香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-5 00:41 發表
excellent!!!!

schnix ctse 同馬王ching 晌呢度同各位ctse ching 交流之後真係進步得好好,尤其schnix,幾個月前仲對10k sub1:00 無咩信心,而家連大美督都可以2:00 之內 ...

Dee兄,1月18日終極長課練習你一定要黎!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-5 16:20 發表

Dee兄,1月18日終極長課練習你一定要黎!" />" />" />

黎呀,不過要玩完北潭涌半至黎,恐怕玩唔到卅幾k 啦,B線睇下跟唔跟到啦...

到時第一次見各位ching ctse~~

不過我十二月尾至報,今日都未扣數,唔知會唔會又報唔到呢~~

如果真係報唔到就玩長課啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-5 16:42 發表

黎呀,不過要玩完北潭涌半至黎,恐怕玩唔到卅幾k 啦,B線睇下跟唔跟到啦...

如果真係報唔到就玩長課啦 ...

原來北潭涌果度仲未confirm?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-1-5 16:44 發表

原來北潭涌果度仲未confirm?" />" />

之前公司話玩公益咪唔報住囉,跟住又唔玩,mizuno 又未confirm 又唔報字,又玩唔到,見北澤涌1月4至截咪十二月尾至報囉,而家都驚驚地無得玩~~

不過照正常呢個唔會爆掛,我聖誕前寄應該無理由收唔到,上個網睇話最遲10跑會收到confirmation 喎,等多幾日~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-5 16:42 發表

如果真係報唔到就玩長課啦 ...

唔係喎, 前幾日有ching/ctse post 左個list 出黎, 我入去睇過, 見有你個名既
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2176&goto=lastpost#lastpost

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-5 17:12 發表

唔係喎, 前幾日有ching/ctse post 左個list 出黎, 我入去睇過, 見有你個名既
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=2176&goto=lastpost#lastpost

係喎~~

不過典解仲未扣錢同未有confirmation 既~~

會唔會同名同姓~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

剛見到電視播2月8日渣打馬拉松既廣告, 每年到哩個時間, 就知道渣打馬拉松殺到埋身啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

7-1-2009  6K GYM 32'44"+ 10mins 單車

休息左兩日, 大小腿仍有點酸痛無力, 玩完跑步機, 本來諗住踩樓梯, 最後只係玩多10' 單車鬆下雙腳

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-1-7 19:40 發表
    7-1-2009  6K GYM 32'44"+ 10mins 單車

休息左兩日, 大小腿仍有點酸痛無力, 玩完跑步機, 本來諗住踩樓梯, 最後只係玩多10' 單車鬆下雙腳

大小腿仍有點酸痛無力,
    就慢jog吓, 休息吓, 長跑長有!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

9-1-2009  7.4K (7分鐘1k x 6 + 1.4k)

今日試索k
    第一k跟d ching 同cookie ctse 衝得好衡, 因為深吸深呼, d 冷空氣刺激鼻+氣管, 好唔舒服, 第一k 大約5' 1k (因為set 唔倒個錶計lap, 所以只自己check 住時間)
    2-6k 約5'10-5'20" 1k
    睇番"running calculator", 我應該用5:02.1 to 5:13.7既時間去跑, 今次索得太慢了, 因為怕好快無力, 所以留左少少, 下次可以試下再快番幾秒, 不過一定更加辛苦"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-10 01:27 發表
    9-1-2009  7.4K (7分鐘1k x 6 + 1.4k)

今日試索k
    第一k跟d ching 同cookie ctse 衝得好衡, 因為深吸深呼, d 冷空氣刺激鼻+氣管, 好唔舒服, 第一k 大約5' 1k (因為set 唔倒個錶計lap, 所以只自己check 住時間)

睇番"running calculator", 我應該用5:02.1 to 5:13.7既時間去跑, 今次索得太慢了, 因為怕好快無力, 所以留左少少, 下次可以試下再快番幾秒, 不過一定更加辛苦

