香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

啱,膝蓋感痛就要暫停訓練...
我今個星期雙腳的肌肉未復完,練唔到長課...vv

升級   53.45%

該用戶從未簽到

唔緊要啦, 我相信你休息多d 仲好, 半馬夠腳力就可以成功架啦, 現在再練長課, 恐怕肌肉未能及時復原

升級   53.45%

該用戶從未簽到

31-12-2008  1 hour gym (30' 單車, 20’ , 10’ 踩樓梯機)
踩樓梯機cross country program, 力量越加越大, 加埋擺手, 10min 手都軟埋

升級   53.45%

該用戶從未簽到

1-1-2009  6K GYM (32'22") + 5 mins 踩樓梯機

升級   0%

該用戶從未簽到

哈哈...師姐都有做 gym , 你上面講果幾樣野小弟都間中有玩.聽脕又上去玩,因為冇得跑步(餓跑中,為美記賽事)....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 21:31 發表
哈哈...師姐都有做 gym , 你上面講果幾樣野小弟都間中有玩.聽脕又上去玩,因為冇得跑步(餓跑中,為美記賽事)....

原來平ching都有玩開gym
你通常玩咩哩? 我每次都忍唔住要上跑步機跑兩野(除非有腳傷啦), 不過其實gym 都幾悶  所以唔會留好耐
踩樓梯機係最近先喜歡玩, 選左d program, 腳踏位置慢慢加上力度, 加埋左右擺手, 好有上斜既感覺

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-1 22:37 發表

你通常玩咩哩? 我每次都忍唔住要上跑步機跑兩野(除非有腳傷啦), 不過其實gym 都幾悶  所以唔會留好耐
踩樓梯機係最近先喜歡玩, 選左d program, 腳踏位置慢慢加上力度, 加埋左右 ...

主力做負重,以前就為鍛鍊肌肉,所以全身都有做.而家為左跑步,集中鍛鍊大腿肌肉.帶氧運動如樓梯機,太空漫漫,滑雪機就間中有玩,跑步機仍然係我至愛,
有時明明係準備玩負重,但上到又覺得冇乜力,跟著就走去跑跑步機..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 22:56 發表

主力做負重,以前就為鍛鍊肌肉,所以全身都有做.而家為左跑步,集中鍛鍊大腿肌肉.帶氧運動如樓梯機,太空漫漫,滑雪機就間中有玩,跑步機仍然係我至愛,
有時明明係準備玩負重,但上到又覺得冇乜力,跟著就走去跑跑步機. ...

平師兄&Schnix師姐,
小弟都有去做gym 架!
你地有無發覺跑機同跑街真係有分別,好似跑機個distance 好似少過街好多!
唔知你地有無同感呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-1 22:37 發表

踩樓梯機係最近先喜歡玩, 選左d program, 腳踏位置慢慢加上力度, 加埋左右 ...

樓梯機用力唔好,好易會令小腿變粗,小心師姐!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-1 22:56 發表

有時明明係準備玩負重,但上到又覺得冇乜力,跟著就走去跑跑步機. ...

GYM 我主要想訓練上身既力同大腿力, 哩兩樣係我最弱
太空漫漫係點架? 其實我好多器械都未玩過

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-2 17:13 發表

你地有無發覺跑機同跑街真係有分別,好似跑機個distance 好似少過街好多!
唔知你地有無同感呢!" />" />" />" />" />

哩樣又無留意喎, 不過係舒服過跑街, 因為膠帶軟好多, 街地硬d
但冬天玩跑步機辛苦D, 無街風, 好熱呀
Ching gym 通常玩咩哩

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-2 17:16 發表

樓梯機用力唔好,好易會令小腿變粗,小心師姐!" />" />

已經粗左啦, 沒辦法啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

2-1-2009  1 hour gym (30' 單車, 15’ , 15’ 踩樓梯機)

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今次係2008 渣打半馬後第一個半馬比賽, set 定target 先

哩幾日狀態真係唔多好, 左外側膝蓋仲隱隱作痛, 鼻敏感又發作

尋日上跑步機就係希望搵番自己既速度

今次target 2:05, 一定不可以超過2:10
上落斜個d 路段(預最多只可5) 6’ 1k
其他路段5’30”-5’40” 1k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 19:49 發表

哩樣又無留意喎, 不過係舒服過跑街, 因為膠帶軟好多, 街地硬d
但冬天玩跑步機辛苦D, 無街風, 好熱呀
Ching 係gym 通常玩咩哩

師姐,

係呀跑機真係舒服過跑街!

可能我習慣左gym 的環境,反而幾覺得幾舒服!而且我會聽住歌跑,有時會跟住隻歌,一邊跑一邊口up up跟住唱!
我試過我係機跑,有個阿叔你我隔離唱左成30分鐘歌,一路做一路跑,我頂佢唔順呀!
我跑街通常都會流鼻水!
我已前都會玩呢過space walker,宜家都會做番0的負重,好似平兄咁!不過主要係上身!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 19:52 發表

已經粗左啦, 沒辦法啦  

oh no!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-2 19:29 發表

GYM 我主要想訓練上身既力同大腿力, 哩兩樣係我最弱
太空漫遊係點架? 其實我好多器械都未玩過

同滑雪機好似,我有時用佢來替代跑步機,因為太空漫遊有跑步機相類似的效果,但就冇跑步機對隻腳既撞擊力.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-2 17:13 發表

唔知你地有無同感呢!" />" />" />" />" />

有機會唔同架...同埋我發覺speed每部都有些許差異,所以每次我都搵番自己玩開個1,2部.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-1-2 23:58 發表

有機會唔同架...同埋我發覺speed每部都有些許差異,所以每次我都搵番自己玩開個1,2部.

我覺得差好遠,不過好難搵番同一部機!
因為我本身去到到差唔多7點8點! 都幾多人!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 法蘭 於 2009-1-3 00:02 發表

我覺得差好遠,不過好難搵番同一部機!
因為我本身去到到差唔多7點8點! 都幾多人!

我做果度有10幾部,又少人跑,d人又好快跑完,我每次幾乎都搵番自己個部