香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix順利完成澳門半馬呀....
下個賽事會玩咩呀?....
繼續加油~~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix完成賽事!!!腳仔好番無耐就可以完成半馬賽事,仲要咁多上落斜,犀利呀~相信慢慢恢復訓練成績一定會更好!schnix努力加油~期待你狂野爆炸頭造型  !

升級   0%

該用戶從未簽到

好番無耐,跑得唔算辛苦已經唔錯啦,繼續加油~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

屋企電腦成個week 都無得上網, 今日要update 番個blog 先
哩幾日氣管敏感, 昨天逼住要睇醫生, 今日先有好轉
鼻同氣管, 真係我既兩大弱點, 希望可以克服佢啦

6/12/09 >> 2009澳門銀河娛樂國際馬拉松
1k-2k 11'17"
3k 6'04"
4k 5'21"
5k 5'29"
6k 5'34"
7k 5'40"
8k 5'32"
9k 5'44"
10k 5'53" (split 10k 56'37")
11k 5'46"
12k 5'30"
13k 5'51"
14k 5'44"
15k 6'07"
16k 5'51"
17k 6'45"
18k 5'41"
19k 5'45"
20k 6'16"
21k 6'35"
total 2:02:29 (Pace: 5:50.0/km)

9/12/09 >> 北區練跑 - 踢腿3式, 馬克操 1小時, 均速跑5k (target 2'10" 一圈)
2'11"/2'11"/2'09"/2'10"/2'11"/2'10"/2'10"/2'10"/2'09"/2'10"/2'10"/2'10"/1'05" (total 27'12" Pace: 5:26.4/km)
第一次有pacer 一齊跑, 但因為個鼻塞左大半, 透唔倒氣, 跟住pacer 跑, 跑得好辛苦

11/12/09 >> 均速跑7k (target 2'10" 一圈)
2'17"/2'12"/2'14"/2'11"/2'11"/2'10"/2'09"/2'10"/2'09"/2'08"/2'08"/2'08"/2'08"/2'08"/2'09"/2'08"/2'09"/1'03" (total 37'59" Pace: 5:25.6/km)
今日鼻好番少少了, 雖然得自己一個跑, 但已經跑得舒服一點了

今個week 都算練得多架啦. 如果落地衰既話, 有時都有d 緊緊地, 但大部分時間都沒問題, 希望練多d 均速. 可以一點點加快吧

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-12-7 09:16 發表
恭喜schnix完成賽事!!!腳仔好番無耐就可以完成半馬賽事,仲要咁多上落斜,犀利呀~相信慢慢恢復訓練成績一定會更好!schnix努力加油~期待你狂野爆炸頭造型  !
原帖由 曲奇 於 2009-12-6 22:49 發表
恭喜schnix順利完成澳門半馬呀....
下個賽事會玩咩呀?....
繼續加油~~

靚奇同靚wing, 多謝鼓勵呀, 下個比賽係mizuno 半馬, 大家一齊努力啦!!!

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-7 09:33 發表
好番無耐,跑得唔算辛苦已經唔錯啦,繼續加油~~

多謝靚dee 腳力量唔夠, 要努力d 先得啦

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix,跟完pacer練習後,之後自己均速跑的速度也keep得唔錯呀~~
繼續加油~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-12-11 23:38 發表
schnix,跟完pacer練習後,之後自己均速跑的速度也keep得唔錯呀~~
繼續加油~~

奇奇, 多謝你一直既鼓勵呀

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Schnix, 妳好嗎?岩岩見妳online, 妳隻腳好番d未ar, 保重ar, 唔好俾隻腳仔投訢ar

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-3-26 13:58 發表
    Schnix, 妳好嗎?岩岩見妳online, 妳隻腳好番d未ar, 保重ar, 唔好俾隻腳仔投訢ar

hi tarry, 我最近好忙呀, 又不時要番大陸工作
    3月份練左兩次速度, 第2次之後, 之前傷既腳有少少反應, 即刻休左個幾week, 現在訓練真係要慢慢加上去啦. 我會好好保護對腳架啦. 你哩, 哩排腳仔ok 嗎?

升級   100%

奮鬥

原帖由 schnix 於 2010-4-2 00:11 發表

hi tarry, 我最近好忙呀, 又不時要番大陸工作
    3月份練左兩次速度, 第2次之後, 之前傷既腳有少少反應, 即刻休左個幾week, 現在訓練真係要慢慢加上去啦. 我會好好保護對腳架啦. 你哩, 哩排腳仔ok 嗎?

haha~, schnix我岩岩忙完一陣, 可以抖氣, 遲d再忙過la, account既生涯係咁ga la, 我話個秘密俾妳知, 最近我join咗phyxxxx, 玩過一次動感單車, 玩之前都驚會觸及itb, 不過玩完之後感覺條itb好鬆, 比以前鬆好多ar, 咁既情況因人而已, 妳按妳自己情況la, 不如我再試多幾次再睇情況, 同妳分享過la, 保重ar, 長跑長友ar ma

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-4-8 13:48 發表

haha~, schnix我岩岩忙完一陣, 可以抖氣, 遲d再忙過la, account既生涯係咁ga la, 我話個秘密俾妳知, 最近我join咗phyxxxx, 玩過一次動感單車, 玩之前都驚會觸及itb, 不過玩完之後感覺條itb好鬆, 比以前鬆好 ...

我幾個月前join 左calixxxxxa, 最近因為忙d, 所以好少去啦. 我成日見到個d動感單車class, d 人個個都踩得好快架... 我都唔係好敢玩, 怕腳力唔夠呀.
    其實做gym 真係可以幫到對腳架. 而家你搵到一種又好玩又岩玩既, 唔跑既日子, 要keep 住玩下, 一定有幫助架!

430你都會去嗎? 我報左, 但當日有展覽會, 要由朝9企到晚5... 希望到時仲跑得郁啦.

升級   100%

奮鬥

原帖由 schnix 於 2010-4-10 21:47 發表

我幾個月前join 左calixxxxxa, 最近因為忙d, 所以好少去啦. 我成日見到個d動感單車class, d 人個個都踩得好快架... 我都唔係好敢玩, 怕腳力唔夠呀.
    其實做gym 真係可以幫到對腳架. 而家你搵到一種又好玩又岩玩既 ...

報咗做2公

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2010-4-10 21:47 發表

其實做gym 真係可以幫到對腳架. 而家你搵到一種又好玩又岩玩既 ...

動感單車係幾快, 玩變速, 變阻力, 變姿勢,
    練心肺腳力腰力, 出一身大汗, 幾辛苦又幾好玩!
    跟到教練進度, 幾有滿足感!