試過第1次之後,下次就能慢慢掌握節奏,可以"索"得快d呀...^^

升級   53.45%

該用戶從未簽到

本來諗住今日跑個中課, 但最近幾日天氣轉得好快, 鼻敏感發作, 好唔舒服, 已不停吸暖蒸氣同食藥, 今日仲開始作感冒, 唔知幾時先可以好似個SUBJECT 講咁, 跑出好身體哩

前日索K 時帶左個暖水杯去, 跑完即刻飲下熱水, 感覺真係好正  

每次渣打前, 因為天氣都轉冷,  所以每年都會大感冒, 希望今年可以打勝杖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-11 12:53 發表
    本來諗住今日跑個中課, 但最近幾日天氣轉得好快, 鼻敏感發作, 好唔舒服, 已不停吸暖蒸氣同食藥, 今日仲開始作感冒, 唔知幾時先可以好似個SUBJECT 講咁, 跑出好身體哩" />" />

前日索K 時帶左個暖水杯去, 跑完即 ...

吃多d維他命c豐富的水果, 例如: 橙, 奇異果, 檸檬... 我都係感冒未清, 除了昨天跑了少少外, 上個星期都沒有跑 (病o左), 來緊這個星期又會只跑得一兩天, 唔得閒!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-1-11 13:04 發表

吃多d維他命c豐富的水果, 例如: 橙, 奇異果, 檸檬... 我都係感冒未清, 除了昨天跑了少少外, 上個星期都沒有跑 (病o左), 來緊這個星期又會只跑得一兩天, 唔得閒!!!

Nc ctse 都要take care, 如果有保暖杯真係可以試下帶埋去跑步, 跑完既時間最易冷親
    我都要停一會, 係屋企訓下, 下星期日再跟你一齊跑

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-1-11 12:53 發表
    本來諗住今日跑個中課, 但最近幾日天氣轉得好快, 鼻敏感發作, 好唔舒服, 已不停吸暖蒸氣同食藥, 今日仲開始作感冒, 唔知幾時先可以好似個SUBJECT 講咁, 跑出好身體哩

前日索K 時帶左個暖水杯去, 跑完即 ...

近月天氣又冷又熱, 相信Schnix會比較辛苦!

加油! 相信妳堅持下去, 身體會慢慢好轉,
    恆心+努力=體質+跑步都會進步

升級   97.89%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 19:21 發表

近月天氣又冷又熱, 相信Schnix會比較辛苦!

加油! 相信妳堅持下去, 身體會慢慢好轉,
    恆心+努力=體質+跑步都會進步

等我塔下爹先
    我都覺得好辛苦呀,跑到感冒左

升級   0%

難過

原帖由 美洲豹 於 2009-1-11 19:31 發表

等我塔下爹先
    我都覺得好辛苦呀,跑到感冒左

美洲豹,

終於首次見到妳login.
    唔係昨日萬宜吹冷風病倒吧!
    休息好身體, 唔好心急帶病去跑啊! 唔係好難好番架!

升級   0%

該用戶從未簽到

希望 schnix & nc ctse 早日康復..
    schnix ctse 下次緊記帶定水去衝圈啦..
    我星期五返到屋企即時入蜜糖水滋潤番呀...

升級   97.89%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-11 19:36 發表

美洲豹,

終於首次見到妳login.
    唔係昨日萬宜吹冷風病倒吧!
    休息好身體, 唔好心急帶病去跑啊! 唔係好難好番架!

我食緊中藥架喇,
    我都知我身體唔好,所以li 排跑步都著長衫長褲+風褸,
    但都抵唔住,li兩日總係頭赤赤,我會keep住食中藥調理下

升級   0%

難過

原帖由 美洲豹 於 2009-1-11 21:11 發表

我食緊中藥架喇,
    我都知我身體唔好,所以li 排跑步都著長衫長褲+風褸,
    但都抵唔住,li兩日總係頭赤赤,我會keep住食中藥調理下

中藥調理+運動強身, 身體會慢慢好轉

小妹以前食西藥多, 身體唔好, 後來要食中藥調理身體,
    跑返步年幾, 慢慢身體好轉.

祝身體健康, 長跑長有