差不多無事啦, 今日都唔痛啦,
    估計好番8-9成啦

未訓練長課前, 都未試過膝蓋痛, 仲要左右邊都痛, 再睇番自己練習既schedule, 長課太密(5)同休息唔夠, 膝蓋突然受壓
    無得練真係令人感到氣餒, 但係我知道膝蓋問題如果痛就一定要休息, 唯有等下啦

今日想去gym 玩下單車, 明天可以的話做一短課, 本來諗住今個week 一課長, 而家唔敢囉
    星期日應該無問題, 多謝大家既意見同關心

升級   0%

該用戶從未簽到

good~~