香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

吾知點算好,....

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各位CHING CTSE..我出現咗一個問題.我前日跑完..右小腿出現抽痛情況..行路都抽痛.(全日都抽痛).其實呢個情況已經成個月,,但今次係吾同之前..我知要休息..但休就吾夠時間練...我吾想放X... 我好担心啊..請各位教下我呀.....
+1 0
上一篇︰Happy Holidays from Las Vegas下一篇︰長跑@TV

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

先練下其他野...尤其是體能
    如做下sit-up~
    或者練腿部的肌肉
    如踎低起身 無影椅或負重(我用鉛袋來練腿後屈肌)
    唔怕凍ge 話可以試下去游水
    我前一排都係咁
    比賽前幾個禮拜就因為咁練唔到跑
    唯有做呢d 練習
    (以上只提參考)

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝你啊...真的可以KKEEP住...我真係好担心......

升級   0%

擦汗

至於效果我就唔寫包單....
    我認為如果之前冇傷ge 話個比賽成績絕對可以更好

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

The best answer is get more rest and stretching more

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

休息再休息!

日日做stretching伸展運動, 肌肉同筋骨都會靈活一點,
    日子有功, 可以改善坐站跑姿, 減低再受傷的機會, 減輕跑步後疲倦的程度.

唔識做就睇書學下, 效果真係意想不到 .

升級   9.67%

該用戶從未簽到

多謝各位CHING/CTSE..我知係要休息...但.......我啱啱買咗支有約性的CREAM再加上用熱PAD..HOPE可以改善...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-25 16:05 發表
    各位CHING CTSE..我出現咗一個問題.我前日跑完..右小腿出現抽痛情況..行路都抽痛.(全日都抽痛).其實呢個情況已經成個月,,但今次係吾同之前..我知要休息..但休就吾夠時間練...我吾想放X... 我好担心啊..請 ...

ctse. 你每星期5 10k, 仲要一課15k, 如果肌肉支持唔倒, 休息唔夠好易受傷, 不如休息多d, 調節一下先再跑過啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2008-12-25 19:01 發表

ctse. 你每星期5 節10k, 仲要一課15k, 如果肌肉支持唔倒, 休息唔夠好易受傷, 不如休息多d, 調節一下先再跑過啦

同意..唔知 anna ctse 開始0左跑 一星期 5 次 呢個訓練有幾耐.. 因為如果一直無跑開.. 一下子加得太多訓練就好易傷..

當下就係先休息..好番之後才慢慢加番訓練量...而訓練方式亦都要改~ 或者可以考慮下一星期跑 3 至 4 次.. 中間有一次係長課

欲速則不達... 因為心急而增長你既康復期好唔抵呢~

升級   9.67%

該用戶從未簽到

各住ching/ctse..多謝你們....我跑咗一星期五節係維持咗四個月...其實我呢兩個星期已經調節咗啦,係隔日跑,,,但情況都未有改善.好似越休息情況就越差咁.. .我呢掛咁努力都係為咗2 月8 日,,我吾想放棄. ..因為我吾係放假日,,吾係時時有機會參加賽事..今次都係過咗年公司通常都吾會太忙..所以才可以特別地休星期日...我會考慮下charson ching嘅說話....做住其他訓練先,,如游水..行山等...希望其間可以比小腿休息下,,兩星期後再跑..

升級   0%

擦汗

原帖由 didianna 於 2008-12-25 22:30 發表 各住ching/ctse..多謝你們....我跑咗一星期五節係維持咗四個月...其實我呢兩個星期已經調節咗啦,係隔日跑,,,但情況都未有改善.好似越休息情況就越差咁.. .我呢掛咁努力都係為咗 ...
    最緊要唔好觸及患處....
    同埋原來有d 傷需訓練配合才會好得快d.....
    暫時只知跟腱就係咁

升級   9.67%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 ChARsoN 於 2008/12/26 11:53 發表
    最緊要唔好觸及患處....
    同埋原來有d 傷需訓練配合才會好得快d.....
    暫時只知跟腱就係咁 [/quote
    謝謝ching關心..我今早去咗游咗一個鐘頭水,,明天就一早起身去行山,,,都係一個鐘咁上下..星期日就再諗下做什麼,,希望keep啲運量...希望再跑時吾好太弱雞啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

試下早晚都拉多d筋

升級   9.67%

該用戶從未簽到

知道啦馬王ching....謝謝你...

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-26 05:39 發表
    謝謝ching關心..我今早去咗游咗一個鐘頭水,,明天就一早起身去行山,,,都係一個鐘咁上下..星期日就再諗下做什麼,,希望keep啲運量...希望再跑時吾好太弱雞啦..

Hi ~

痛咗成個月仲去行山? 真係想快好都難.  

升級   9.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008/12/27 15:05 發表

Hi ~

痛咗成個月仲去行山? 真係想快好都難.  

吾可以行呀ching,  ,我已經約咗個骨科跌打星期一去睇下隻腳..希望可以早點好...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-27 20:05 發表

吾可以行呀ching,  ,我已經約咗個骨科跌打星期一去睇下隻腳..希望可以早點好...

加油 anna ctse! 唔好放棄呀

升級   0%

擦汗

回復 17# 的帖子

如果行路都痛的話
    我看還是不要進行腿部要承受硬物撞擊的運動了...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 didianna 於 2008-12-27 20:05 發表

咁嚴重.....祝師姐早日康復